Política

Els serrells de la llista, ja previstos

Aspectes com ara el nom, la configuració o el pes de cada partit no es tancaran avui, però si hi ha acord ja hi ha pistes de com seran

Seria una coalició i no es diria “llista de” perquè equivaldria a una opció en un referèndum

En espera que es tanqui un acord, potser avui, sobre el què –una candidatura única de la societat civil per la independència el 27-S–, caldrà entrar en el com pren forma en la pràctica. En les converses d'aquests dies ja s'han indicat solucions per a cada escull que es plantejaria, però no s'ha anat més enllà. “Fins que no tinguem un acord marc no s'entrarà a tancar els serrells”, explicaven ahir fonts de la negociació, que recordaven que el primer pas hauria de ser que els partits aprovessin en els seus respectius òrgans suprems –els que es puguin convocar en el termini d'uns pocs dies– que renuncien a presentar una llista pròpia el 27-S.

Com es registraria la llista?

S'han plantejat dues opcions. Una agrupació d'electors li donaria un sentit més transversal i popular, ja que per presentar-se hauria de recollir un percentatge de signatures sobre el cens de cada demarcació. A la pràctica, però, planteja dificultats, com ara la falta de temps i el fet que començar de zero no donaria cap minut als mitjans públics a la campanya del sí, i tampoc en permetria tenir als partits amb vista a unes pròximes eleccions constituents. Probablement s'optaria, doncs, per una solució més senzilla tècnicament: una coalició instrumental de partits i entitats, com ara Barcelona en Comú, amb què Ada Colau va guanyar les municipals. Això permetria sumar els minuts que tocarien als partits que s'hi integressin si es presentessin per separat.

Quin pes hi tindria cada partit?

Seria important establir el pes de cada partit en la coalició per fixar com contribuiria cadascun al finançament de la campanya, i en quina mesura s'han de repartir les subvencions públiques que arriben després de les eleccions en funció dels vots rebuts, ja que el gran gruix dels seus ingressos ve d'aquí. La proposta inicial seria utilitzar els percentatges de vot rebuts a les eleccions del novembre del 2012, si bé no es descarta que sigui el de les municipals del 2015. En tots dos casos s'atribuiria a CDC el percentatge rebut per CiU en conjunt.

Com es diria la candidatura?

En cap cas es dirà “llista de”, perquè el que voldria representar (en aquest cas amb persones) és una opció política en un referèndum. “Les llistes són per a les eleccions”, assenyalen fonts internes. Amb això, el nom pot passar per una fórmula mixta del tipus La Catalunya del Sí, La Nova Catalunya, La Catalunya de la Independència o fins i tot La República Catalana.

Com es triarien els candidats?

Qui més qui menys ja té els seus noms al cap, però es miraran de triar persones que tinguin molt de consens. Per fer-ho, es crearia una comissió amb representants de totes les parts, que s'encarregaria de crear i ordenar una llista “com més plural i transversal millor”. I no s'hi podrien entretenir gaire, perquè també l'haurien de ratificar totes les parts. La intenció, de fet, és que el procés no s'allargués més enllà de la setmana que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA