Política

Memorial de greuges contra la recentralització de l'Estat

El govern publica un extens informe del que considera una “ofensiva premeditada” contra l'autogovern de Catalunya

L'informe compta 19 recursos de l'Estat contra normes catalanes i 5 lleis impugnades per la llengua

El govern no pot gestionar el 0,7% de l'IRPF, tot i les sentències a favor

Recordant el Memorial de Greuges que el 1760 van presentar a Carles III els diputats de l'extinta Corona d'Aragó, així com el Memorial de Greuges que Valentí Almirall va promoure el 1885, el govern presentava ahir un extens informe sobre la recentralització econòmica i normativa que el govern espanyol està duent a terme. Una mena de Memorial de Greuges del 2015 però amb un títol carregat de pólvora política: Crònica d'una ofensiva premeditada. Les conseqüències sobre les persones de Catalunya. El document no dubta de qualificar d'“ofec” econòmic i de “menyspreu” polític el tracte que, segons l'executiu, rep Catalunya.

Amb l'anàlisi de tots els departaments i coordinat pel conseller de Presidència, l'informe conclou que l'Estat ha “eliminat tota relació de diàleg” amb les institucions catalanes des de la retallada de l'Estatut, amb el rebuig al pacte fiscal i la negació del referèndum d'autodeterminació. El govern d'Artur Mas explica que les relacions bilaterals estan paralitzades des del 2012. Ni s'ha reunit cap òrgan per desplegar l'Estatut del 2006 ni s'ha aprovat o ampliat cap traspàs.

Pel que fa a la recentralització econòmica, l'informe situa Catalunya com a desè territori en recursos per capita rebuts, quan és la tercera comunitat en aportacions tributàries: “Des de fa 25 anys persisteix el dèficit fiscal que pateix Catalunya i que el 2011 es va situar en els 15.006 milions, el 7,7% del PIB”. L'executiu recorda els recursos d'inconstitucionalitat contra les taxes judicials, l'euro per recepta, l'impost sobre els dipòsits de les entitats de crèdit, l'impost sobre l'energia nuclear o l'impost sobre la provisió de continguts audiovisuals.

Els darrers tres anys, l'Estat ha retallat 240 milions de la dependència i només s'ha fet càrrec del 17,5% de la despesa, tot i que hauria d'assumir-ne la meitat. En sanitat, els recursos per càpita de Catalunya estan per sota de la mitjana espanyola, mentre que els recursos finalistes en cultura s'han reduït de 147,3 milions a 2,87. L'informe, que ahir va estripar al Parlament el portaveu del PP, Enric Millo, diu que l'aportació cultural s'ha congelat al 2015, mentre que ha augmentat la dels museus del Prado, el Reina Sofía i el Thyssen i la del Teatro Real.

Pel que fa a la recentralització normativa, el govern de Mas explica que l'Estat ha fet 19 recursos d'inconstitucionalitat contra normes com ara els horaris, les rebaixes o els grans equipaments comercials, a més d'incomplir “fa més de 15 anys” les sentències dels tribunals favorables a la gestió per territoris del 0,7% de l'IRPF. El govern compta 5 lleis impugnades per la llengua, com també les lleis contra la immersió, de segregació del català a l'Aragó i el decret de trilingüisme a les Illes.

Estructures d'Estat

La vicepresidenta del govern, Neus Munté, afirmava ahir que es continuaran elaborant els plans “molt avançats” de l'agència tributària i l'agència de la seguretat social perquè “són perfectament compatibles amb la legalitat” espanyola. Davant de la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional, Munté afirma que es buscaran sortides davant de la “persecució judicial”.

L'AMI d'entrada dóna suport a la llista unitària

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) prendrà divendres una decisió definitiva sobre la proposta de llista unitària de Mas en la junta directiva que farà a Vidrà (Osona), després que l'executiva d'entrada hi hagi donat suport, sempre que l'ANC i Òmnium hi estiguin d'acord. Això ho va explicar ahir el president, Josep M. Vila d'Abadal, personalment partidari, que va negar que Mas s'hagi saltat l'annex de l'acord del 14 de gener que obligaria les entitats a repartir candidats entre totes les llistes independentistes. “No hi està en contradicció, perquè el que proposa Mas és que hi hagi una sola llista”, diu el president de l'AMI, entitat que s'està reunint amb tots els partits. Dilluns o dimarts donaran la resposta.

ò.p.j.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona