Política

El Parlament no podrà aprovar la llei electoral per la falta d'acord entre els grups

Les diferències en el sistema fa fracassar un cop més el pacte per aconseguir una llei electoral catalana

Els partits demanen la redacció d'un document de síntesi perquè quedi constància dels treballs i acords a la ponència de cara a la nova legislatura

L'actual legislatura del Parlament acabarà previsiblement aquest mateix mes sense que pugui ser aprovada la Llei Electoral de Catalunya, una vegada que la ponència que l'elaborava després de superar el debat a la totalitat hagi acabat aquest els seus treballs sense aconseguir l'acord suficient entre els grups.

La ponència ha donat per acabats els seus treballs després de mantenir una reunió que ha durat menys d'una hora, després de constatar que el text que havia superat el debat a la totalitat no compta, una vegada més, amb el suport de les dues terceres parts de la cambra, que és la majoria que es requereix per aprovar la Llei Electoral.

Cap grup no ha modificat les seves postures respectives, i ni el PSC ha aconseguit incorporar l'anomenat “recompte únic” en el sistema electoral ni tampoc CDC, ERC, ICV-EUiA i CUP han pogut segregar de la llei el títol corresponent a l'administració electoral.

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per tenir una llei electoral, que havia superat també el debat a la totalitat i en conseqüència havia estat incorporada als treballs de la ponència, no pot decaure formalment en acabar la legislatura, perquè la llei que regula aquest tipus d'iniciatives ho impedeix.

Tots els grups, no obstant això, han coincidit a considerar aquest fet d'“irrellevant” perquè, encara que la ILP no decaigui i hagi de ser de nou debatuda en la següent legislatura, no hi ha ara mateix prou consens perquè prosperi.

La ponència ha encarregat als lletrats de la cambra l'elaboració d'“un document de síntesis” perquè en la pròxima legislatura els diputats puguin aprofitar els treballs ja realitzats fins ara.

Des d'ICV-EUiA, el seu portaveu en la ponència, Jaume Bosch, ha lamentat en declaracions als periodistes la falta de voluntat d'alguns grups per tirar endavant la llei electoral i ha acusat PSC, PPC i Ciutadans de tenir “una actitud obstruccionista”.

Segons Bosch, la falta d'acord sobre el sistema electoral no impedia la possibilitat d'haver aprovat en una llei a part la nova Administració Electoral catalana, cosa en què sí que hi havia consens fins ara.

Això hauria permès aplicar “mesures d'una gran qualitat democràtica, molt innovadores, perquè no existeixen en cap altra llei electoral elaborada a l'Estat”, ha apuntat aquest mateix diputat.

“No obstant això -ha afegit Bosch- avui s'ha constatat que ni PSC, ni PPC ni Ciutadans desitgen que hi hagi una Sindicatura Electoral de Catalunya, perquè el que de veritat volen és que les pròximes eleccions catalanes de 27S segueixin estant regulades per una junta electoral central, aquest és el motiu de fons”.

El Parlament intenta des de 2007 elaborar una Llei Electoral catalana a partir del text que va redactar una comissió d'experts designada a proposta dels partits, però en les successives legislatures no hi ha hagut un articulat que hagi aconseguit l'acord suficient per ser aprovat amb la majoria requerida de 90 diputats (dos terços).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona