La consulta d'Arenys de Munt obre esquerdes dins del govern tripartit i CiU

L'onada independentista, que amenaça d'expandir-se arreu de Catalunya, descol·loca els partits catalans

La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, va obrir foc mostrant la seva «preocupació» perquè opina que la consulta d'Arenys i la manifestació contrària de la Falange van mostrar al món una imatge distorsionada del país. «Catalunya no són els extrems», va dir. Aquestes declaracions van encendre els ànims entre els republicans. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, va acusar Carme Chacón de caure en «el parany de comparar la Falange amb les urnes i la democràcia» i va defensar que PSOE i PP carreguen amb més «comoditat» contra l'independentisme «quan hi ha violència» als carrers. El PSC va sortir immediatament en defensa de la seva ministra. El portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va subratllar que la seva formació no vol la violència «ni ara ni mai» i que Puigcercós «ha estat desafortunat». En canvi, el PSC va recordar que ha rebut amenaces i que s'han fet pintades a la seva seu d'Arenys.

Malgrat el xoc Puigcercós-Chacón, l'estratègia del PSC i del PSOE és rebaixar la tensió dins del tripartit atacant CiU. Els socialistes, que van continuar ahir mostrant-se en contra de la consulta, insisteixen en la «deriva radical» cap al sobiranisme de la federació.

ERC vol pujar al tren

Esquerra, però, vol treure suc de l'onada independentista alimentada per l'èxit popular de la convocatòria arenyenca. Puigcercós creu que l'esperit d'Arenys de Munt «ha obert una via cap a la independència a través de les urnes», tot i que va matissar que «no només vivim de referèndums». ERC, de la mà de les plataformes sobiranistes, ja ha començat a treballar per proposar més consultes en desenes de municipis catalans. Això, probablement, tornarà a ser un focus de tensions en el tripartit en l'últim any de legislatura del govern de José Montilla. Però ERC prioritza, en opinió de Puigcercós, «canalitzar l'energia independentista» amb un full de ruta propi en l'àmbit municipal. Per això reunirà dissabte els seus 1.500 regidors i alcaldes, amb representació a 585 municipis dels Països Catalans, en una convenció extraordinària per plantejar més referèndums. «Espero que CiU faci el mateix», va dir Puigcercós.

Mentre ERC vol pujar al tren de les consultes locals, Iniciativa en baixa. La seva portaveu, Laia Ortiz, va dir que aquest tipus d'empresa genera «frustració» i va afirmar que no impulsarà cap consulta més. ICV marcava distàncies, així, amb l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, que forma part de l'Entesa de Progrés Municipal, la marca blanca ecosocialista.

UDC marca límits

CDC i UDC es baten en la disjuntiva de no donar suport –per bé que tampoc condemnar– a futures consultes que poguessin implicar els seus regidors. Dins del joc d'equilibris, el secretari general dels socialcristians va recordar que CiU «no ha estat mai independentista», encara que sí que s'hi defineixin dirigents i militants dels dos partits que la integren. De fet, va insistir que CiU no impulsarà cap referèndum i s'acollirà sempre a la llei. Entrant en el terreny complex de les definicions, Pelegrí va precisar que la federació «respectarà» les que es convoquin, no les «acompanyarà», tal com havia assenyalat el responsable d'immigració de CDC, Àngel Colom, amb qui va evitar polemitzar. Unió defensa que l'esperit d'Arenys és producte del «malestar» que viu Catalunya en mans del tripartit i del «comportament inadmissible» de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona