Política

García-Margallo declara “il·legítims i nuls” els referèndums al sud-est d'Ucraïna

El ministre d'Exteriors espanyol assegura que el rebuig de la comunitat internacional a aquestes consultes “és doctrina general” i “aplicable a tots els casos”

Creu que el gir de Rússia en el conflicte “va en la bona direcció”

El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha afirmat aquest dilluns que els referèndums secessionistes organitzats pels activistes prorussos dels territoris ucraïnesos de Donetsk i Lugansk són “il·legals i nuls”. Això no obstant, ha rebutjat reforçar les sancions contra Rússia perquè, al seu parer, la seva actuació en el conflicte els últims dies va “en la bona direcció”.

En declaracions aquest matí a la seva arribada al Consell de Ministres d'Exteriors de la UE, García-Margallo ha explicat que la seva reacció sobre les consultes d'aquest diumenge al sud-est d'Ucraïna és la mateixa que la de “la comunitat i Rússia en aquesta ocasió”. “Condemnar, considerar il·legítims i nuls de ple dret dos referèndums que són contraris a la Constitució ucraïnesa”, ha sentenciat.

Preguntat per si aquesta afirmació es podia extrapolar al cas català, el titular d'Exteriors ha respost que es tracta de la “constatació” que “un referèndum contrari a la Constitució interna d'un país no pot ser acceptat per la legalitat internacional”. “És doctrina general i aplicable a qualsevol circumstància i qualsevol lloc”, ha reblat.

Prop del 90 % dels electors que van votar al referèndum de Donetsk es van pronunciar a favor de la independència d'Ucraïna, un percentatge que es va elevar fins a entre un 94% i un 98% entre els electors de Lugansk, segons les últimes dades fetes públiques per les autoritats prorusses.

D'altra banda, el ministre ha comentat que en les últimes setmanes “s'ha produït alguna bona notícia”, en referència la posició russa en el conflicte ucraïnès. En concret, n'ha esmentat tres: “l'alineament de Rússia en la condemna dels referèndums”, “la retirada de tropes, encara que això és una cosa que cal comprovar” i la “decisió de Rússia d'apostar per unes eleccions el 25 de maig a Ucraïna”.

Amb tot, García-Margallo no ha volgut valorar si el president rus, Vladimir Putin, és sincer en el seu canvi d'actitud sobre Ucraïna. “La meva tasca, ni la de cap dels qui formem part del Consell, no és valorar judicis d'intencions, és valorar fets, comportaments i actituds”, ha assenyalat.

“Si es confirma que Rússia ha retirat les seves tropes de les zones frontereres amb Ucraïna, que apadrina i avala unes eleccions el 25 de maig i que no reconeix uns referèndums que són contraris a la Constitució, son fets en la bona direcció”, ha sostingut.

El cap de la diplomàcia espanyola s'ha mostrat convençut que cal un “cert tipus d'enteniment entre la UE i Rússia si volem una pau estable i duradora a Ucraïna” i també per resoldre “alguns afers que estan damunt la taula, com és la qüestió d'Iran o la de Síria, per posar dos exemples concrets”. Per això, ha destacat que si es confirma el gir de Rússia “ho apreciem i en prenem nota”.

Per tot plegat, ha augurat que en la reunió d'aquest dilluns els ministres es limitaran a aprovar “un canvi en la base jurídica” de les seves sancions a russos i ucraïnesos que posin en perill la sobirania d'Ucraïna perquè, en el cas d'un agreujament de la situació, “les sancions es puguin aplicar no només a persones físiques sinó a persones jurídiques, és a dir, a societats mercantils. Al seu parer, les sancions imposades fins ara a Moscou “estan produint impacte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona