Política

ERC només governarà si hi ha acord amb CiU sobre el pla B

Mantenen que no té sentit entrar a l'executiu i després discutir-se sobre què cal fer quan l'Estat bloquegi el 9-N

Els republicans volen treure les urnes al carrer encara que hi hagi el vet i Mas, no

La històrica victòria de diumenge d'ERC ha tornat a reobrir el debat sobre si els de Junqueras entraran a govern o no. Els republicans, però, repeteixen el mateix discurs de sempre, és a dir, que si el país ho necessita i CiU els hi ho ofereix, faran aquest pas endavant. Tot i això, posen una condició sine qua non perquè cristal·litzi aquesta possibilitat: que s'arribi a un acord sobre què passarà després que l'Estat bloquegi la llei de consultes. El famós pla B.

Aquest és el principal punt de fricció entre els dos bàndols. El president de la Generalitat ha apuntat en més d'una ocasió que quan hi hagi el vet de la Moncloa reunirà les forces sobiranistes per decidir el camí a seguir, però la seva opció és convocar unes plebiscitàries perquè no concep la consulta sense un marc legal. Per contra, ERC considera que es poden treure les urnes igualment al carrer el 9-N apel·lant a la democràcia i la demanda dels catalans. És per aquest motiu que els de Junqueras defensen que no té cap sentit entrar ara al govern i després tirar-se els plats pel cap a l'hora de discutir sobre aquest escenari.

Ahir mateix el president d'ERC insistia que el sistema d'estabilitat parlamentària és “molt sòlid” i “de moment” no cal canviar res a curt termini, encara que va admetre que “tard o d'hora” segurament s'incorporaran a l'executiu. En declaracions a RAC1, va assenyalar que Mas és “més fort que mai” tenint en compte que CiU ha aconseguit 100.000 vots més que en les europees del 2009 i, d'aquesta manera, va intentar desmentir la hipòtesi que el primer lloc d'ERC debilitaria el lideratge de Mas. En aquest sentit, també va celebrar els “excel·lentíssims resultats” de les formacions que van acordar la data i la pregunta del referèndum, que sumen un 55%.

Maragall, mig mandat

D'altra banda, l'eurodiputat electe d'ERC-NECat, Ernest Maragall, va anunciar que plegarà a mitja legislatura, “perquè així ho havíem pactat”, i hi entrarà en el seu lloc el número tres i alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé. Un Maragall que no va polemitzar sobre el PSC i va comentar que els republicans han rebut nous vots de gairebé totes les procedències, no només de socialistes desencantats.

Maragall estarà acompanyat a Brussel·les del número 1 de la llista, Josep-Maria Terricabras, que va destacar que el procés català pren més relleu que mai després de diumenge. “Des de Madrid, les valoracions segur que seran diferents, però això ens preocupa ben poc”, va afegir-hi. També va remarcar que la situació política a Catalunya s'està normalitzant perquè cada cop queda més clar que hi ha una força hegemònica al centre-dreta i una altra al centre-esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona