Política

El govern suspèn la campanya però diu que el procés continua

Mas prioritza la “seguretat jurídica” dels treballadors públics i els particulars en espera que el TC respongui a la petició d'aixecament del bloqueig cautelar

Convocarà divendres els partits sobiranistes per acordar la resposta unitària

El govern va acordar ahir aturar cautelarment la campanya institucional i els preparatius logístics del 9-N. Però va advertir a La Moncloa que el procés continua. “El govern de Catalunya no plega veles”, va sentenciar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. L'executiu d'Artur Mas demanarà al Tribunal Constitucional que aixequi immediatament la suspensió i confia que es pronunciï en deu dies. També es personarà en els recursos d'inconstitucionalitat que han bloquejat la llei de consultes i el decret de convocatòria. Mentrestant, Mas ha prioritzat “garantir la seguretat jurídica” dels treballadors públics i els particulars que són necessaris per tirar endavant tant la campanya de difusió als mitjans de comunicació com una part del dispositiu material. Les urnes ja estan encarregades. Però els catalans d'estats membres de la Unió Europea i de tercers estats no podran exercir a partir d'avui el vot rogat tal com preveia el calendari electoral, segons fonts del govern. Si el TC no aixeca la suspensió durant la primera quinzena d'octubre, la consulta no es podrà fer amb garanties democràtiques el 9-N, segons fonts consultades per aquest diari.

El propòsit del gabinet de Mas és no posar contra les cordes persones individuals a qui la justícia espanyola podria exigir responsabilitats. En canvi, preveu executar les mesures que no comprometin tercers. El govern remarca que el marc legal català està suspès cautelarment però no ha estat declarat il·legal. Per això considera que encara té marge per “promoure iniciatives legals, jurídiques i institucionals” perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir. “El procés continua, aquest és el propòsit del govern”, hi va afegir Homs.

Es preveu que el president de la Generalitat reuneixi divendres els líders dels partits sobiranistes per acordar el camí a seguir. Serà un cop s'hagi acabat el ple del Parlament que es desenvoluparà al llarg del dia d'avui i demà. Mas, que intervindrà en la sessió de control d'aquest matí, aprofitarà la cita parlamentària per aprofundir els contactes que ja va mantenir ahir per telèfon amb els líders sobiranistes. D'entrada, ERC va entomar amb malestar l'acord de l'executiu i va advocar per mantenir els preparatius de la consulta malgrat la suspensió del TC. La CUP li va retreure que prengui “decisions unilaterals”.

La vicepresidenta Joana Ortega, segons fonts del govern, va exposar durant la reunió del Consell Executiu les dificultats de tirar endavant la logística del 9-N sense comptar amb els treballadors públics. Mas va plantejar després l'acord que incloïa la suspensió “temporal i cautelar” de la campanya i els preparatius exposats en l'acció judicial. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va declarar que els Mossos d'Esquadra garantiran la seguretat el 9-N hi hagi o no consulta. La publicitat institucional es va deixar d'emetre als mitjans un cop es va fer efectiva la suspensió de la llei i del decret amb la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat de l'admissió a tràmit del TC de les impugnacions del govern espanyol. Les dues pàgines web del govern sobre el 9-N es mantenen en funcionament, però s'hi explicita que s'han deixat d'actualitzar. En la de Governació, un comptador detalla els segons, minuts, hores i dies que falten per al 9-N i es pot compartir a les xarxes socials.

LES FRASES D'HOMS

El que hi ha no és una norma anul·lada, sinó suspesa. Poden tenir la temptació de pensar que ja no hi ha consulta, però pensem [...] el contrari
Si algú es pensava que tot es pararia i que tot quedaria aturat, el missatge que volem donar és que ahir [per dilluns] no es va acabar res

Els immigrants, els primers afectats pel 9-N

La primera conseqüència de la suspensió d'una part dels preparatius del 9-N és que els immigrants i els ciutadans de la UE residents a Catalunya no podran demanar el dret a vot rogat a partir d'avui. El calendari electoral preveia que els ciutadans d'estats membres de la Unió amb un any de residència a Catalunya i els ciutadans de tercers estats amb un empadronament mínim de tres anys sol·licitessin el vot des d'avui fins al dia 7. Però les set comissions de seguiment on ho havien de fer presencialment (l'equivalent a les juntes electorals territorials) no es van constituir a temps. La comissió de control de les ILP que n'havia de designar els membres ja no es va reunir dilluns al vespre, atès que el TC ja havia suspès la llei i el decret del 9-N. El Parlament pot revertir la situació si avui nomena la comissió de control definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona