Política

El PSC adverteix que usar llei de consultes per al 9-N serà un “tret al peu”

El diputat socialista Ferran Pedret carrega contra Ciutadans per “no aportar solucions més enllà d'estar molt enfadats amb el sobiranisme”

El diputat del PSC Ferran Pedret ha justificat el suport del seu partit a la llei de consultes en que és “un bon instrument”, però ha deixat clar que no servirà “en absolut” per a la consulta sobiranista del 9-N i, d'usar-la per a aquest objectiu, suposarà donar “un tret al peu” a la pròpia llei. 

En la seva intervenció durant el ple extraordinari del Parlament que servirà per aprovar la nova norma, que la Generalitat, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP pretenen que doni emparo legal a la convocatòria del 9-N, Pedret ha opinat que l'aprovació d'avui és “el final del camí”, tant de la pròpia llei com de la legislatura del president Artur Mas. 

“Creiem que la llei que aprovarem pot ser un bon instrument en mans de la ciutadania per ser consultada sobre assumptes de competència autonòmica de la Generalitat”, ha explicat el ponent.  Així, ha deixat clar que el PSC “té tota la intenció d'utilitzar aquesta llei i així haurien de fer-ho també els altres grups de l'esquerra”, com per exemple per consultar sobre “crear la vegueria del Penedès, sobre si els ciutadans prioritzarien la despesa social en els pressupostos catalans o si voldrien recuperar despeses en salut o educació de nivells del 2012”. 

Pedret ha deixat clar, no obstant això, que la llei de consultes “no és en absolut l'instrument per a la consulta del 9-N”, i donar-li aquest ús seria “un tret al peu” en la normativa que aprovarà el Parlament i que el govern espanyol ja ha anunciat que impugnarà. 

“Si el president convoca la consulta del 9-N amb la doble pregunta, el que farà és desconèixer la llei que vam aprovar i l'Estatut. I el que és pitjor és que estarem posant en risc un bon instrument per als ciutadans. En el fons ho saben, encara que no ho confessin la resta de ponents, el govern i el Consell Assessor per a Transició Nacional”, ha suggerit. 

El diputat socialista ha destacat així la contribució “sincera i lleial amb el poble de Catalunya” del PSC per millorar la llei amb esmenes, en les que es tinguin en compte també arguments del dictamen que va donar el Consell de Garanties Estatutàries i els vots particulars de quatre dels seus nou membres. 

“Una de les preguntes és per què la majoria parlamentària no accepta que prosperin esmenes perquè es pugui plantejar al Consell de Garanties l'adequació a Estatut i Constitució de la pregunta concreta de la consulta del 9-N. Però no s'atreveixen”, ha apuntat. 

Al seu entendre, “no s'ha dissenyat un procés per carregar-se de raons per votar, sinó acumular forces per a la causa independentista. S'ha pretès la adhesió incondicional a una estratègia cada vegada més baix el control del independentisme”.

Però també ha carregat contra Ciutadans per “no aportar solucions més enllà d'estar molt enfadats amb el sobiranisme”, i contra el PPC, ja que “si hi ha algú que ha estat útil a la causa independentista ha estat el PP i els seus ministres, que no es cansen de contrareformar i laminar l'autonomia o insultar-nos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona