Les reivindicacions es multipliquen

La crisi centra l'ofrena floral i, a la tarda, milers d'independentistes marxen per Barcelona reclamant un estat català

En idèntics escenaris, ahir es van multiplicar les reivindicacions. En plena crisi, i amb mig milió de persones engreixant les llistes de l'atur a Catalunya, els conflictes laborals s'acumulen, i ahir treballadors com ara els de Nissan i Roca van substituir els independentistes més matiners a l'hora d'esbroncar els polítics en la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova que alguns polítics, com ara Josep-Lluís Carod-Rovira i Josep Antoni Duran i Lleida, ja aposten per reformular. La reivindicació laboral prenia el protagonisme al matí mentre els polítics, entre ells el president de la Generalitat, José Montilla, s'esforçaven per deixar clar que la prioritat del govern català és la recerca de solucions a l'actual situació econòmica. Montilla va defensar que l'executiu està fent tot el que és a les seves mans, i el conseller d'Interior, Joan Saura, va considerar normal que «una part petita dels treballadors» cridin contra els polítics. L'oposició de CiU i el PP culpen l'executiu de l'actual situació. I ahir Artur Mas denunciava que ni el govern espanyol ni el català «no estan fent tot el que caldria, ni tot el que fan és el que caldria fer».

Reivindicació laboral però també nacional. Tot esperant la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, els partits van multiplicar els advertiments en contra d'una possible rebaixa. Montilla va reforçar el missatge que la carta catalana s'està desplegant normalment al marge dels set recursos que pesen contra ella. I els partits –tret del PP– van reiterar que l'opinió de dotze magistrats –en realitat deu perquè un està recusat i un altre va morir– no pot estar per sobre d'un Estatut aprovat al Parlament i al Congrés i ratificat en referèndum pel poble de Catalunya. «No hi ha llei ni tribunal que pugui estar per sobre de la voluntat d'un poble», alertava Mas. I Saura afegia que el TC no té «legitimitat» per rebaixar la carta catalana. Des del PSC, el seu president, Isidre Molas, exhibia optimisme marca de la casa i es mostrava segur que l'alt tribunal dictaminarà que el text és «constitucional».

Els milers de persones que, a la tarda, van sortir al carrer no ho feien per defensar l'Estatut sinó per demanar la independència de Catalunya. El president del FC Barcelona, Joan Laporta, es va erigir en el centre d'atenció d'una mobilització amb tres capçaleres de les plataformes sobiranistes, l'esquerra extraparlamentària i ERC, en què el referèndum que demà celebrarà Arenys de Munt també va estar molt present –l'alcalde del municipi maresmenc, Carles Móra, també es va manifestar–. Pel president d'Esquerra, Joan Puigcercós, la consulta pot servir perquè els ciutadans comencin a perdre la por davant d'un hipotètic referèndum d'àmbit nacional. En tot cas, Puigcercós va proclamar que la d'ahir «és l'última Diada autonòmica», perquè «la pròxima estarem en un nou estadi, en el qual una part molt important dels catalans treballaran per la independència». Puigcercós va instar el PSC, CiU i ICV-EUiA a buscar un «horitzó nacional» més enllà del definit en l'Estatut.

Polèmica anual

Reivindicacions i també polèmica. En aquest cas, per l'actuació de la cantant israeliana Noa, que una quarantena d'activistes propalestins van intentar boicotejar amb xiulets que van ser ofegats pels aplaudiments dels presents en l'acte institucional de la Ciutadella, que va aplegar 12.000 persones. Tots els partits, inclòs ICV-EUiA, van criticar l'acció.

JOSÉ MONTILLA
president de la generalitat
«Celebrem la Diada desplegant l'Estatut i lluitant contra la crisi i els seus efectes»
ARTUR MAS
president de ciu
«No hi ha llei ni tribunal que pugui estar per sobre de la voluntat d'un poble»
JOAN PUIGCERCÓS
president d'erc
«Aquesta és l'última Diada autonòmica, la pròxima estarem en un nou estadi, en què una part molt important de catalans treballaran per la independència»
JOAN SAURA
president d'icv
«El TC no té legitimitat per retallar l'Estatut. Aniria en contra de la legitimitat del poble català»
ALÍCIA SÁNCHEZ CAMACHO
presidenta del pp
«Sentim que el President no hagi prioritzat la crisi i se centri en qüestions identitàries»

José Montilla observa «alguna veu passada de moda» dins del PSOE

No tot el PSOE veu l'encaix de Catalunya a Espanya de la mateixa manera. Ho va admetre ahir el president de la Generalitat, José Montilla, que, en una entrevista a la Cadena Ser, va admetre que dins dels socialistes espanyols hi ha «alguna veu passada de moda». Montilla es va referir a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. I va rebutjar que en el discurs institucional de l'Onze de Setembre tingués cap intenció de pressionar el TC quan va alertar que el defensarà en la seva integritat. «Pressionar és el que fan alguns des de fa molt de temps, els que apressen el TC; són les recusacions contra magistrats per ordre del carrer Gènova –seu del PP–; no cobrir una vacant d'un magistrat mort, no renovar els membres del TC amb un mandat finalitzat; això sí que són pressions», va replicar el President, rebotant l'acusació contra els populars.

De la Vega respon

I la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, va insistir ahir que «és poc prudent» fer valoracions abans que es conegui la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona