Política

Música compromesa, festiva i participativa

Brams, Pepet i Marieta, Cesk Freixas i Blaumut actuaran el 12 de juliol a les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat

Pepet i Marieta precedirà els concerts al Camp de Mart de la Devesa de Girona amb una ‘flashmob' per a la independència, amb la ‘Rumba del #SíSí'

La música tindrà un pes important en les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat, que organitza El Punt Avui a Girona el cap de setmana de l'11 al 13 de juliol. L'àmplia oferta musical de les jornades estarà enfocada a públics molt diversos. Per exemple, la nit del dissabte estarà dedicada al pop, el rock i la cançó d'autor i la rumba ebrenca i independentista, amb diversos concerts entre les 8 del vespre i les 2 de la matinada, al Camp de Mart de la Devesa.

El pròleg d'aquests concerts serà la flashmob que està convocant a través de les xarxes socials el grup ebrenc Pepet i Marieta, perquè una gran multitud balli a Girona la coreografia que han preparat per a la seva cançó Rumba del #SíSí. “Ai que sí que sí, que ja podem dir si en volem fer estat de la terra que ens va parir”, és la tornada d'aquesta cançó 100% festiva i conscienciada, com vol ser-ho tota la part musical de les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat.

La flashmob de Pepet i Marieta està convocada per a tres quarts de vuit del vespre, i a les vuit està previst que pugi a l'escenari Cesk Freixas. El molt actiu i combatiu cantautor penedesenc (Sant Pere de Riudebitlles, 1984) ha publicat recentment els seu cinquè disc, amb un títol tan directe i inequívoc com Protesta, en el qual homenatja el poeta valencià Miguel Hernández, empresonat pels franquistes i mort de tuberculosi a la presó el 1942. Freixas ha adaptat en aquesta cançó un poema d'Hernández, Sentado sobre los muertos. En una altra cançó del disc, No tenim por, Cesk Freixas resumeix molt bé l'estat d'ànim de bona part del poble català: “Hem començat a somiar i avui està a les nostres mans, a les mans del nostre país invisible. Som el nostre referent, no tenim por, no veiem cap abisme, no tenim por, perquè ara som invencibles.”

Curiosament, aquesta idea de la por esvaïda del poble català davant del seu futur també apareix en el nou disc de Brams, ja en el títol (Anem tancant les portes a la por), que és un vers del poema La pell de brau de Salvador Espriu, adaptat en la primera cançó del disc. La banda liderada des del 1990 per Titot ha estat sempre tot un exemple de compromís ideològic i ho tornarà a demostrar a les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat, on Brams tancarà cap a la mitjanit les actuacions de rock i pop, abans de donar pas a la Festa Flaix. “Va ser el mateix Franco el fundador de la democràcia, i en té els drets d'autor. Hi ha qui atribueix als grecs l'invent, però amb un altre sentit: govern de la gent”, canta Titot a Història d'Espanya (explicada pels espanyols), una de les molt combatives cançons del disc, que coincideix en una altra cosa amb el de Freixas: totes dues portades contenen referències a la famosa salutació del Poder Negre que van fer els atletes afroamericans Tommie Smith i John Carlos des del pòdium, als Jocs Olímpics del 1968 a Mèxic. Una imatge poderosa i vigent.

El pa amb olí de Blaumut

El cartell del concert es completarà amb Blaumut, tot un fenomen musical a Catalunya gràcies al seu disc de debut, El turista, i cançons com ara Pa amb oli i sal i Bicicletes, que no tenen la dimensió social i política d'altres artistes de les jornades, però aporten també un color diferent a aquesta festa per a tots els públics. Entre Blaumut i Brams, Pepet i Marieta farà ballar el públic mentre remou les seves consciències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona