Política

Combatre l'atur

sant boi de llobregat · El mes de març passat, fins a un 17,1% dels habitants d'aquest municipi no tenien feina; per això, el gran repte de totes les formacions és generar llocs de treball

Des del 1979, a Sant Boi ha regnat l'hegemonia del Partit Socialista de Catalunya (PSC), que ha guanyat tots els comicis municipals i sempre ha ocupat l'alcaldia. Amb Lluïsa Moret, alcaldessa des del maig del 2014, quan va dimitir Jaume Bosch, el PSC vol mantenir aquesta tònica.

Actualment, els socialistes governen juntament amb Iniciativa per Catalunya. Segurament, el partit que governi a partir del maig haurà de pactar, ja que fins a set formacions es disputen els 25 regidors que formen el consistori. Lluïsa Moret va explicar a aquest diari que no descarten arribar a acords amb altres formacions. “Nosaltres des de sempre estem oberts al pacte, al diàleg i al consens”, va dir l'alcaldessa. Per la seva banda, Iniciativa tampoc tanca la porta als pactes, però el seu candidat, Josep Puigdengolas, alerta que només ho farà amb formacions d'esquerra que estiguin disposades a mantenir polítiques socials i del benestar, així com a incrementar l'ocupació.

I és que, precisament, un dels grans reptes del municipi és combatre l'atur, un dels més alts del Baix Llobregat. Segons xifres publicades a l'observatori del portal web de l'Ajuntament de Sant Boi, al mes de març l'atur va arribar al 17,1% en aquesta localitat, un índex superior al de poblacions veïnes com ara el Prat, Cornellà i Viladecans, on se situa entre el 15,7% i el 16,4%. També està per sobre de les taxes d'atur del Baix Llobregat (14,7%), de la resta de comarques de Barcelona i de la mateixa Catalunya, ja que la mitjana és del 14,7% en els dos casos. I, precisament, aquest és un dels punts centrals de tots els programes polítics.

En aquest context, Moret va exposar que una de les prioritats del PSC és “el desenvolupament econòmic de la ciutat per convertir Sant Boi en un municipi ple d'oportunitats i atractiu perquè hi hagi activitat econòmica que es tradueixi en ocupació digna per a les persones”.

Puigdengolas defensa que cal “intensificar les polítiques que vagin a favor del comerç de proximitat, reconvertir els polígons per atraure inversió i millorar la contractació pública”. A més, aposta per desenvolupar l'activitat turística.

Miquel Salip, l'alcaldable d'ERC, també es mostra partidari de reutilitzar els polígons i incentivar el turisme. “Tenim una sèrie de potencialitat quant a entorn natural, patrimoni cultural i històric, i som la porta sud de Barcelona, on hi ha dos milions de persones i potencials clients de proximitat.” A més, creu que s'han de crear llocs de treball en el sector d'empreses de coneixement i de noves tecnologies.

David Parallada, de Plataforma per Catalunya, que també aposta per la recuperació dels polígons, afegeix que s'ha de “fer una ciutat més atractiva pel que fa a neteja i mobiliari urbà perquè això es tradueixi en més possibilitats per als negocis de generar ocupació i inversió”.

El responsable de comunicació de Gent de Sant Boi, Jordi Barbero, argumenta que per crear feina s'han de remunicipalitzar serveis com ara l'aigua, ja que això permetria abaratir aquest recurs i alhora generar llocs de treball que siguin “més estables i de més qualitat”.

La candidata de Ciutadans, Olga Puertas, advoca per “crear les circumstàncies òptimes” per atreure la indústria. “Nosaltres no creiem que l'Ajuntament sigui una agència de col·locació, sinó que han de ser les empreses les que s'instal·lin al municipi i generin llocs de feina”.

Per la seva banda, Jordi Garcia, que encapçala la llista de CiU, considera que cal ajudar els emprenedors perquè puguin obrir negocis fàcilment, així com potenciar el comerç local i de proximitat, molt perjudicat per la crisi.

Finalment, la candidata del Partit Popular, Marina Lozano, va posar l'accent a retallar els sous dels alcaldes i els regidors per reduir l'IBI i l'impost de circulació, així com incrementar les polítiques de seguretat. “Que no siguin els ciutadans els que s'estrenyin el cinturó, sinó l'administració pública”, afirma.

LES CLAUS
1
Hegemonia
Des de les primeres eleccions democràtiques i municipals, el 1979, a Sant Boi sempre ha guanyat el PSC, que de vegades ha hagut de governar amb pactes.
2
Atur
Tots els partits polítics coincideixen que la falta de feina és el principal repte que cal afrontar.
3
Serveis
La majoria de les formacions polítiques també defensen que s'han de garantir els serveis bàsics per a aquelles persones més castigades per la crisi.
Lluïsa Moret
PSC.
És l'alcaldessa de Sant Boi des del 10 de maig del 2014, quan va dimitir Jaume Bosch. Psicòloga de professió, serà el primer cop que lideri la llista del partit.
Josep Puigdengolas
ICV.
Tot i que ell és el primer de la llista de la seva formació, ICV, es presenta a les eleccions amb una cocandidatura formada per ell i Alba Martínez.
Marina Lozano
PP.
Des del 2009, és presidenta del Partit Popular a Sant Boi. Llicenciada en treball social, és la segona vegada que es presenta com a alcaldable del partit.
Jordi Garcia
CiU.
Fins ara portaveu i regidor del grup municipal, és el primer cop que es presenta com a alcaldable. Treballa a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.
David Parada
PxC.
Aquest expert en màrqueting repeteix com a candidat de Plataforma per Catalunya a l'alcaldia de Sant Boi i vol incrementar els tres regidors que ara té.
Miquel Salip
ERC.
La formació aposta per una cara nova per recuperar els dos regidors que va perdre el 2011. Salip és coordinador de projectes al territori a Òmnium Cultural.
Olga Puertas
C's.
És regidora de l'Ajuntament de Sant Boi. Hi va arribar a través del PP, però va deixar l'acta el desembre del 2014 i es va afegir al projecte de Ciutadans.
Lucía Pérez
Gent de Sant Boi.
Aquesta jove de 21 anys i estudiant de dret és l'aposta de la formació, que és un conglomerat de diverses forces d'esquerra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona