Política

Mas: “El decret de convocatòria del 27-S és inatacable jurídicament”

El president de la Generalitat subratlla que allà on Catalunya “ha tingut una certa capacitat de decisió, s'han millorat els estàndards espanyols”

Artur Mas insisteix que tots els vots “valen igual però cal que tots es respectin igual”

“El decret de convocatòria del 27-S és inatacable jurídicament”. Si més no així ho ha assegurat aquest dimarts el president de la Generalitat durant la seva compareixença després de la reunió de l'executiu, l'última abans de les vacances d'estiu, i hores després d'haver signat el decret que convoca a les eleccions del proper 27 de setembre.

Artur Mas ha explicat avui que la nova legislatura que s'encetarà a partir d'aquestes eleccions, l'onzena, donarà pas “a una nova manera de fer política, una nova etapa”. “Serà una legislatura molt diferent a les deu anteriors, estem en un punt de naixement d'una política nova”, ha dit.

I és que, segons ha remarcat, aquestes eleccions han de servir per poder respondre a la pregunta de si Catalunya ha de ser un estat independent o no. I ha argumentat: “No volem tenir un estat simplement per tenir un estat, ni per quedar bé davant de la història. Volem un estat perquè Catalunya sigui un país millor perquè la seva gent, votin a favor o en contra, puguin viure millor. Més autogovern repercuteix en una millor viure per als catalans”.

En aquest sentit, ha sentenciat que quan Catalunya ha tingut una certa capacitat de decisió, “s'han millorat els estàndards espanyols”.

“Amb marge de decisió pròpia, aconseguim un país millor, que vol dir un país on la gent viu millor. Allà on tenim capacitat de decisió, allà on tenim projecte propi ens en sortim i fem un país millor on la gent pugui viure millor el seu dia a dia”, ha insistit. I, entre els exemples que ha posat, ha afirmat que la internacionalització de l'economia catalana duplica la del seu immediat seguidor l'Estat espanyol.

El president del govern ha volgut deixar clar també que voler un Estat per Catalunya no vol dir no voler ser un país europeu: “Acceptem sobiranies compartides a Europa com Àustria o Dinamarca, països de la nostra dimensió i la nostra demografia que formen part de la Unió Europea però que disposen de molta més sobirania que Catalunya i que se situen a dalt de tot dels estàndards, als quals volem arribar amb capacitat i disposició de recursos que la pertinença a l'Estat espanyol no ens permet”.

El camí fet

Artur Mas ha explicat que s'ha arribat fins aquí perquè fa 10 anys es va fer un intent de posar al dia la capacitat de decisió de Catalunya. “Vam seguir els camins escrupolosament establerts en la transició espanyola i establerts per la Constitució, no ens vam separar ni un mil·límetre dels marcs establerts per reformar l'Estatut”. Després de fer-ho, -ha continuat- “el TC va convertir aquell camí en un camí sense sortida. I tot seguit “va venir un govern del PP amb majoria absoluta i no només ens van deixar aturats sinó que ens han fet recular per un camí fet en 30 anys. Hem anat enrere com els crancs”.

Així, ha subratllat que hi ha un atac sistemàtic que molta gent a Catalunya “ja no només no tolera sinó que està disposada a defensar”. “Quan t'ataquen tens dret a actuar en legitima defensa. Estem actuant en legítima defensa davant l'atac sistemàtic de les institucions i el govern de l'Estat”, ha remarcat.

I per acabar ha volgut recordar que tots els vots “valen igual però cal que tots es respectin igual, volem una confrontació noble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona