Política

Cop policial a Torredembarra

L'Ajuntament queda buit de poder amb la detenció de l'alcalde i la junta de govern

Un empresari local, implicat també en delictes de malversació i blanqueig

L'ombra de la corrupció plana sobre l'Ajuntament de Torredembarra i ahir el va deixar, a la pràctica, buit de poder. Una operació de la Guàrdia Civil i la policia judicial, que, seguint ordres del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, van escorcollar durant hores l'ajuntament i altres immobles al municipi i a Barcelona, va acabar ahir amb pràcticament tot el govern municipal (CiU, el PP i els independents GIT) detingut a la Comandància de Tarragona.

Una investigació sobre presumptes delictes contra l'administració pública (entre els quals hi hauria la malversació de fons i el blanqueig de capitals) i que estaria vinculada, entre altres casos, a adjudicacions irregulars fetes presumptament a dit, va comportar la detenció al matí de l'alcalde, Daniel Masagué (CiU), i dels cinc tinents d'alcalde membres de la junta de govern actual: Francesca Felguera, Santiago Ardèvol i Èlia Rodríguez, de CiU; José Oviedo, del PP, i Ignasi Duran, del GIT.

Al vespre es va fer efectiva la detenció d'un setè regidor, Pere Font (CiU), que havia abandonat feia alguns mesos la junta de govern local. Amb aquest balanç, tan sols dues regidores del govern (Rosa Maria Guasch i Núria Gómez) haurien quedat lliures. L'empresari local Blas Niubó, que diverses fonts situen a l'entorn de l'alcalde, va ser també detingut a primera hora del matí.

Escorcoll maratonià

L'epicentre de l'operació va ser l'ajuntament de Torredembarra, on des de les nou del matí els agents de la Guàrdia Civil van intervenir i van obligar tots els treballadors a abandonar els llocs de treball. Davant de la creixent afluència de curiosos a les portes del consistori (entre els quals hi havia regidors de l'oposició i fins i tot exalcaldes), els agents van traslladar ràpidament les dues regidores que es trobaven llavors a les oficines municipals (Felguera i Rodríguez) a Tarragona, on també es van dirigir la resta d'edils, que van ser detinguts als seus llocs de treball o als seus domicilis particulars. Tan sols l'alcalde es va quedar dins de l'edifici durant l'escorcoll, i no en va sortir fins quarts de dotze de la nit.

Al mateix temps, la Guàrdia Civil va precintar totes les propietats de l'alcalde al municipi, el domicili particular i el negoci familiar (un forn de pa) inclosos. Segons va informar el cos policial, estava previst que, un cop acabat l'escorcoll, es procedís a fer-ne un altre d'aquests altres immobles davant de la presència de Masagué. Els escorcolls es van repetir al domicili particular de Blas Niubó, implicat com a presumpte enllaç, i a la seu de l'empresa Teyco a Barcelona, ja que es tractaria d'una de les presumptes beneficades pels contractes municipals.

L'espurna que va iniciar la investigació judicial van ser les denúncies que des de l'any 2012 dos partits a l'oposició, ERC i el PSC, han fet arribar als jutjats del Vendrell, relacionades majoritàriament amb contractacions irregulars i que esquitxen diversos serveis. El secretari també va denunciar a antifrau la contractació d'una assessoria. El mateix jutjat que ahir va ordenar les detencions ja havia obert diligències feia mesos sobre els casos, i just la setmana passada hi va declarar la cap de contractació com a imputada.

Els mateixos denunciants, però, afirmen que la investigació judicial ha anat més enllà del que s'havia denunciat inicialment. Tant el PSC com ERC, però, van mostrar la seva preocupació pels efectes en la governabilitat del municipi de l'enfonsament a la pràctica de l'executiu local. Els socialistes van fer una crida a la resta de partits per celebrar una reunió conjunta.

Avui està previst que passin a disposició judicial als jutjats del Vendrell el gros dels detinguts ahir a Torredembarra.

LES FRASES

Fa anys que impera l'ocultisme i la no-recepció de documentació. Ho esperàvem, però ens ha sorprès l'envergadura
Estem sense govern. Volem parlar amb els partits de l'oposició, hem de garantir la governabilitat
Jordi Solé
PORTAVEU DEL PSC
No sabem les ramificacions del que s'està investigant. Caldrà veure les imputacions abans de decidir res
La imatge ja estava deteriorada, cada dia és pitjor
Eduard Rovira
Portaveu d'erc

Les cúpules dels partits reaccionen

La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, no va donar cap marge de maniobra al regidor del seu partit presumptament implicat en el cas i ja va anunciar que el suspendrà de militància si es demostra la seva implicació. Camacho va parlar de “respecte” pel procés policial i judicial iniciat i, en aquest sentit, va demanar que la justícia actuï “de pressa”. En espera de saber els càrrecs que se li imputen, la líder del PPC no va descartar que el regidor acabi dimitint dels seus càrrecs a l'Ajuntament.

A través d'un comunicat, des de la federació de Convergència i Unió van apel·lar a la presumpció d'innocència dels implicats en l'operació, i també van lamentar “l'exposició mediàtica” a la qual es van veure sotmesos els membres de l'equip de govern de Torredembarra durant l'escorcoll policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona