Política

La premsa internacional destaca els “escàndols” del rei en la seva abdicació

Els mitjans estrangers destaquen les polèmiques que han afectat la imatge del monarca

L'agència Associated Press el defineix com una “força estabilitzadora” davant de l'independentisme

La notícia de l'abdicació del rei Joan Carles I ja és notícia a tot el món. Els principals mitjans internacionals informen de la decisió del monarca espanyol de cedir el tro al seu fill Felip. La BBC assegura que “durant la majoria del seu regnat, Joan Carles havia estat vist com un dels monarques més populars del món, però recentment molts havien deixat de confiar-hi”. El francès Le Monde diu que el final de regnat “ha estat marcat per una caiguda de popularitat, després de la multiplicació d'escàndols al voltant de la seva família”. L'agència Associated Press defineix el rei com una “força estabilitzadora en un país amb regions amb forces independentistes com el País Basc i Catalunya”.

L'edició digital de la BBC ha creat un bloc especial amb informacions en directe sobre l'abdicació del monarca espanyol, i vídeos amb entrevistes i reaccions a la notícia. El teletip de l'agència AP, que recullen mitjans com The Guardian recorda que el rei va arribar al poder “el 1975, dos dies després de la mort del dictador Francisco Franco”. “Es va guanyar la confiança de molts espanyols en gran part frenant un cop d'estat militar el 1981”, diu AP.

“A mesura que la nova democràcia madurava amb els anys, el rei va jugar un paper destacat, viatjant a tot el món com a ambaixador del país, i va ser una força estabilitzadora en un país amb regions intranquil·les i amb forces independentistes com el País Basc o Catalunya”, remarca l'agència.

El francès Le Monde també publica una notícia d'anàlisi sobre la monarquia on la seva corresponsal, Sandrine Morel, diu que Joan Carles és “un rei transparent, però poc clar”. El rotatiu també torna a publicar notícies anteriors com un recordatori de “l'annus horribilis” del monarca o una informació que la majoria dels espanyols estaven a favor de l'abdicació.

Financial Times

El rotatiu'Financial Times assegura que el rei Joan Carles “abdica en favor del seu fill” després d'una “sèrie d'escàndols”. El corresponsal de l'FT, Tobias Buck, diu que els espanyols estan “cada vegada més desencantats amb la seva família reial”, i cita el viatge a Botswana per caçar elefants o l'escàndol de l'infanta Cristina i Urdangarin com a motius d'aquesta desafecció. El diari britànic també recorda que una enquesta recent situava en un 60% el nombre d'espanyols “que voldrien que el rei abdiqués” i en un 40% els que voldrien “l'abolició total de la monarquia”. A més, afegeix que el nou partit Podemos “que per sorpresa va aconseguir 5 escons a les eleccions europees, ha reclamat una república a Espanya”.

Reuters

L'agència Reuters assegura que el príncep Felip té una popularitat més “positiva” i que “la majoria dels espanyols creu que la monarquia podria recuperar el seu prestigi si assumeix el tro”. Reuters explica que Espanya no té “una llei precisa sobre l'abdicació i la successió” i que hi haurà urgentment una reunió del consell de ministres.

El 'Washington Post' també es fa ressò de l'anunci de l'abdicació del rei Juan Carles, de qui destaca que “va regnar durant una època de profunds canvis a Espanya, durant la transició de la dictadura totalitària de Francisco Franco a una monarquia constitucional i democràcia oberta”. El rotatiu nord-americà destaca que “no hi ha res d'ordinari sobre com Joan Carles va arribar al poder”. Des de Roma, recorda el diari, “va guanyar-se el favor del general Francisco Franco”.

Diaris als EUA

“Jove, atractiu, amb idees de futur”, Joan Carles va erigir-se en exemple del que una monarquia constitucional havia de ser, apunta The Washington Post, que també fa èmfasi en la projecció internacional del monarca. “Ha estat considerat un dels reis més populars del món”, assegura.

El rei, segons destaca el diari, ha estat “una figura unificadora en un país dividit per tensions regionals”, amb un moviment separatista “sovint violent” al País Basc. Malgrat això, recorda el rotatiu, la seva popularitat s'ha ressentit del context econòmic del país, dels seus problemes de salut i dels escàndols reials. The Washington Post cita les recents enquestes que situen en sis de cada deu espanyols els qui consideren que “ja ha arribat el moment que el rei marxés”.

El New York Times'també informe de l'abdicació, que assegura que arribada “després de problemes de salut però també enmig d'una caiguda de popularitat particularment com a resultat de l'escàndol de corrupció del seu gendre”. El rotatiu nord-americà diu que el cas d'Urdangarín ha fet qüestionar “el tipus de vida i les finances de la família reial en un temps de crisi econòmica i atur rècord”.

El diari defensa que Joan Carles va tenir un “rol clau en consolidar el retorn a la democràcia d'Espanya” especialment al “frenar un cop militar l'any 1981”. El New York Times, com altres rotatius internacionals, també assenyala el monarca com un element “d'estabilitat” en “la lluita contra els esforços separatistes al País Basc i Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona