Política

CDC i ERC perfilen una llista civil sense la CUP

OPCIÓ Mas i Junqueras podrien formar part de la candidatura en què el cap seria un independent

La CUP faria una altra llista però tindria una estratègia comuna amb la civil

Avui es podria rubricar el preacord

També es van pactar els passos a seguir a partir del 27-S

Una llista de la societat civil amb CDC i ERC, però sense la CUP. Aquest és el principi d'acord que ahir van tancar els dos partits després d'una maratoniana cimera al Palau de la Generalitat i que avui s'haurà d'acabar de rubricar en una nova trobada amb associacions i altres formacions polítiques. L'exclusió de la CUP, però, no s'ha d'entendre com un fracàs. Al contrari. Els cupaires descartarien incorporar-se a aquesta candidatura, perquè hi hauria polítics en actiu, però en farien una de pròpia i sumarien estratègia amb la de CDC, ERC i la societat civil. Fins i tot, les dues llistes podrien portar una mateixa marca electoral i coordinar-se. A més, la presència de la CUP per si sola també serviria per intentar frenar l'efecte Podem.

Els implicats en les negociacions s'havien marcat com a límit finals d'aquesta setmana per intentar teixir un pacte. No volien allargar més aquest serial i provocar el desànim entre la ciutadania. Fins i tot, Mas havia obert la porta a no convocar el 27-S si no es trobava una fórmula òptima per convertir aquestes eleccions en el referèndum que el govern espanyol no ha permès celebrar a Catalunya. També s'havia especulat amb la possibilitat que s'haguessin de recuperar els acords del 14 de gener i teixir tres llistes diferents. Però la cimera d'ahir va obrir un camí que pot culminar amb èxit.

El principal escull era si una candidatura unitària civil havia de tenir “polítics en actiu” o no. Les entitats sobiranistes, la CUP i ERC van defensar ahir en la cimera que havia d'estar formada íntegrament per independents, mentre que Mas va recordar que s'havien de sumar tots els valors i que, per tant, hi havia d'haver polítics. En aquest sentit, el president va remarcar que el Parlament posterior al 27-S necessitarà persones amb experiència i també va advertir del risc que hi hagi una victòria del no i que durant quatre anys només hi hagi diputats sobiranistes que siguin de la societat civil i no polítics.

Arran d'aquesta situació, CDC i ERC es van instar a trobar una solució intermèdia, mentre que la CUP va fer un pas enrere argumentant que la seva militància, en l'assemblea celebrada a Castelló de la Plana el cap de setmana, només havia avalat una llista sense polítics. I el punt mitjà entre convergents i republicans podria ser l'articulació d'una candidatura en què la societat civil tindria un pes preponderant i de la qual Mas i Junqueras formarien part. Això sí, el cap de llista podria ser una personalitat destacada de la societat.

La CUP, però, no comparteix aquesta solució: “La llista CDC-ERC és la proposta que defensa Mas des de fa mesos. Aquest no és un escenari guanyador en clau plebiscitària o constituent”, ressaltaven fonts de la formació.

Ahir a la nit també es va traçar el full de ruta que s'haurà de seguir a partir dels comicis: quin és el moment idoni per declarar la independència i trencar amb l'Estat i com s'hauran de gestionar aspectes tan determinats com la hisenda pròpia i els espais radioelèctrics.

La cimera, al Palau de la Generalitat, es va dividir en diverses fases al llarg d'una jornada llarguíssima. Al matí, el president es va reunir amb els representants de l'ANC, l'AMI i Òmnium Cultural per exposar-los la situació actual i buscar escenaris alternatius per reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S. Cap a les dues del migdia, s'hi van afegir dirigents de Convergència –Josep Rull i Lluís Corominas–, ERC –Oriol Junqueras i Marta Rovira–, de la CUP –David Fernàndez i el membre del secretariat nacional Xevi Generó– i també alguns consellers del govern com Francesc Homs. La trobada es va ampliar a les cinc de la tarda amb la incorporació de la direcció de MES, amb Magda Casamitjana al capdavant, i Demòcrates de Catalunya, amb Antoni Castellà i, finalment, a les set del vespre Artur Mas es va quedar sol amb CDC i ERC per anar perfilant la candidatura civil. Segons els dos partits, les associacions els van fer l'encàrrec que es posessin d'acord partint de la base d'una sèrie de propostes que s'havien posat sobre la taula.

Però aquí no es van acabar les anades i vingudes. Part de la cúpula d'ERC també va anar fins a Palau i els republicans van muntar una reunió improvisada per estudiar els últims esdeveniments. Mas, fins i tot, va advertir la resta de formacions i associacions que estiguessin disponibles perquè en qualsevol moment se'ls podria trucar per signar una possible llista. Al final, però, aquesta nova reunió es farà avui a partir de les cinc de la tarda.

Si s'arriba a un acord definiu, els òrgans de Convergència i Esquerra també ho sotmetran a votació en els pròxims dies.

LES FRASES

El 27-S tindrem un excel·lent instrument perquè puguem fer un pas cap a la independència
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE cDC
Hi ha un principi d'acord que traslladarem a entitats i partits. Esperem ser-hi tots
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

Duran: “Un pa com unes hòsties”

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va criticar la cimera independentista d'ahir i el procés de negociació d'una llista unitària per al 27-S. En una entrevista a 8 TV, va dir que era un “espectacle” que no era bo “per al país”. Encara sobre les diferents propostes sobiranistes, va afirmar: “Estem fent un pa com unes hòsties.” Per això va apel·lar a la paciència per trobar una sortida dialogada a la relació de Catalunya amb Espanya i “dins de la legalitat”. Al mateix temps, va deixar clar que el seu model és el “confederal” i va reiterar que “Catalunya no serà independent”. De cara al 27-S, va subratllar que en el si d'Unió hi ha “consens” perquè Ramon Espadaler sigui “el candidat a la presidència de la Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona