Política

Mas insta les entitats a liderar el 27-S

El president de la Generalitat aposta per una llista del sí i sí impulsada per l'ANC, Òmnium i l'AMI que s'obre a no encapçalar

Posa la fi amb Unió d'exemple que CDC va de debò i alerta del risc de l'ascens dels del “«sí se puede»”

Reunions d'urgència per valorar l'oferta del president

La proposta amb què Artur Mas va començar ahir el camí cap a les eleccions catalanes és, en realitat, una crida a les entitats sobiranistes, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'AMI, perquè articulin una llista per al 27-S com a expressió de la màxima unitat sobiranista. Una candidatura que el president de la Generalitat s'obre a no encapçalar. “No penseu en una llista del president, penseu si fa falta una llista amb el president, que no és el mateix”, va sintetitzar des de l'escenari de Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei. L'elecció és simbòlica: el municipi del Baix Llobregat on governa CiU és un exemple dels nuclis de l'àrea metropolitana on les forces i organitzacions favorables a l'estat propi han posat el focus per ampliar la majoria social per la independència. Convergència hi va donar el tret de sortida a la seva campanya, Benvinguts al futur.

Descartada la llista unitària de partits sobiranistes, que ERC i la CUP van rebutjar des del primer moment, quan falten menys de cent dies per als comicis catalans, Mas es concentra en les entitats. Amb un argument senzill: si han aconseguit mobilitzar milions de persones des de la primera manifestació del 2012 en què demanaven que Catalunya fos un nou estat d'Europa, han de prendre protagonisme en uns comicis que es vol que tinguin caràcter plebiscitari. “Convido les entitats sobiranistes que, en l'hora decisiva per a la victòria del sí i sí, es posin a treballar per la màxima unitat possible en l'àmbit sobiranista.” La invitació, que Mas va fer extensiva als membres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, situa la pilota a la teulada de les organitzacions. A l'ANC i Òmnium, que ahir no es van pronunciar, el convit les va agafar per sorpresa i van convocar reunions internes d'urgència per valorar-lo. Un cop debatut, no es descarta que hi donin una resposta conjunta en els pròxims dies.

Mas es posa a disposició d'aquesta candidatura. “Jo puc oferir-me perquè es compti amb mi en la mesura que calgui”, va assenyalar insinuant que podria no liderar-la. I va deixar clar que “es pot comptar amb CDC” perquè s'hi incorpori, com va confiar que també ho puguin fer sobiranistes d'Unió, del PSC i, fins i tot, de l'antic PSUC.

El president de la Generalitat basa la seva petició a les entitats sobiranistes en una dada: “Des del setembre del 2012 fins ara, cada cop que se'ns ha demanat que fem un pas endavant hem actuat en conseqüència.” La mateixa setmana del trencament de la federació de CiU, brandava la ruptura amb els que han estat els seus companys en els darrers 37 anys –va negar que se'ls hagués donat un ultimàtum– com a prova que “les coses van molt de debò” i Convergència ha posat “la directa” cap a la independència. El partit “assumirà la seva responsabilitat” i es presentarà en solitari si la proposta de Mas no prospera.

El “turbo” i el risc

La proposta de front sobiranista que surti de la societat civil parteix de la constatació que “el turbo de la il·lusió” del procés “ha baixat una mica de revolucions”. Mas aposta per activar-lo de nou i més després de la irrupció en les passades eleccions de forces de l'esquerra com ara Podem i Barcelona en Comú, a les quals el president català es va adreçar com els del “sí se puede”. I els va identificar com un risc en el camí cap a l'estat propi. “El món sobiranista ha canviat les regles del joc i els que s'agrupen són uns altres per poder quedar primers”, lamentava. L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias l'escoltava, dret, des d'un dels laterals del teatre.

En uns comicis als quals els partits sobiranistes volen donar caràcter plebiscitari, Artur Mas va alertar que els moviments emergents poden desplaçar l'eix del sobiranisme cap al “d'esquerra-dreta o el de la lluita de classes”. “El sí se puede de la plaça Sant Jaume té molt poc a veure amb la llibertat, amb el referèndum, amb l'autogovern i amb la independència de Catalunya”, advertia. Estirant el fil argumental, el president de la Generalitat va criticar que les noves formacions progressistes es concentrin en la justícia social però que alhora obviïn l'instrument per assolir-la, que, en el cas dels sobiranistes, és la independència.

Sobirania social

La sobirania que es persegueix “no és de cartó pedra”, va remarcar Mas, sinó que porta associada una millora de les condicions de vida. I es va mostrar convençut que un futur estat català podria rebaixar la taxa d'atur fins als nivells de Dinamarca o Àustria, equiparar els estàndards educatius als de Finlàndia, els de formació professional als de Baviera i els de recerca als d'Israel, i tindria assegurat el pagament de les pensions i la protecció de la llengua i la cultura catalanes. Sense un estat propi, i amb l'actual autonomia “retallada, amputada, ofegada i disminuïda”, va advertir Mas, no hi ha justícia social possible.

LES FRASES DE MAS

Demano a uns altres que en aquest moment decisiu agafin la seva quota de responsabilitat i es posin a treballar per la màxima unitat
Artur Mas i CDC han decidit abandonar definitivament els catalanistes no independentistes
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
Mas ens parla de posar el turbo quan tots sabem que té el motor ‘gripat'
Andrea Levy
vicesecretària general d'estudis i programes del pp
Hem escoltat la proposta del president i l'estem estudiant
Muriel Casals
presidenta d'òmnium cultural

LES REACCIONS

El món sobiranista ha canviat les regles del joc i els que s'agrupen són uns altres per poder quedar primers
No penseu en la llista del president, sinó en una llista amb el president, que no és el mateix
Jo puc oferir-me perquè es compti amb mi en la mesura que calgui
No ens agrada que ens hàgim separat [amb Unió], però és la realitat i la prova que les coses van molt de debò
El ‘sí se puede' de la plaça Sant Jaume té molt poc a veure amb la llibertat, amb el referèndum i amb la independència
El camí emprès per Mas només beneficiarà els radicals
Javier Arenas
vicesecretari general de política autonòmica i local del pp
Mas no entén que l'ANC i Òmnium Cultural no estan al seu servei
Dolors Camats
coordinadora nacional d'icv
Les entitats ja treballen per mirar de sumar més suports a la independència
Oriol Amorós
diputat d'erc

Indignació d'Esquerra i crítiques de la resta de partits

Aplaudiments i ovacions dins de Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, i crítiques de la resta de partits a la proposta d'Artur Mas que les entitats sobiranistes teixeixin una candidatura del sí i sí que s'obre a no encapçalar. Els socis de governabilitat d'Esquerra van rebre el plantejament del president de la Generalitat amb indignació. Els republicans el consideren una reformulació de la llista unitària que tant ells com la CUP ja van rebutjar i denuncien que divideix l'independentisme. Des d'ERC, sostenen també que Mas incompleix l'acord fet públic el 14 de gener amb Oriol Junqueras. El president d'ERC, per la seva banda, ha apostat aquesta mateixa setmana per fer una aliança d'esquerres per a la república catalana.

Igual que els republicans, tampoc veuen la proposta amb bons ulls la resta de forces. El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, considera que és “una maniobra pura i dura de supervivència personal” del president de la Generalitat amb què tant ell com CDC “han decidit abandonar definitivament els catalanistes no independentistes”. Des d'Iniciativa, van retreure a Mas el que consideren que és una utilització de les entitats sobiranistes. “No entén que l'ANC i Òmnium Cultural són plurals i el seu objectiu no és estar al servei del president”, va criticar la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats. Des del PP, la vicesecretària general d'estudis i programes, Andrea Levy, designada recentment, va retreure a Mas que “la falta de revolucions de què parla està causada per la falta d'il·lusió que provoca ell i el seu partit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia