Política

Podem planteja pel 24-M impulsar un sistema fiscal territorial harmonitzat

Iglesias presenta un programa electoral per agradar a la ciutadania, “no als dels comptes a Suïssa”

El partit se centra en les famílies i pimes endeutades

Posar fi a la “competència fiscal” dins l'Estat i les actituds “deslleials”; de cara al 24-M Podem proposa que la fiscalitat dels territoris tingui “la major uniformitat possible”. Així consta en el programa marc per a les municipals i autonòmiques presentat ahir a Madrid pel partit de Pablo Iglesias, en el qual s'apel·la a l'“harmonització” dels tributs i a una major coordinació entre l'executiu espanyol i els governs territorials per combatre el frau fiscal.

Pel que fa a impostos, proposa recuperar patrimoni, reduint el mínim als 400.000 euros; eliminar les bonificacions en successions i donacions per a les rendes altes; revisar la quota autonòmica de l'IRPF –augmentant la seva progressivitat–, i crear noves figures mediambientals, que inclourien una ecotaxa turística. Dins el projecte, no es fa cap esment al dret a decidir.

En absència del que ha estat el coordinador del programa electoral, Juan Carlos Monedero –que va deixar tots els càrrecs la setmana passada–, la plana major de Podem escenificava una presentació solemne del que anomenen “pla de rescat ciutadà”, que, segons pontificava el líder de la formació, està basat “en el sentit comú”. Iglesias subratllava que el programa no està fet per agradar “ni a Rato, ni a Montoro, ni a De Guindos, ni als dels comptes a Suïssa, sinó als aturats o als petits empresaris”.

Mesures hipotecàries

Es tracta de més de 200 propostes, que inclouen noves fórmules hipotecàries: dació en pagament amb caràcter retroactiu i un pla de reestructuració del deute familiar amb la revisió del valor real dels habitatges que s'haguessin adquirit en l'època de la bombolla immobiliària. Aquesta renegociació, la volen estendre també a les petites i mitjanes empreses per posar fi a la situació d'ofec, creant, a més, un sistema de microcrèdits. El programa també preveu que en cap cas no es tallarà la llum, el gas i l'aigua als col·lectius més vulnerables, i es recuperarà així el caràcter públic d'aquests serveis.

Malgrat que hi ha plantejaments del programa que recullen l'esperit dels debats generats durant el 15-M, en alguns punts és intencionadament inconcret; a més, s'han anat suavitzant algunes de les mesures més polèmiques per ampliar l'espectre electoral, sobretot en les capes socials situades al centre i que històricament han donat suport al PSOE. “Les receptes màgiques només existeixen als contes”, se subratlla.

Prioritzar l'ocupació

De fet, ja no propugna l'impagament del deute públic, sinó que insisteix a fer-ho de manera més gradual i, sobretot, prioritzant la recuperació del món laboral i la rehabilitació dels serveis socials. De fet, Iglesias considera cabdal tenir uns comptes sanejats. Tampoc no apareix la renda bàsica universal, sinó que proposa que la renda d'inserció s'acosti al salari mínim. També pretén aturar els projectes de privatització i les externalitzacions en l'àmbit de la sanitat i els serveis públics en general. El programa també dedica un extens capítol a la transparència en la gestió, la racionalització de càrrecs públics i la lluita contra la corrupció i l'eradicació de les portes giratòries.

LES FRASES D'IGLESIAS

El nostre programa no pot agradar a tothom, això és impossible. No pot agradar als que desnonen i, alhora, als desnonats
A Espanya s'han rescatat massa bancs i s'ha posat les coses molt fàcils als lladres i als pocavergonyes. És hora de rescatar les persones


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona