Política

Els partits enterren la llei electoral enmig de retrets

ICV acusa el PSC, el PP i C's d'obstruccionistes

El govern insta els grups a “reflexionar” sobre la falta d'acord

“És un dels episodis més tristos d'aquest Parlament.” Amb aquesta frase el diputat d'ICV Jaume Bosch acomiadava l'última trobada que ahir van mantenir els diputats encarregats de redactar una llei electoral per a Catalunya, després d'haver acordat, feia pocs minuts, retirar una proposta que fa 35 anys que s'espera.

La falta d'acord sobre la fórmula que hauria de permetre una distribució més proporcional entre els vots i els escons a la cambra catalana ha obligat els partits a desistir de portar a aprovació una llei que requereix el vot afirmatiu de noranta diputats. Des de les files de CiU, ERC i ICV es va mantenir fins a l'últim moment la voluntat de traslladar al ple un text que, malgrat no incloure el sistema electoral, sí que incorporava novetats importants, com ara la creació d'una administració electoral catalana, el vot anticipat, la reducció de la despesa electoral, el règim d'incompatibilitats. Tot i això, aquestes modificacions no han estat suficients per atreure la resta de grups, concretament el PP, el PSC i C's. Aquest bloc ha defensat des del començament que la nova llei havia d'agregar el repartiment d'escons i defensaven que la fórmula per fer-ho havia de partir de la circumscripció única, és a dir: un vot, una persona; posició que CiU i ERC rebutjaven.

És en aquest escenari on ahir els dos blocs es llançaven retrets mutus davant l'enèsim fracàs perquè Catalunya disposi de normativa electoral pròpia. ICV va expressar la crítica més contundent en acusar el PP, el PSC i C's de mantenir “una actitud obstruccionista” perquè no volen una administració catalana que pugui gestionar el 27-S.

L'únic acord al qual van arribar ahir els partits és recollir els dos anys de feina en un document de síntesi per a posteriors legislatures. A més a més, la cambra haurà de decidir si la iniciativa legislativa popular sobre la llei electoral que es va incloure en la ponència continuarà vigent la pròxima legislatura.

Les incompareixences, a la fiscalia

La mesa del Parlament va aprovar ahir enviar a fiscalia les incompareixences a la comissió d'investigació sobre el frau i la corrupció de set alts càrrecs de l'Estat, entre els quals hi ha els ministres d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i Interior, Jorge Fernández Díaz; el cap de la UDEF, el del CNI i el cap del gabinet del president espanyol, Jorge Moragas. Els sis càrrecs pertanyen a l'estructura executiva de l'Estat, però per al Parlament això no és cap motiu per no comparèixer en la comissió. Per això se'ls va enviar fins a tres requeriments alertant de les conseqüències que podia tenir la seva absència. En l'escrit es demana que s'investigui si han incorregut en “responsabilitat penal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona