Política

El TC ratifica la condemna per la crema de fotos del rei

L'advocat defensor considera que és una prova que l'Estat espanyol “utilitza la justícia com a maquinària de guerra”

Hi recorreran a Estrasburg per buscar empara en la llibertat d'expressió

El Tribunal Constitucional (TC) ha ratificat la condemna contra Jordi Roura i Enric Stern a pagar una multa de 2.700 euros per la crema de fotografies dels reis espanyols a la plaça del Vi de Girona. Així ho ha conclòs el TC en una sentència dictada el 22 de juliol. En l'escrit que ahir va fer públic la defensa dels dos gironins, el tribunal manté que “la crema dels retrats dels monarques no és només un acte ofensiu, sinó que també incita a l'odi”, i que en cremar les imatges s'està enviant un missatge que els reis “són mereixedors d'exclusió i odi”.

L'advocat defensor, Benet Salellas, va ser contundent en afirmar que la sentència palesa que “els tribunals fan una tasca de maquinària de guerra de l'Estat espanyol”. Salellas va posar en relleu que quatre dels dotze magistrats del TC han emès un vot particular discrepant en entendre que l'acció quedava emparada per la llibertat d'expressió, en un acte que va ser pacífic i simbòlic en protesta per la visita dels monarques a la capital gironina.

Defensa a Europa

Salellas ja va anunciar ahir en la roda de premsa i concentració de la plaça del Vi la voluntat de recórrer contra aquesta sentència al Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg per defensar que l'acció de la crema de fotos dels reis està emparada per la llibertat d'expressió. L'advocat es mostra confiat que el tribunal europeu els doni la raó i qualifica “d'absolut cinisme i frivolitat” que l'alt tribunal espanyol argumenti la condemna als dos joves gironins apel·lant “al discurs de l'odi” que Europa va encunyar per comportaments xenòfobs, antisemites, racistes o contra minories ètniques. Més de mig centenar de persones van participar en la concentració d'ahir a la plaça del Vi i el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, va agrair la ràpida resposta de rebuig a la ratificació de la sentència.

Salellas veu intencionat que el TC desestimi el recurs d'empara just a finals de juliol del 2015, d'un procés que estava aturat des del 2009, i ho atribueix a una voluntat de ser “un acte de repressió”. L'advocat també va advertir que van tenir coneixement de la sentència a través de 13TV i no pas directament, un fet que evidencia, pel lletrat, la connivència amb la dreta espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia