Política

Els cossos de les víctimes de l'avió malaisi comencen a arribar als Països Baixos

La UE pressiona i presentarà demà més sancions contra Rússia

Putin promet col·laborar, però denuncia que l'exèrcit ucraïnès continua els combats

El tren amb els cinc vagons refrigerats amb els cadàvers de la catàstrofe de dijous de l'avió de Malaysia Airlines que es va estavellar a l'est d'Ucraïna, a la zona dominada pels secessionistes prorussos, va arribar ahir a territori controlat per l'exèrcit ucraïnès, a Khàrkiv, on van ser dipositats en una fàbrica perquè un grup de 90 experts, ucraïnesos i estrangers, els comencés a examinar.

Es preveu que les primeres restes mortals arribin avui amb un avió militar a Eindhoven, als Països Baixos, d'on eren 193 de les 298 persones que volaven amb destinació a Kuala Lumpur. Després les restes seran traslladades a la ciutat de Hilldersum, on es faran les autòpsies i les identificacions. Els Països Baixos lideraran la investigació i el seu primer ministre, Mark Rutte, va alertar ahir que les tasques d'identificació dels cadàvers poden trigar setmanes i fins i tot mesos. Ahir també es va confirmar que les caixes negres estaven a mans dels rebels prorussos i a la matinada les van entregar a les autoritats malàisies.

Mentrestant, el govern de Kíev i els països occidentals cada cop estan més convençuts que van ser els secessionistes prorussos els que haurien llançat el míssil que va abatre l'avió, i per això volen pressionar Rússia pel suport que dóna als rebels.

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) van demanar ahir a l'executiu comunitari que treballi en la nova ronda de sancions contra Rússia i que les presenti demà. Segons va dir el cap de la diplomàcia holandesa, Frans Timmermans, aquestes accions tocarien a sectors com la defensa, béns de doble ús (civil i militar), energia i serveis financers i també es podria allargar la llista de sancionats per amenaçar la integritat territorial d'Ucraïna.

A més, els ministres del Regne Unit, Lituània, Letònia i Suècia van instar a aplicar un embargament d'armes a Rússia com a càstig pel suposat subministrament de material militar als rebels.

Els ministres de la UE també van demanar que s'apliqui la resolució aprovada dilluns pel Consell de Seguretat de l'ONU i que demana un accés immediat al lloc de la catàstrofe i facilitats per dur a terme una investigació internacional. En aquest sentit, la UE també exigeix a Rússia que pressioni els separatistes prorussos i que cooperi en la investigació.

“No serà suficient”

Abans d'aquestes declaracions, el cap del Kremlin, Vladímir Putin, ja s'havia compromès a fer tots els possibles per contribuir a una investigació independent. “Ens demanen que exercim pressió sobre els rebels, per descomptat que farem tot el que puguem, però insisteixo, això no serà suficient”, va declarar Putin, que tot seguit va recordar els forts atacs de l'exèrcit ucraïnès contra els rebels de dilluns i de dimarts a pocs km del lloc de la catàstrofe.

Per la seva banda, Ucraïna va denunciar ahir que Rússia tornés a desplaçar tropes prop de la frontera i també que les seves tropes fossin el blanc de foc d'artilleria llançat des de territori rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts