Política

Les diputacions, herència del passat

L'ESTORA

Les Diputacions són una herència del passat, resultat de l' arbitraria divisió provincial feta cap el 1835. Des de la seua introducció han jugat en contra de les realitats territorials, especialment aquelles que com la nostra, tenia les pròpies identitats comarcals. Al mateix temps, han servit al interessos dels cacics i la dreta. El qüestionament de les diputacions a favor de les comarques es situa, doncs, com a opció per afavorir l'autogovern i tanmateix, com a fórmula de participació i racionalització de l'administració.

El nostre Estatut preveu la institucionalització de les comarques, en base a realitats i història. Recordem com fa uns anys a les Corts valencianes es presentà un projecte de Llei de Comarques. En la seua redacció participàrem un ample ventall de persones, i fou defensat per la Diputada de EUPV Dolors Pérez. En un moment del debat Pep Guià em va dir que mirés observant com mestres Dolors defensava el projecte la gran majoria de diputats i diputades llegien la premsa o passaven.

El tema, doncs, continua pendent i cal no oblidar-se'n d'ell. Estem en vespres de les eleccions autonòmiques i locals, totes es regiran per la Llei Electoral General, de forma que els membres dels ajuntaments seran el resultat de les urnes, amb l'aplicació de la dolenta llei D'Hont, al cas de les diputacions, però, el sistema encara és més dolent, puix, els escons es determinaran per un càlcul fet en funció del nombre de regidors de cada coalició o partit segons la demarcació judicial. En aquest segon cas el sistema castiga a les minories, i, las candidatures que no estiguen dins de coalició o partit no contaran. Es deu valorar seriosament la situació, puix seria possible deixar en mans dels de sempre les diputacions, independentment que aspirem a uns futurs canvis de la seua supressió i substitució per altres alternatives millors, com seria al nostre país la comarca.

La veritat és que el llistat dels canvis desitjables i possibles es llarg, hi ha urgències, ho sabem, però no podem ignorar com les diputacions provincials disposen de recursos importants, i no és un secret sota quins criteris es distribueixen. Prima el clientelisme, ara el del PP, abans el del PSOE, per això, paga la pena donar-li voltes. Exemples visibles del caciquisme de torn en tenim de vells i d'actuals: Rus, Fabra, Martínez...Els valencianistes hem reivindicat sempre la comarca. Ja Mateu i Llopis o Sanchis Guarner, als anys trenta estudiaren el problema i feren propostes, des d' aleshores ha plogut bastant, el problema no s'ha resolt o com a mínim no s'ha enllestit. Raons en tenim moltes per seguir reivindicant la comarca, la inèrcia en alguns casos, els interessos inconfessables, i, especialment, el centralisme, els tenim en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs