Política

EDUARD ROVIRA

ALCALDE DE TORREDEMBARRA

“El poble ens tirarà pedres si no aguantem”

L'alcalde torrenc reconeix el “pes” del cas de corrupció al municipi i assegurà que no taparà res

El sanejament econòmic, la prioritat d'un govern que farà “esforços per no trencar”

Home seriós i de mar
En un municipi tan acostumat als estirabots polítics com Torredembarra, Eduard Rovira (Barcelona, 1958) ha aconseguit que ERC passés de quarta força a guanyar les eleccions amb un perfil d'home seriós i discret. Va entrar en política el 2011 com a cap de llista independent d'ERC , i ja com a militant, va fer el salt a la gestió del consistori en el govern de transició sorgit l'estiu passat arran de l'empresonament de Daniel Masagué. Casat i amb un fill, des dels noranta es va establir de manera definitiva a Torredembarra, on tenia les arrels familiars. Ha treballat vinculat al món nàutic i és el secretari de la confraria de pescadors local.
Es respira una mica d'il·lusió amb
el resultat de
les eleccions a Torredembarra.
No podem decebre
Estem saturats de tot allò que està mal fet, de tots els contractes vençuts i caducats que hem heretat
de Daniel Masagué

Eduard Rovira (ERC) és des del dia 13 de juny el màxim responsable d'una de les places més complexes políticament al Camp de Tarragona: Torredembarra. La seva victòria a les eleccions municipals i l'aliança d'esquerres amb PSC i Alternativa Baix Gaià (ABG) l'han convertit en el primer alcalde que els republicans tenen en un municipi que viu sota l'ombra del cas de presumpta corrupció que va implicar gran part del govern de Daniel Masagué (CiU).

Des de l'any 2000, cap alcalde de Torredembarra ha pogut governar els quatre anys. Se sent pressionat?
No, més aviat encoratjat per fer les coses bé. Venim d'una tradició de partits independents que propiciaven pactes a canvi de regidories, i que provocaven al seu torn aquests canvis de govern. Ara hem optat per un govern que s'esforcés a no permetre aquestes fugides, amb una estructura de regidories que fa que tots depenguem els uns dels altres. Hem de fer l'esforç de no trencar i aguantar quatre anys. Si no, el poble ens tirarà pedres.
Les dinàmiques es poden trencar així de fàcil?
No. Un altre acord del pacte és contractar una persona externa que faci una anàlisi global dels serveis que ofereix l'Ajuntament. Els últims governs, sobretot el de Masagué, es va encarregar de revolucionar el personal, de canviar de lloc la gent que li feia nosa.
Pesa gaire, l'ombra de la corrupció?
Pesa. És el pes de trobar-te una cosa desgavellada que has d'arreglar. Contractes bàsics caducats, d'altres sota sospita d'estar mal fets... Si no, la feina seria una altra, potser. Però ara tenim molt clar el camí: d'entrada, endreçar.
I ara teniu clar quin és el full de ruta a seguir?
El que està desendreçat per una banda és el funcionament de la maquinària municipal. El servei que estem donant és dolent. Només arreglant això arreglarem molts dels serrells i llavors veurem en què podem incidir. Hi ha coses que hem d'arreglar ja: la neteja viària, les obres interrompudes, que pengen de subvencions i que s'han d'accelerar per no haver-les de tornar...
L'esclat del cas de corrupció va suposar un debilitament de la relació de confiança amb els ciutadans. Això es pot arreglar en quatre anys?
S'hauria de poder arreglar. Estem en un moment de desconfiança general cap a la política, però ara també respirem una mica d'il·lusió amb el resultat que ha sortit de les municipals. No podem decebre. Si no aguantem quatre anys, estarem en el mateix sac que tots els altres.
Molts ajuntaments catalans han patit una fragmentació aquestes eleccions, però a Torredembarra ja hi estan acostumats.
El fet que hi hagi atomització no és estrany a Torredembarra. I aquí hem tingut un pacte de govern molt clar amb una voluntat molt clara dels tres grups a participar. I hi va haver un quart, CiU, que al final no va entrar, però que segons com vagin els processos electorals potser farem un pensament.
Hi va pesar la imputació del cap local de CiU perquè no pactessin amb ells?
Hi va pesar, sí.
Tem que aspectes com el procés nacional afectin l'entesa amb el PSC?
Ens hem compromès a no fer eina de trencament coses en què ja sabem que discordem. En aquesta qüestió, respectarem les majories dels òrgans que prenguin decisions.
L'Alternativa Baix Gaià ha estat tradicionalment un soci difícil, i fins i tot es va negar a entrar al govern de transició del mandat passat.
Hi ha hagut un canvi de xip, ells mateixos ho han vist. En aquest cas veuen la necessitat que si no fan un esforç ells, no el farà ningú més.
Gran part del cas Torredembarra encara està sota secret de sumari. Tem que pugui haver-hi nous imputats al seu govern?
En el pacte es diu que en aquest cas el regidor que sigui imputat, dimitirà.
I li preocupa el que pugui saber-se un cop s'aixequi el secret?
No em preocupa, al revés, tinc ganes que s'aixequi per poder gestionar el sumari. En funció del que surti, hauré de prendre decisions amb persones de l'Ajuntament, aplicar mesures cautelars. Ara mateix no puc si no sé per què se'ls imputa.
Portarà als jutjats nous elements que sospiti que són irregulars?
Evidentment. L'altre dia hi va haver una situació estranya, que no detallaré, que vaig posar en coneixement del secretari perquè n'informés la Guàrdia Civil. No taparé res.
Una de les denunciants del cas va ser l'exregidora d'ERC, Montse Gassull, que va criticar públicament que el partit i vostè no li havien donat suport.
Ella barreja coses. Va ser durant el mandat anterior a la meva entrada que havien recopilat la informació. Quan van decidir presentar la demanda, ella va argumentar que com que jo no hi era, ja ho presentaven ells sols. No em va demanar que l'acompanyés. Quan va entrar al jutjat la instrucció, ERC va considerar que, com que no tenia advocat per dedicar-li no en volia contractar cap, no calia presentar-se com a part. I en tercer lloc, en un conflicte amb Masagué per injúries hi va haver un acte de conciliació en què ERC li va posar un advocat. La realitat és aquesta. No tinc ganes de parlar-ne més; que digui el que vulgui.
Condicionarà gaire el govern la situació financera municipal?
És la prioritària. La Generalitat ens demana un pla de sanejament a cinc anys. L'estem dissenyant i el tenim ja sobre la taula, lligat també amb el pressupost del 2015, que intentarem aprovar aquest mes de juliol.
Ens hem d'oblidar d'inversions aquests propers anys?
Sí, farem les justes, obligades per tancar temes com el teatre o la piscina, i per evitar haver de retornar subvencions. A part d'això, no podrem fer gran cosa.
Què faran amb la neteja viària, que és un dels serveis amb adjudicació sota sospita?
El contracte de la neteja de la via pública es va incorporar com una ampliació al de la recollida de residus, quan en realitat era una assignació directa. Aquí està la irregularitat. Tenim ja el nou concurs posat en marxa, però és un procés llarg i dificultós. Estem saturats de tot allò que està mal fet, de tots els contractes vençuts i caducats que hi havia.
Serà possible una reducció de la pressió fiscal? És una de les més altes de la zona.
Ho tenim al cap, però no es pot plantejar. D'entrada hem d'acabar de quadrar el pla de sanejament, i llavors veurem quines opcions tindrem d'abaixar l'IBI.
Els tocarà acabar el teatre
per no haver de retornar la
subvenció.
Tenim aprovada la proposta de pròrroga, però quan hem rebut la resposta el govern ens dóna quatre mesos per fer-ho, i ara hem de demanar que comptin a partir que tinguem els concursos tancats, ja que hem de fer noves licitacions. N'hem de parlar i continuar-hi treballant.
Què faran amb els dos locals llogats per l'Ajuntament i que ara estan sota investigació?
Els dos locals seran la primera part del cas que es resoldrà, ja que la peça ja ha acabat la instrucció i anirà a judici. En funció del que surti, ja veurem com continua el procés. Cap dels dos lloguers s'està pagant en aquests moments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona