Política

“No els donarem el gust de veure els Mossos”

Els ajuntaments de Vic, Arenys de Munt, Canet, Sant Pol, Miravet, Marçà i altres retiren l'estelada però molts alerten que la tornaran a penjar dilluns

Els de Berga i Manresa presentaran recurs i en municipis com Manlleu també encara oneja al balcó del consistori

Sense incidències i amb la voluntat d'evitar la imatge dels Mossos d'Esquadra retirant l'estelada, a les comarques de l'Ebre; i amb reticències i l'anunci de recursos en altres ciutats del país. L'ordre de retirar les estelades dels edificis públics ha contrariat els alcaldes i no hi ha hagut una unitat d'acció. A Miravet, l'alcalde i cap de llista d'ERC, Toni Borrell, va despenjar ahir l'estelada del balcó de l'ajuntament després de rebre una trucada del director general de la Policia, Albert Batlle, comunicant-li que tenia el requeriment de la junta electoral de zona de Reus i que si en 24 hores no la retirava hi hauria d'enviar els Mossos d'Esquadra. “Tenim seny i de seguida li vaig respondre que ens entendríem. Seria una situació surrealista que els Mossos hagin de despenjar l'estelada, no els donarem aquest gust”, va dir. Demà la candidatura d'ERC farà l'acte final de campanya amb l'hissada d'una estelada a la plaça de l'Arenal, a la vora de l'Ebre i distribuirà 200 estelades entre els veïns perquè les pengin als balcons. A la comarca veïna del Priorat, l'Ajuntament de Marçà també va retirar la de la façana del consistori. A Reus, el parc de Bombers va decidir despenjar la gran estelada que penjava de la seva seu dimarts.

No ha estat tant fàcil en altres ciutats. L'Ajuntament de Manresa va anunciar que presentarà un recurs a la junta electoral de zona. I el de Berga, que ahir encara no havia rebut la comunicació oficial, va dir que, un cop la rebi, presentarà recurs.

Al Maresme, els alcaldes de Canet i Sant Pol van confirmar que les banderes havien estat retirades i, en el cas de Sant Pol, l'alcaldessa Montserrat Garrido (CiU) va explicar que s'havien presentat dues denúncies contra el consistori, una de Societat Civil Catalana i una segona d'un exregidor del municipi membre d'aquesta entitat. Garrido va haver de personar-se ahir al jutjat. També a Arenys de Munt van treure l'estelada, però el seu alcalde, el republicà Joan Rabasseda, va advertir que el dia 25 tornaria “al lloc que li pertoca”. El mateix que a Premià de Mar, on l'alcalde, Miquel Buch, que també és president de l'Associació Catalana de Municipis, va dir que la tornarien a posar “dilluns”. A ciutats com Cabrils i Tordera, on hi ha estelades en espais públics, no es plantegen treure-les perquè creuen que no els afecta la resolució de la Junta Electoral Central.

A Osona, hi ha alcaldes que, tot i estar disconformes, ja l'han retirat amb el compromís de tornar-la a col·locar després del 24-M, però d'altres han optat per no moure fitxa. Un dels que ha acatat la decisió ha estat Vic. El seu alcalde, Josep M. Vila d'Abadal, també és president de l'Associació de Municipis per la Independència. Aquesta entitat ha recomanat als municipis que, quan se'ls comuniqui l'acord, acatin la resolució. Vila d'Abadal va fer retirar divendres l'estelada del balcó de l'ajuntament tot i dir que, després del 24-M, s'hi tornarà a col·locar, i va demanar als veïns que en pengin als seus domicilis. L'absència de l'estelada a l'ajuntament va durar poques hores. Algú, des de la plaça, en va penjar una sota el balcó.

A Manlleu, l'alcalde, Pere Prat (ERC), confirmava que divendres havien retirat l'estelada de Can Puget, que és col·legi electoral, però encara no la del balcó de l'ajuntament: “Estem analitzant jurídicament la resolució de la JEC d'acord amb les directrius de l'AMI i prendrem una decisió el més aviat possible.” La situació, a Roda de Ter, era similar. L'alcalde, Jordi Serra, d'ERC, es limita a dir que “als col·legis electorals no n'hi ha cap, d'estelada”. A l'ajuntament, però, encara hi és. L'alcalde de Gurb i president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, de CiU, entén que la resolució no afecta ni l'Ajuntament ni el Consell: perquè a l'ajuntament no hi ha l'estelada –és a la rotonda de l'Esperança– i perquè el Sucre no és el Consell Comarcal: “El Consell està en un pis del Sucre i les banderes són a fora: és un espai de la comunitat de veïns”, apunta. Ara bé, censura que “s'aprofitin les municipals com un argument legal per fer retirar les estelades”. Des de l'ANC d'Osona, la seva coordinadora, Eulàlia Espona, fa una crida que en aquesta setmana “siguin més visibles que mai les estelades als balcons de les cases”.

Aquesta informació ha estat elaborada per

L. Moreso, T. Màrquez, I. Ballesteros i C. Filella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA