Política

Tomben les retribucions de l'equip de govern de Blanes

Les crítiques de l'oposició al sou de la primera tinenta d'alcalde, Meritxell Salarich, obligaran l'equip de govern a presentar una altra proposta

Desacord sobre l'hora del ple i sobre si s'ha de fer en dos dies

L'equip de govern de Blanes (CiU i el PSC) haurà de rebaixar les retribucions previstes ja que ahir va veure com els seus plans no rebien el vistiplau del grups de l'oposició. Els deu vots entre ICV-EUiA-Pirates (4), Ciutadans (2), Batega (2) i la CUP (2) van superar, per un, els nou entre CiU i el PSC –tots dos amb quatre edils– i el PP. Els dos regidors d'ERC es van abstenir. El punt de règim de dedicacions i indemnitzacions dels membres de la corporació era el vuitè i últim d'ahir. En un ple amb vuit grups, va quedar clar que costarà arribar a acords, però el fet que la primera tinenta d'alcalde, Meritxell Salarich (CiU), hagués de cobrar uns 45.000 euros anuals bruts no va agradar gens.

En la reunió de dilluns entre la majoria de grups, l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), va exposar el salari de Salarich “sense donar explicacions”, va dir el portaveu d'ERC, Àngel Canosa. La retribució de Salarich, responsable de l'àrea de Turisme i de Promoció, significa un 20% més del que hauria percebut en la seva vida privada. Lupiáñez va dir que s'ajusta a llei –es permet una desviació de fins al 30%– però la majoria de partits van posar el crit al cel.

Abans de la votació, l'alcalde havia afirmat que la segona dedicació exclusiva (la de Salarich) no feia incrementar la partida de retribucions. Tot i això, sumant les retribucions per assistència a plens, juntes i comissions, i en el cas que els regidors anessin a totes, l'Ajuntament podria gastar 40.531 euros anuals més en regidors, tal com va afirmar Clara Castrillo (CUP) i va corroborar l'interventor.

Abans de la votació, el batlle va defensar el règim previst de retribucions. Lupiáñez, que havia de cobrar 55.000 euros anuals bruts, va assegurar que “tothom té càrregues familiars i hipoteques”. Igual que Salarich, l'alcalde té dedicació exclusiva.

Canvi de ROM

Hi va haver desacord sobre l'hora dels plens –a les vuit o a les set– i si convé fer-lo en dos dies. De moment, la proposta de l'equip de govern, aprovada per tretze vots a favor i vuit en contra, és reduir els temps d'intervenció dels regidors, cosa que obliga a modificar el reglament orgànic municipal (ROM), aprovat el juny del 2014. Per això es convocarà un ple extraordinari a l'agost. De tota manera, ICV-EUiA-Pirates i Batega es queixen de la reducció del nombre de minuts en els torns. Ciutadans va proposar que es limitessin les mocions a qüestions estrictament locals.

Just abans de l'inici del ple, un grup de manifestants van protestar dins la sala de plens contra la llei mordassa del PP, vigent des del dia 1. Hi havia representants dels col·lectius Arran i Partisans Bohemis i l'Ateneu Popular Sa Fera Ferotge. Els edils de la CUP s'hi van afegir.

LA XIFRA

45.000
euros
anuals bruts havia de cobrar la primera tinenta d'alcalde, Meritxell Salarich (CiU), segons la proposta rebutjada.

LA DATA

30.07.15
és la data
del pròxim ple, a les vuit del vespre. A l'agost, n'hi podria haver un d'extraordinari, va dir Lupiáñez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona