Política

ANTONIO BAÑOS

CANDIDAT DE LA CUP A LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT

“Aquí hi ha una sola lluita: crear un estat just”

El cap de llista de la CUP defensa com a eixos del programa la ruptura amb l'Estat espanyol i un pla d'emergència social

No vénen a construir majories polítiques, sinó a subvertir i construir de nou

Fins a l'infinit i més enllà
Com Buzz Lightyear a Toy story, Antoni Baños (Barcelona, 1967) es presenta com un personatge combatiu decidit a emprendre tota una aventura farcida de problemes i obstacles. De fet, sembla que ho hagi estat assajant des de fa anys, des que el 1993 va començar a escriure els primers articles i el president Aznar acabés de rematar la feina llançant-lo a l'òrbita de l'independentisme, dels rebels que “estan disposats a desobeir tant el regne d'Espanya com els poderosos i els bancs”. Una tasca gens fàcil que aquest periodista i escriptor es proposa traslladar a l'òrbita política del Parlament, l'escenari que el seu company David Fernàndez va batejar amb un nom també de pel·lícula, Matrix.
Quan s'espatlla
el cotxe, no ens hi quedem a dins amb por: l'arreglem o en comprem un de nou
No venim a repartir les engrunes del capital. De recursos, n'hi ha de sobres;
cal canviar el model
La CUP no és frontissa ni crossa
de cap partit; tenim un projecte propi que volem defensar

El primer dia com a cap de llista de la CUP, Antonio Baños ja ha aconseguit 9.000 seguidors en el compte de Twitter que acaba d'estrenar. De fet, l'hi ha obert la CUP, tal com ell mateix reconeix. Ara té entre mans una immersió en les noves tecnologies, aprofitant el període de vacances, i l'adquisició d'un mòbil nou que li permeti l'accés a les xarxes socials, una “xancleta”, com ell mateix bateja l'última generació d'aquests dispositius. “Ara se suposa que hi he d'escriure coses...”, assenyala amb un to jocós. Encara no hi ha piulat res. Ja com a candidat oficial, assegura que està més tranquil després d'uns dies de neguit i agitació: dubtava si havia d'acceptar o no el primer lloc de la llista de la CUP en substitució d'uns diputats que han exercit un “paper estel·lar” a la cambra catalana. Ell, com els seus companys, ja s'ha posat a treballar.

Vostè representa una quota mediàtica a la CUP?
Jo vinc a ajudar amb els recursos i habilitats que puc tenir i no pas per ser mediàtic. Fa 22 anys que sóc periodista, i no sóc una estrella de les tertúlies ni de La Sexta TV. Escric des del 1993 i sempre m'he dedicat a les lluites socials que són coincidents amb les que defensa la CUP. Sempre he estat en el mateix bàndol i amb la mateixa fermesa ideològica.
Així es declara anticapitalista?
Sí, sí. Sóc del morro fort, de la tradició que va néixer en les lluites feministes, sindicals, contra l'opressió del col·lectiu LGTB... Tot un gros de lluites de fa centenars d'anys que a Catalunya han barrejat persones i idees; jo vinc d'aquest món.
El diputat David Fernàndez ja ha batejat els cinc primers de la llista com la formiga atòmica. Què hi aporta cadascú?
És la llista sencera que es pot qualificar de formiga atòmica. Nosaltres treballem en equip i intentem trencar la vella inèrcia política que construeix al voltant d'hiperlideratges. Som un grup que té competències i habilitats complementàries, des de Benet Salellas, que és advocat, fins a Josep Maria Busqueta, l'economista. Som una maquinària d'anar per feina, fer pedagogia i intentar desmantellar trets de la vella política, com per exemple les quotes de poder per sectors.
La CUP va fer un primer intent de treballar un full de ruta conjunt que no va fructificar. En espera que presentin el seu programa, quin camí han traçat a partir del dia 28?
No és un full de ruta, però per nosaltres hi ha dues paraules sobre les quals pivota la nostra candidatura: ruptura i emergència social. Entrem al Parlament per trencar amb el model autonòmic i els poders econòmics, de gènere, discriminatoris i racistes. Pel que fa a la segona idea, defugim els plans d'emergència existencialista; no volem repartir engrunes, sinó construir nous models productius.
Com es trenca amb l'Estat? Es pot aconseguir la independència per la via de la pau en contraposició al discurs de la por?
Un conflicte no és pas la guerra. La gent entén que en la vida quotidiana qualsevol acte sobirà, com ara canviar de feina, de parella o d'estudis, suposa una ruptura. La sobirania personal, la que exerceix un mateix, comença quan diem “fins aquí hem arribat” i busquem alguna cosa millor. Per tant, tal com fem en la vida personal, ara hem de trencar amb un sistema autonòmic i un Estat espanyol que és opressor, i ho hem de fer mitjançant un acte de ruptura, democràtic, festiu, alegre i sense odi. Això no ha de fer por, sinó que apodera i dóna alegries, perquè pots canviar la teva vida i la col·lectiva a través de les urnes i no pas de les armes. Quan s'espatlla el cotxe, no ens hi quedem pas a dins espantats, sinó que el portem a arreglar o en comprem un de nou. La idea de ruptura no ha de fer por, perquè és la forma natural que té la gent per alliberar-se de les cotilles.
I, pel que fa al pla d'emergència, d'on es treuen els recursos?
Dels plans de rescat, se'n desprèn un concepte boirós i negatiu, una barreja d'assistència i condescendència que s'acaba resumint en el repartiment de les engrunes del capital. Nosaltres anem a les causes del problema: hi ha pobres perquè el capitalisme els fa pobres, no perquè siguin desafortunats, sinó perquè directament el sistema els expulsa. Quan parlem de pla d'emergència, volem tractar la pobresa energètica perquè ningú quedi sense casa ni sense els serveis bàsics, però anem més enllà i apostem per crear espais i relacions econòmiques que no esperen a rebre la beneficència d'un estat o d'un govern per viure en dignitat. Recursos? N'hi ha de sobres; en diem capitalisme perquè acumula capital, la qüestió és qui l'acumula i què en fa.
Calen més impostos?
No es tracta d'imposar mesures keynesianes, sinó de crear nous models productius, apostar per cooperatives de consum, més equitatives i justes, i produccions enfocades més a les necessitats bàsiques que al lucre.
Quin marge de maniobra té la CUP per arribar a un acord en l'eix nacional amb Junts pel Sí?
Tot allò que signifiqui fixar un punt de ruptura total amb les estructures de l'Estat espanyol i obrir un procés popular de construcció. És el que ja planteja la CUP. Nosaltres no fixem terminis ni fulls de ruta, però com més aviat i com més persones ho fem, millor. Perquè, en cas contrari, podem fer del procés un estat permanent.
I amb Catalunya Sí que es Pot?
És que la CUP no és frontissa ni crossa de ningú, no estem enmig de dues llistes. La CUP té un projecte propi prou contundent, clar, ampli i ric per engrescar força gent. Volem presentar-lo i guanyar en vots, il·lusions i complicitats. De tot el que passi després del 27-S, ja en parlarem. Hi ha coincidències amb gent a una banda i a l'altra, però això no vol dir que estiguem al mig o que hàgim d'ajudar-los; nosaltres anem sols, perquè, si no, ens emboliquem en una idea perversa que és convertir-nos en un partit dependent dels altres.
Però és que sou minoria...
Sí, i es pot ser minoria i independent alhora. No entrem al Parlament per ajudar a fer majories, sinó per subvertir l'ordre i aixecar catifes, per canviar-ho tot.
I un bon resultat seria millorar el registre de tres diputats?
Més és millor i menys és pitjor, és clar. Però un fet agradable d'estar a la CUP és que és una formació que ni pensa en aquesta cultura d'enquestes i estudis demoscòpics –que, a més a més, comporta una feina molt estèril– ni hi participa.
A quin votant us dirigiu? Espereu poder convèncer encara els indecisos?
Som una candidatura anticapitalista, feminista i dels Països Catalans. El votant de les classes populars que es considera exclòs i empobrit per la crisi trobarà en la CUP un discurs per combatre aquesta situació. No tenim diversos eixos, perquè aquí hi ha una sola lluita, que és poder viure dins d'un estat just. I, com que l'Estat espanyol no ho és, la solució és ser sobirans. El nostre votant ha de tenir clar que la ruptura és en tots els camps per crear condicions més justes per a la gent.
Forma part del col·lectiu Súmate i ara, com a independent, està a la CUP. Són vasos comunicants?
Súmate és una associació transversal, apolítica i sense ideari. Treballem l'acció directa i fem pedagogia. Els socis tenen idees socialdemòcrates, comunistes o anticapitalistes. Estem dins de la campanya Ara és l'hora i ara ens haurem de replantejar què fem fins al 27 de setembre, perquè hi ha altres membres, com el president, que van en altres llistes. També treballem en programes com La Consti i Reinicia per pensar el país que volem.
Però, a través de Súmate, la CUP pot abastar un sector més ampli de votants que encara li queden lluny com fan ERC i CDC, per exemple?
La CUP és nova al Parlament i, per tant, encara té poca visibilitat mediàtica i es va implantant, a poc a poc, arreu del territori. Però la CUP no té pressa, com hem repetit moltes vegades; no es tracta de fer un tsunami, sinó de feinejar com les formigues per tal de quedar-nos fent feina a les institucions a les quals hem entrat i anar-les transformant a poc a poc.
Com a cap de llista de la CUP, anirà a l'acte de la Meridiana l'11-S?
Visc a la Meridiana i, per tant, en sortiré i hi entraré en algun moment del dia. Hi he de passar, sí. Com a CUP, però, encara és d'hora per dir res. L'esquerra independentista sempre ha tingut una agenda pròpia que suposo que es mantindrà, però ja en parlarem quan arribi el moment.
En la presentació de la candidatura de CDC en el consell nacional, el president Mas va defensar que Junts pel Sí són els que s'han arromangat i han fugit del confort de la sigla del partit per lluitar per un mateix objectiu. S'han sentit al·ludits?
La CUP va amb la seva sigla, que és lluny del que es pot entendre com a zona de confort. Si el que diuen ara és que CDC s'enfrontarà amb l'Estat i li plantarà cara, doncs nosaltres ens n'alegrem molt, i si el president aposta per això, contents que sigui així. No serem nosaltres els que entrem en una guerra de declaracions per si ens sentim al·ludits. No perdrem temps en això, ni en estudis demoscòpics. Diuen que desobeiran l'Estat espanyol, doncs endavant les atxes!, però ja ho veurem. Nosaltres ens dedicarem a explicar què farem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona