Política

Millor una DUI que continuar a Espanya, segons un estudi

L'‘statu quo' és “insostenible” per culpa de “l'elevat i constant dèficit fiscal” que “asfixia” Catalunya

Fins i tot amb una declaració unilateral, el creixement, l'atur i els salaris millorarien

La Catalunya autonòmica és el pitjor dels negocis. Fins i tot una declaració unilateral d'independència, no pactada amb Espanya, beneficiaria més l'economia catalana a llarg termini que mantenir l'statu quo, segons un estudi que el think tank Centre for European Policy Studies i el Cidob van presentar ahir a Brussel·les. El millor escenari possible en què podria culminar el procés sobiranista seria el d'una secessió ordenada, negociada amb Madrid, perquè “reduiria els riscos i les incerteses” i permetria “un creixement més ràpid a curt termini”, assegura l'informe. I el pitjor seria mantenir l'actual model, que “és insostenible en l'aspecte macroeconòmic” per culpa de “l'elevat i constant dèficit fiscal” que “asfixia financerament” Catalunya, denuncia.

En cas d'una DUI, Catalunya hauria de fer una travessa del desert de cinc anys, però en el sisè ja li sortirien els números i creixeria més que si continués formant part d'Espanya. El 2030, el PIB català ja hauria crescut un 2% extra; és a dir, 67.420 milions més que si fos una comunitat autònoma. Però si el trencament fos pactat amb l'Estat, els beneficis encara serien més grans: l'economia catalana acceleraria un 3,27% més que l'espanyola, la qual cosa representaria uns guanys de 109.560 milions, segons l'informe, elaborat en col·laboració també amb l'Istituto di Studi per l'Integrazionen dei Sistemi de Roma i el laboratori E3-Modelling de la Universitat Politècnica d'Atenes.

L'atur d'una Catalunya independent seria almenys tres punts inferior a l'atur espanyol. Les exportacions caurien al voltant d'un 7%, però el consum públic es dispararia en almenys un 36%; el privat, en un 5%, i les inversions, en un 2%. Per tot plegat, els autors de l'estudi Scenarios of Macro-economic Development for Catalonia on Horizon 2030 defensen que la secessió surt a compte. I tant és si és pactada o unilateral, “en els dos casos serà positiva”, reconeix Leonidas Paroussos, director d'E3-Modelling. “El període d'incertesa en cas d'independència acordada seria de tres anys, mentre que en cas d'una DUI s'allargaria fins a sis”, va explicar ahir, en la presentació de la seva recerca al Parlament Europeu. Durant aquests anys “els tipus d'interès i la prima de risc creixerien i l'economia s'ajustaria cap al nou camí”, hi va afegir.

En cas de pacte amb Espanya, els experts calculen que l'economia catalana creixeria un 0,85% menys en el primer any d'independència, però pujaria gradualment fins al 2,5%, el 2018, i el 4,32%, el 2030, per sobre de l'escenari autonòmic. Els salaris augmentarien considerablement, i passarien de ser un 0,38% l'hora més elevats, a ser-ho un 7,4% més quinze anys després de la independència. L'estudi fins i tot avisa que l'augment dels salaris podria perjudicar la competitivitat exterior de Catalunya en el període 2025-2030.

L'escenari de la DUI també constata una tendència a l'alça del PIB català, però adverteix que “durant els cinc primers anys posteriors a la secessió unilateral, el creixement seria entre un 2,5% i un 0,5% més baix que en l'escenari base”. En cas de declaració unilateral, el creixement de l'economia catalana seria un 2,54% més baix en el primer any, un 1,55% el quart i només creixeria més a partir del sisè, quan seria un 1,25% més rica que en cas de continuar a Espanya.

LES FRASES

Des d'un punt de vista econòmic, la independència sortiria a compte als catalans, ja fos pactada o unilateral

LES XIFRES

La incertesa en cas d'independència acordada seria de tres anys, i de sis si es fes amb una DUI
Leonidas Paroussos
director d'E3-Modelling. universitat politècnica d'atenes
3
per cent
menys d'aturats que Espanya tindria Catalunya, amb independència pactada o DUI.
36
per cent
creixeria el consum públic en una Catalunya independent, segons l'estudi.

Menys interessos pel deute

En una independència pactada, la Catalunya independent assumiria la seva part corresponent de deute espanyol i començaria a existir amb un 100% de deute respecte al seu PIB. Però aquest percentatge seria del 60% en cas d'una DUI, segons els experts. L'informe diu que el deute, si es mantenen uns pressupostos equilibrats amb dèficit zero, es reduiria fins al 68,2% l'any 2030 en cas d'escenari pactat, i fins al 41% en cas de declaració unilateral. L'informe Scenarios of Macro-economic Development for Catalonia on Horizon 2030 indica que els tipus d'interès que pagaria Catalunya pel seu deute en cas d'independència pactada serien molt similars i fins i tot més baixos que els d'Espanya, i uns 2 punts més en cas de DUI, quan els mercats cobrarien més als catalans per la incertesa generada per la separació no consensuada. Tot i això, fins i tot amb la DUI el 2030 Catalunya pagaria menys que Espanya pel seu deute, un 2,78% respecte a un 3,12%, segons l'informe. Els eurodiputats d'ERC, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, i de CDC, Ramon Tremosa, van participar en la presentació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona