Política

Montoro desoeix tothom i manté el rumb dur del dèficit

Mas-Colell avisa que no obeirà perquè suposaria retallar 1.500 milions

Catalunya rebrà 1.861 milions més el 2016

Que un ens estatal com l'autoritat fiscal que depèn d'Hisenda contradigui Cristóbal Montoro i aposti per suavitzar el dèficit de Catalunya animava ahir el conseller Andreu Mas-Colell a lluitar per reescriure l'objectiu del 0,3% pel 2016 que és jutjat com a inassumible. Tot i el clam català i de nou comunitats més a favor d'un camí més suau cap al dèficit zero, Montoro es va mostrar inflexible i no va variar ni un grau el rumb dràstic del dèficit.

Hisenda va tolerar fites adaptades a cada territori el 2013, però ara fixa un rumb igual per a tots, que imposa el 0,1%, el 2017, i l'equilibri, el 2018. “Fixar el 0,3% el 2016 ens obliga a retallar 1.500 milions i no estem disposats a retallar ni un euro en serveis”, va avisar Mas-Colell al Consell de Política Fiscal i Financera, cita que aplega el ministre d'Hisenda amb els consellers del ram. Com va succeir en la cita de fa vint dies, Montoro va haver d'imposar el seu dogma recorrent al seu vot de qualitat per derrotar el no de deu comunitats.

El que Mas-Colell es va endur va ser l'aprovació del pla econòmic i financer i una alegria comptable: tenir 1.861 milions més pel 2016 entre les entregues a compte i la liquidació del 2014, perquè l'Estat va infravalorar la previsió d'ingressos. “Com pot dir Mas-Colell que complir el dèficit li suposa 1.500 milions? Presenta un pla, s'aprova i diu que no el complirà, és xocant, potser és que no espera ser al govern”, ironitzava Montoro mirant cap al 27-S. “Aprovant l'objectiu de dèficit vivim la pràctica, l'altra cosa de la desconnexió de l'Estat és un impossible que, com que no passarà...”, va voler alliçonar.

La Generalitat avança ja cap a l'incompliment de l'objectiu del 0,7% aquest any, perquè fins al maig ja acumula un 0,66% (quasi tot el permès per a tot l'any). L'autoritat fiscal (AIReF) ja ha dit que la fita “no és factible” per a Catalunya i quatre comunitats més, però Montoro vetava ahir fins i tot que l'ens consultiu creat per ell elabori un estudi sobre dèficits més suaus. “És potestat meva”, es va vantar.

LA FRASE

Aprovant l'objectiu de dèficit vivim la pràctica, l'altra cosa de la desconnexió és un impossible que, com que no passarà...
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia