Política

Fernández Díaz diu que el Govern espanyol “no s'ha plantejat suspendre l'autonomia” però demana complir la llei

El ministre de l'Interior titlla de “lamentable” que Mas avanci eleccions “enlloc de governar” i adverteix que una DUI tindria “valor jurídic i polític nul”

“No crec que ningú al govern espanyol s'hagi plantejat en absolut suspendre l'autonomia de Catalunya”. Ho ha dit el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest dilluns en recordar però que l'article 155 “està vigent” i que “la Constitució i les llei s'han de complir per part de les autoritats”. “Quan no es respecta la llei s'incorre en una greu situació”, ha avisat en presidir la presa de possessió del comissari principal Sebastián Trapote Gutiérrez com a cap superior de la Policia de Catalunya. Fernández Díaz, que ha criticat qui vol “contraposar” lleis a democràcia, ha lamentat que Mas avanci eleccions “enlloc de governar” i ha advertit que una DUI tindria “valor jurídic i polític nul”.

Després de la polèmica dels darrers dies, el ministre ha descartat que el govern espanyol es plantegi suspendre l'autonomia de Catalunya. En qualsevol cas, també ha recordat que l'article 155 és vigent perquè ho és la Constitució i que no és un element d'excepció. “Que no sigui una excepció no vol dir que estigui sobre la taula o valorant-se”. “Suspendre l'autonomia? No, i no crec que ningú al govern s'hagi plantejat en absolut suspendre l'autonomia”. Altra cosa, ha advertit, és que la Constitució i les lleis s'han de fer complir, també a les autoritats. “Quan una autoritat no respecta la llei incórrer en una situació greu”.

El ministre de l'Interior ha recordat que “si no triomfa la llei, triomfa la llei de la selva” i ha insistit que el respecte a la legalitat és “la millor garantia de convivència pacífica, democràtica i en llibertat”. “Alguns a Catalunya contraposen legalitat i democràcia interpretant que la llei de les lleis limita com una cotilla per exercir la democràcia, és erroni absolutament, perquè les lleis emanen de la democràcia”, ha reblat Fernández Díaz.

De visita a Barcelona pel nomenament del nou cap superior de la Policia espanyola a Catalunya, ha assegurat que La Moncloa no treballa amb “hipòtesis ni quimeres” com una DUI. Ara bé, ha advertit que una declaració unilateral d'independència tindria un “valor jurídic i polític nul, zero”. El titular d'Interior ha qualificat també de “lamentable” que el president de la Generalitat, Artur Mas, torni a avançar eleccions “enlloc de governar. Considera que la llista de Junts pel sí és una “fugida endavant” i una “originalitat més” del procés “sense cap possibilitat de prosperar. En aquest sentit ha advertit Mas i Junqueras que no aconseguiran “treure” la condició de catalans i espanyols als ciutadans del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona