Política

Parlón i Sabaté renuncien a formar part de la llista del PSC al Parlament pel 27-S

L'alcaldessa de Santa Coloma vol dedicar-se a la vida municipal i reconeix que es vol allunyar de “la vella política

El diputat admet diferències amb la direcció

Dos dels diputats del PSC al Parlament, Núria Parlón i Xavier Sabaté, han fet pública la seva voluntat de no repetir a l'escó i ni tan sols com a integrants de les llistes socialistes del 27 de setembre. Tots dos han explicat el seu pas enrere entre aquest dimarts i aquest dimecres als seus respectius blocs. Parlón assegura que vol dedicar-se a temps complet a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, però no amaga que també ha pres la decisió per voler distanciar-se de “la vella política” que reconeix que també està instal·lada al PSC. Sabaté, per la seva part, admet obertament que manté diferències amb una direcció què està dominada per “una majoria” a la que ell assegura no pertànyer dins el PSC.

Després de la renúncia a l'escó que va fer la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere fa unes setmanes, ara arriben les cartes de comiat de dos diputats més dels que acompanyen a Miquel Iceta al Parlament. Aquests, però, mantindran els seus llocs a la cambra fins que el Parlament es dissolgui per convocar les eleccions del 27 de setembre. Els seus motius han quedat plasmats per escrit en dos textos que Núria Parlón i Xavier Sabaté han publicat als seus respectius blocs d'internet. Tant una com l'altre havien mostrat en els darrers anys diferències amb algunes de les decisions presses pels màxims dirigents del PSC. Sabaté, en temes molt lligats al debat nacional. I Parlon en l'obertura del partit i, sense anar més lluny la setmana passada, trencant la disciplina de vot per no estar d'acord amb el suport del PSC a BCN World.

Els motius

L'alcaldessa de Santa Coloma ha renovat al càrrec i considera que “assumir amb plenitud i coherència, sense mitjanes negres, aquest compromís m'obliga a renunciar a repetir com a candidata en les llistes del meu partit, el PSC, a les eleccions al Parlament del proper 27 de setembre”. “Crec que aquesta és la meva obligació”, diu, tot afegint que Iceta ja ho sap i que, igualment, col·laborarà a la campanya.

Amb tot, matisa la seva justificació assegurant que hi ha més raons de fons que l'han motivat. “No diria tot el que penso si amb aquesta afirmació (sincera i certa) donés per concloses les meves paraules. Crec que els temps de la vella política, plegada de silencis, secrets i mitges veritats han de ser enterrats. I jo no contribuiria a posar el meu gra de sorra en aquest objectiu si no compartís públicament que darrere de la meva decisió també hi ha una altra convicció”, assegura.

En aquest sentit, Parlón afirma que actualment “vivim temps d'angoixa perquè centenars de milers de compatriotes malviuen en la pobresa o en el llindar de la mateixa, i d'indignació quan ens assalten cada dia nous casos de corrupció que afecten al que hauria de ser el més noble dels compromisos: el dels ciutadans i ciutadanes amb la política”. Però la socialista creu que “també són temps d'esperança, de lluita, de reacció cívica i democràtica, de solidaritat i compromís”, i per això aposta per treballar contra les desigualtats des de la seva posició d'alcaldessa.

“Jo no tinc la solució i ho reconec. Però sincerament tampoc veig solucions realistes i viables en algunes de les propostes que es plantegen des de noves opcions polítiques. Davant aquesta situació, crec que la meva millor aportació és fer realitat el lema amb el qual em vaig presentar en Santa Coloma: Canviem el món des de Santa Coloma. Des de Santa Coloma vull treballar en l'aventura d'anar construint solucions, tal vegada humils, però reals que puguin servir a uns altres com a exemple, des de Santa Coloma vull compartir amb altres lideratges locals propostes de futur que ens ajudin a donar una millor resposta col·lectiva a situacions difícils que ens afecten per igual. Unes solucions que han de fluir en un espai plural i compartit. El repte és apassionant i val la pena intentar-ho”, conclou.

Per la seva part, Sabaté ha publicat una carta dirigida a la militància per anunciar la decisió de “no tornar a figurar a la llista del partit ni a les eleccions al Parlament de Catalunya ni a les Generals”. En el seu escrit fa un repàs del seu compromís amb els valors i la trajectòria que l'avalen. Però també afronta sense embuts el conflicte que viu amb la línia presa per la direcció del seu partit.

“Al PSC, com al PSOE, ens costa practicar el pluralisme intern i acceptar la diversitat. En canvi, sóc dels qui, com els companys del Partit Socialista Francés, a un partit socialista no li fa mal, ans al contrari, el beneficia la diversitat i la pluralitat”, assegura. Tot i això, no li dol admetre que “no tenim aquesta tradició” al PSC. És per això que anuncia que al proper congrés dels socialistes defensarà un PSC “que torni a ser el Partit de tots els socialistes de Catalunya”. “Ara en tenim més fora que dins i jo vull que n'hi hagi més dins que fora. Gent que amb el denominador comú del socialisme i d'esquerres defensin la classe treballadora. Socialistes i catalanista per les mateixes raons”, afirma, retraient així la diàspora de militants i votants del PSC dels darrers anys.

Sabaté, però, considera que “els qui conformen la majoria del partit tenen dret a treballar sense interferències i els qui no ho veiem igual a deixar-los fer”. “Desitjo de tot cor que se'n surtin i jo procuraré col·laborar des de la filera que ells creguin convenient i que em sigui més còmoda”, assegura tot justificant així el seu pas enrere.

De la mateixa manera, el socialista afirma que marxa també perquè “són necessaris els relleus” al PSC. “La tendència a canviar per canviar, a fer-ho quan un sap de veritat on i com trobar les palanques de la transformació social és, des del meu punt de vista, absurd. Prescindir de bons polítics per exigències de la mercadotècnia o de lluites generacionals o d'altres tipus internes dels partits crec humilment que és una barbaritat i un error majúscul. No estem parlant de cantants ni de modes, parlem de representar persones i de defensar-les!! Malgrat això, he procurat sempre la incorporació de noves persones i joves a la tasca de representació pública. I també ara tothom sap que he incitat el meu relleu demanant a diversos companys i companyes que l'agafessin. Puc afirmar i em sento orgullós d'haver estat qui més gent a buscat per fer el canvi”, conclou Sabaté.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista