Política

Justícia polititzada

Moscou responsabilitza una pilot ucraïnesa de la mort de dos periodistes russos

Ucraïna inicia el procés per jutjar en absència seva l'expresident Víktor Ianukóvitx, que va fugir a Rússia

La setmana passada a Rússia va començar el judici d'un cas que des de fa un any enverina encara més les relacions entre Moscou i Kíev: el de la pilot ucraïnesa Nadezhda Sàvtxenko, que la fiscalia russa acusa de ser “coexecutora d'un assassinat premeditat”. Segons l'acusació, Sàvtxenko hauria ajudat a corregir els trets de les forces ucraïneses que van disparar un morter a l'est d'Ucraïna el juny de l'any passat amb el qual van matar dos periodistes d'una televisió russa, Ígor Korneliuk i Anton Voloixin.

La vista preliminar a porta tancada d'aquest cas, que algunes organitzacions russes de defensa dels drets humans consideren polític, va començar dijous passat a la localitat de Donetsk, al sud de Rússia, ciutat homònima a la de l'est d'Ucraïna, epicentre del conflicte bèl·lic. En realitat, formalment el procés no va arribar a començar, perquè el fiscal va acceptar el recurs de la defensa, que demanava que el judici se celebrés en una altra ciutat, preferentment a Moscou, i ara el jutge l'està estudiant.

El fet que s'hagués de celebrar a Donetsk s'explica perquè a Sàvtxenko se l'acusa, a més d'assassinat, d'haver passat la frontera russa de manera il·legal. La fiscalia sosté que Sàvtxenko va ser detinguda en territori rus mentre es feia passar per una refugiada, mentre que Kíev assegura que va ser capturada a Ucraïna pels rebels prorussos, que l'haurien entregat a Rússia. A més, segons la defensa, les milícies l'haurien fet presonera abans de la mort dels dos periodistes. Sàvtxenko, de 35 anys, ha servit l'exèrcit ucraïnès durant deu anys i en el moment dels fets formava part del batalló de voluntaris Aidar.

Mark Feiguin, un dels advocats de Sàvtxenko i molt conegut perquè també va ser un dels que van defensar les noies del grup punk Pussy Riot, que va desafiar Vladímir Putin dins d'una església, va advertir que “això no serà un judici, serà un espectacle de propaganda com de costum”. La defensa ha denunciat en diverses ocasions les males condicions a què s'ha sotmès Sàvtxenko durant tots aquests mesos de presó preventiva. La pilot ha dut a terme dures vagues de fam i ha demanat ajuda a organismes internacionals com ara les Nacions Unides i el Parlament Europeu perquè pressionessin les autoritats russes.

Segons Feiguin, el fet que el judici se celebrés a Donetsk era “el pitjor dels escenaris possibles”, perquè els observadors estrangers necessiten un permís especial del Servei Federal de Seguretat de Rússia per arribar a aquesta ciutat, atesa la seva situació fronterera. A més, la defensa insisteix que tant l'organisme investigador del cas com els advocats, els testimonis i els diplomàtics estrangers són a Moscou.

Feiguin va explicar al diari digital rus Gazeta.ru que li consta que Kíev i Moscou estan duent a terme negociacions per intercanviar Sàvtxenko i dos militars russos detinguts a Ucraïna que pertanyen al cos de l'espionatge exterior. L'intercanvi, però, seria possible si es reconegués que es tracta de presos de guerra, però Rússia no ho admet.

Mentrestant, a Ucraïna, la setmana passada també van començar els procediments per jutjar en absència seva l'expresident Víktor Ianukóvitx, que a finals de febrer de l'any passat va fugir a Rússia després de tres mesos de protestes. Moscou considera que durant aquella nit del 21 de febrer, en què els líders opositors ucraïnesos i el president semblava que haguessin arribat a un acord, hi va haver un cop d'estat beneït per tres ministres d'Afers Estrangers europeus.

Segons el fiscal general ucraïnès, Víktor Xokin, a Víktor Ianukóvitx i a cinc exalts càrrecs més se'ls acusa d'abús de poder, traïció a la pàtria i creació d'una organització criminal. Des del gener passat, i arran de la petició de les noves autoritats ucraïneses, la Interpol va emetre una ordre de crida i cerca contra Ianukóvitx per presumpte “robatori d'enormes recursos financers i complicitat en el robatori d'altres; tot plegat, comès a gran escala en el marc d'una organització criminal”.

LA FRASE

10
anys
ha servit l'exèrcit ucraïnès la pilot Nadezhda Sàvtxenko, acusada d'haver mort dos periodistes russos.
Això no serà un judici, serà un espectacle de propaganda com de costum
Mark Feiguin
Advocat de la pilot nadezhda sàvtxenko

Oposició al vet rus a l'ONU

Rússia té dret de vet al Consell de Seguretat de l'ONU i el va fer servir per bloquejar la petició de diversos països de crear un tribunal internacional per jutjar els responsables d'abatre l'avió de Malàisia Airlines a l'est d'Ucraïna fa un any. El Kremlin considera que s'està polititzant aquesta catàstrofe i que abans de crear el tribunal internacional cal una investigació efectiva, objectiva i independent sobre el sinistre aeri, en què van morir 298 persones. Ucraïna i Holanda van anunciar la setmana passada que no renuncien a la creació d'aquest tribunal i que buscaran altres mecanismes per evitar el vet rus. Durant una conversa amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, el president ucraïnès, Petró Poroixenko, va qualificar la posició russa de “vet contra la justícia”. Els dos líders van coincidir a assenyalar que la posició de Moscou és un pas més cap a l'aïllament internacional de Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona