Política

El Parlament aprova celebrar el 9-N amb “totes les garanties democràtiques possibles”

CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP, Elena, Geli i Ventura voten a favor de la resolució i el PSC, PPC i C's, en contra

Les dues diputades socialista trenquen la disciplina de vot

El Parlament ha aprovat aquest dimecres celebrar la consulta del 9 de novembre amb “totes les garanties democràtiques i de participació possibles”. Ho han avalat CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP, el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena i les socialistes Marina Geli i Núria Ventura, que han trencat la disciplina de vot del seu grup un altre cop. Han votat en contra del text PSC, PPC i C's. La resolució també insta el president de la Generalitat a convocar la consulta “d'acord amb els marcs legals”, sense concretar-los. Així mateix, reclama consultar el ple del Parlament quan les circumstàncies del procés ho requereixin.

Textualment, la resolució insta el president de la Generalitat a convocar la consulta “d'acord amb els marcs legals”, i també a consultar el ple del Parlament “quan les circumstàncies del procés democràtic per decidir el futur polític de Catalunya ho requereixin”. Els quatre grups reclamen al Govern que prengui “totes les resolucions oportunes” i destini “tots els recursos i mitjans tècnics i humans necessaris perquè la consulta es dugui a terme amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”.

El Parlament aposta per “donar suport perquè es dugi a terme la consulta el 9-N sobre el futur polític” de Catalunya, i per preguntar sobre allò que van acordar les mateixes quatre formacions. El text explicita el contingut de la pregunta doble acordada el 12 de desembre passat.

La resolució recorda que el poble de Catalunya va expressar “d'una manera molt clara” la voluntat de decidir lliurement el seu futur, i manifesta que “està actuant en tot aquest procés amb plena lleialtat i en consonància amb aquest mandat, igual que el president i el Govern”. El text també fa referència a la declaració de sobirania aprovada el 23 de general del 2013 i remarca que manté “tota la seva vigència política”. De fet, subratlla que el procés s'ha de continuar regint pels principis vigents que va establir aquesta declaració.

El text aprovat fa referència al fet que el Consell de Garanties Estatutàries hagi dictaminat que tots els articles de la llei de consultes són constitucionals i estatutaris. També recorda la sentència del TC sobre la declaració de sobirania. Tots aquests elements, al seu parer, posen de manifest que existeixen “arguments jurídics” per convocar la consulta “amb tota la fonamentació jurídica necessària, ja que reconeixen de manera explícita el principi democràtic”.

La resolució celebra que aquesta voluntat majoritària del poble d'exercir el dret a decidir s'hagi expressat d'una manera “cívica i multitudinària” any rere any, també amb la 'V' d'enguany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA