Política

Sánchez Piñol es mostra indignat per la cancel·lació de la presentació de 'Victus' a Holanda

El Diplocat ha lamentat que l'ambaixada es dediqui a boicotejar “els actes en què s'explica Catalunya en el món”

L'escriptor Albert Sánchez Piñol s'ha mostrat indignat per la cancel·lació a última hora de la presentació del seu llibre Victus a Utrecht, a Holanda. L'Institut Cervantes d'Utrecht va anunciar aquest dijous al migdia que se suspenia la presentació, que s'havia de fer la mateixa tarda d'ahir, sense explicar-ne els motius, mentre que els mitjans holandesos van informar que l'ambaixada espanyola havia atribuït la decisió al fet que es tracta d'un acte “sensible”. L'ACN ha parlat aquest matí amb l'escriptor, que s'ha mostrat molt molest per aquesta decisió. “Això em crea molt mal rotllo”, s'ha limitat a dir Sánchez Piñol, just abans d'agafar un vol de tornada a Barcelona.

Els mitjans holandesos van recollir la reacció de l'editora holandesa de Sánchez Piñol, Juliette Van Wersch, que va assegurar que des de l'ambaixada espanyola se li va comunicar que l'acte de presentació del llibre a l'Institut Cervantes d'Utrech hauria estat “sensible” perquè es produïa dies abans de la Diada i a poques setmanes per la celebració de la consulta del 9-N. Van Wersch afegia que estava “en xoc” pel “boicot des de l'estranger” d'una conversa pública entre un autor i el seu traductor “en sòl holandès, on la llibertat d'expressió és una cosa important”.

Per la seva banda, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha lamentat que “un cop més” es demostri que el Ministeri d'Afers Exteriors “es dediqui a boicotejar els actes en què s'explica Catalunya en el món”. “És trist que hi hagi censura”, han denunciat des del Diplocat, que ha cofinançat la traducció del llibre en holandès i ha col·laborat amb l'editorial Signatuur en l'acte de presentació del llibre que es va fer dimecres a Spui 25, un espai cultural de la Universitat d'Amsterdam.

La conferència es va fer sota el títol de 'Victus, the fall of Barcelona and European history'. Hi van participar Albert Sánchez Piñol, autor de la novel·la; Quim Torra, escriptor i director del Born Centre Cultural, i el professor d'Estudis Europeus de la Universitat d'Amsterdam J.Th. Leerssen. Aquest darrer va fer una introducció sobre el context històric del llibre i després va dialogar amb els seus companys de taula sobre les conseqüències d'aquella guerra i del tractat de pau des de la perspectiva actual, 300 anys després.

'Victus' és una novel·la històrica que narra la Guerra de Successió Espanyola. Tot i que l'any 1713 el Tractat d'Utrecht va establir un alto el foc entre les dues parts, els catalans van seguir lluitant per protegir els seus drets i les seves llibertats. Aquesta lluita va acabar l'11 de setembre de 1714 amb l'apocalíptic assalt de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”