Política

La diplomàcia espanyola veta la presentació de ‘Victus' a Holanda

La conferència de l'escriptor Albert Sánchez Piñol a l'Institut Cervantes d'Utrecht es cancel·la a última hora per pressions de l'Ambaixada

L'editora del llibre en neerlandès considera que la decisió “s'apropa a la censura”

L'ambaixada espanyola a Holanda ha vetat la presentació de la traducció a l'holandès de la novel·la Victus per part l'escriptor català Albert Sánchez Piñol i el seu traductor, Adri Boon, aquest dijous a la nit a l'Institut Cervantes d'Utrecht.

L'acte s'ha suspès a última hora i sense previ avís per pressions de la diplomàcia espanyola i ja no ha donat temps per buscar un altre lloc, segons informa el diari holandès NRC. Un altre rotatiu, el NOS, precisa que l'única explicació que han rebut els organitzadors per part de la institució és que es tractava d'una decisió de l'ambaixada amb l'argument que es tractava conferència “sensible” i que no era “un bon moment”.

Segons aquest mitjà, l'editora Juliette van Wersch, de l'editorial Signatuur –que ha publicat el llibre en neerlandès– està “furiosa” i ha denunciat que es tracta d'una qüestió que “s'apropa a la censura”. A més, adverteix que “boicotejar des de l'exterior” una conversa entre un autor i els seu traductor a Holanda “on la llibertat d'expressió és molt important” resulta “xocant”.

Per Van Wersch, potser el motiu del boicot a la presentació de Victus sigui la proximitat de la Diada de l'11 de Setembre, en la que es commemorarà el Tricentenari de la caiguda de Barcelona, on precisament s'emmarca la novel·la. L'editora recorda que aquesta data ha anat cada any acompanyada de manifestacions cada vegada més grans.

Sánchez Piñol sí que va poder presentar ahir dimecres el llibre a Amsterdam. Tot i així, cap al final de l'acte, ja en el torn d'intervencions, una persona que va dir que representava l'ambaixada espanyola va llegir un comunicat en que refutava les dades històriques de la novel·la, segons explica Núvol. Finalment, el conductor de l'acte la va haver de tallar, perquè portava un escrit molt extens (i ben preparat) i s'allargava massa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona