Política

Josep Maria Forné serà el cap de llista de Junts pel Sí

La CUP aposta per l'historiador i escriptor Ramon Usall per liderar la candidatura a la demarcació de Lleida

La candidatura unitària encara no es coneix oficialment per complet

Com ja havia avançat aquest diari, Josep Maria Forné era el més ben situat en les travesses per liderar la candidatura unitària Junts pel Sí a Lleida, però molts dies després que es coneguessin les llistes de les altres demarcacions encara no s'havia confirmat el que, des d'ahir a la nit, ja es pot assegurar: l'històric activista cultural i social encapçalarà la candidatura a Lleida. La número dos serà l'activista de Sort Carmina Castellví, de l'Assemblea Nacional Catalana al Pallars.

Forné és un destacat activista cultural que va presidir durant molts anys Òmnium Lleida-Ponent. Des d'aquest càrrec va mobilitzar la societat lleidatana als anys noranta en defensa de la unitat del Museu de Lleida en el litigi amb Aragó.

També va ser director de l'institut degà de Lleida, el Màrius Torres, i, posteriorment, responsable del Banc dels Aliments d'aquesta demarcació. És membre de l'activa Secció de Filosofia de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i fa classes a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL).

Actualment, Forné és director dels serveis territorials de Benestar Social, fet que hauria retardat la seva elecció per estar vinculat al govern d'Artur Mas, la qual cosa hauria provocat reticències per part d'ERC que finalment s'haurien superat.

D'altra banda, el consell nacional de CDC va aprovar ahir que el número tres d'aquesta llista unitària fos l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Violant Cervera, Marc Solsona, Antoni Balasch i Ramona Barrufet completen la candidatura de Convergència.

El número quatre, que ja es va donar a conèixer després del consell nacional d'Esquerra Republicana, serà l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé.

El candidat de la CUP

Al seu torn, el doctor en història per la Universitat de Lleida, sociòleg, professor de secundària i escriptor Ramon Usall s'ha imposat a les primàries de la CUP per liderar la candidatura del 27-S a la demarcació. Usall, de 37 anys, és col·laborador de L'esportiu i havia estat cap de llista de la CUP a Lleida en les eleccions municipals del 2007. En aquesta ocasió es presenta al Parlament amb l'aranesa Mireia Boya de número dos.

Usall va guanyar el premi Vallverdú d'assaig el 2010 amb el llibre Futbol per la llibertat. També va guanyar el premi Rovelló d'assaig de literatura infantil i juvenil per un treball sobre el personatge de còmic Eric Castel i el Barça. L'autor també ha conreat la ficció i és autor de la novel·la negra Tots els camins porten a Romania, ambientada al barri antic de Lleida i protagonitzada pel detectiu Rafel Rovira, amb despatx al carrer Cavallers.

Des de fa deu anys, Ramon Usall exerceix de professor de secundària a les Borges Blanques.

A banda de Ramon Usall i Mireia Boya, la llista de la CUP per Lleida està formada per Josep Anton Vilalta, Clara Barbal i Ferran Dalmau.

Ciutadans aposta per un metge

També Ciutadans ja ha triat els seus caps de llista a la demarcació de Lleida. En aquest cas s'ha optat per un independent, el metge de família i escriptor Jorge Soler. Es tracta d'un professional reconegut, amb presència mediàtica i persona de consens que assegura que liderarà la formació des del diàleg per “reactivar l'economia, estimular les polítiques socials i lluitar contra la corrupció”. Jorge Soler és vicedegà i cap d'estudis de la facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

Acompanyaran a aquest metge independent a la llista Javier Rivas, José Antonio Flores, Maria Elena González y Laura Scrig, segons ha fet públic Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona