Política

L'ANC aposta per polítics a la llista i un acord de govern

CDC vol que Mas hi sigui i Òmnium s'inclina per una presidència d'honor “civil” i un primer ministre “polític”

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, és partidari “personalment” que hi hagi polítics a la llista única sobiranista. “Aquí no sobra ningú, fa falta que hi sigui tothom si són eleccions que es volen plebiscitàries”, va dir ahir a Catalunya Ràdio en ser preguntat sobre la possibilitat que s'hi integrin Artur Mas (CDC), Oriol Junqueras (ERC) i David Fernàndez (CUP).

No és aquesta l'opció defensada per Òmnium, que coincideix amb la proposta del president d'ERC de conformar una llista de personalitats civils sense polítics. El paper dels polítics es reservaria al govern de concentració posterior. En aquest sentit, en la mateixa entrevista la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, parla de la possibilitat que el cap de llista ocupi una presidència “gairebé” honorífica –cal recordar que el futur president ha de ser diputat i que en canvi no cal que ho siguin els consellers. La presidència honorífica nomenaria un primer ministre que liderés l'executiu. Aquí és on entrarien en joc els protagonismes de Mas, Junqueras i David Fernàndez, si és que aquest acaba sent la cara visible de la CUP en la hipotètica llista.

En el que estan totalment d'acord Òmnium, l'ANC i també ERC és en el fet que el govern de concentració s'ha de negociar ara, en els pròxims quinze dies, juntament amb la fórmula de la llista. L'ANC, a la qual Òmnium reconeix el lideratge en les negociacions, farà una crida a formar una taula de diàleg “discreta” a CDC, ERC, la CUP, els socialistes sobiranistes ex-PSC, i també als independentistes d'ICV. Es debatrà la fórmula electoral però també la governabilitat i els passos posteriors i, al cap de quinze dies, com a màxim, es veurà quina de les propostes possibles assoleix “un punt d'acord i viabilitat”. De moment, hi ha dues opcions oposades. CDC vol una llista amb el president Mas, i ERC i la CUP prefereixen llistes separades, acordades amb CDC el 14 de gener. ERC, però, ha obert la via a una llista unitària sense polítics. La CUP va criticar que Mas obviés l'acord del 14 de gener i rellancés la idea de la llista única, però es manté en espera del que proposi l'ANC.

LA FRASE

Aquí no sobra ningú si són eleccions que es volen plebiscitàries. Crec que ha de sumar tothom
Jordi Sànchez
president de l'anc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona