Política

“A Europa ningú ha dit que Catalunya no pugui votar”

El cap de llista de Junts pel Sí sosté que l'expulsió de la Unió Europea “no s'aguanta per enlloc jurídicament”

Romeva diu, a El Punt Avui Televisió, que la victòria del sí ha de ser aclaparadora perquè garanteix el que vindrà

“Ningú ens ho regalarà; com més escons tinguem, millor”

El 27-S com l'oportunitat que no va poder ser el 9-N. D'aquesta manera plantejava ahir el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, en una entrevista a El Punt Avui Televisió, la convocatòria de les eleccions al Parlament català. Romeva va insistir en el fet que aquests comicis seran determinants per al futur de Catalunya, tant com ho havia de ser la consulta, perquè d'aquesta manera es podran crear les eines necessàries per governar. I és que aconseguir aquestes eines és l'obsessió de la candidatura. Per això argumentava que el programa que presentarà Junts pel Sí és per a una situació transitòria i que girarà sobre dos eixos: d'una banda, aconseguir les estructures d'estat per a la transició, el marc jurídic i el procés constituent; de l'altra, la gestió del dia a dia i assegurar que els serveis funcionen amb normalitat.

Sobre la tan temuda expulsió de Catalunya de la Unió Europea, va recórrer a la seva experiència com a eurodiputat. Segons ell, qualsevol persona que sàpiga com funciona Europa sap que aquesta amenaça no va enlloc. Segons el seu parer, només funciona com a argument de la por i per enganyar. Una tesi que utilitza l'Estat espanyol, tot i ser el primer a qui interessarà mantenir obertes les relacions amb Catalunya, per exemple, en qüestions com les comunicacions i les infraestructures. “Des de l'essència jurídica, l'expulsió no s'aguanta per enlloc”, va dir Romeva, que hi va afegir que “a Europa ningú ha dit que Catalunya no pugui votar”. En aquest sentit, va parlar de l'oportunitat que representa el 27-S per fer les coses de cap i de nou.

El candidat de Junts pel Sí també es va referir a polèmiques que han envoltat la llista, com ara el fet que el candidat a president sigui Artur Mas i no ell. En aquesta qüestió va insistir que la seva és una llista “horitzontal i transversal” en què tothom ha fet cessions, tant els partits polítics com les persones de la societat civil que s'hi han integrat. “És indiferent l'ordre en què anem, perquè aquestes no són unes eleccions autonòmiques. Que jo sigui el número 1 és circumstancial”, va concloure.

D'aquesta manera, rebatia les crítiques dels partits unionistes i també dels que acusen la llista d'aprofitar-se de la Via Lliure de l'11 de setembre. Per ell, la Diada serà una reivindicació col·lectiva de diverses sensibilitats. Amb tot, Romeva va reconèixer que aquesta és una diada diferent, perquè hi ha eleccions. I que el més important és que el sí hi obtingui una victòria aclaparadora, perquè el que passi el 27 de setembre és el que condicionarà el que passi a partir de l'endemà. “El 28, si tenim una majoria indiscutible, que ningú ho dubti: tenim un equip preparat per fer el que toca fer, però el que cal és un mandat democràtic clar de la ciutadania”, va avisar.

El govern, governi qui governi, ara no disposa de les eines que calen. El que volem és poder-ne disposar. I d'això va el 27-S
Estem en un canvi d'era, però també en una nova concepció política. Quina revolució més democràtica pots fer que un nou país?
Els suports que estem obtenint demostren que aquesta és una candidatura circumstancial en benefici de tothom
Junts pel Sí no tracta de fer una competició de qui ha cedit més o menys. Seria erroni mesurar-ho com qui ha cedit més
Quan hàgim sortit del pou discutirem si les coses es fan des d'una perspectiva d'esquerres o dretes. Però primer hem de sortir del pou
Qualsevol que sàpiga com funciona Europa sap que l'amenaça d'expulsió no va enlloc. Només funciona com a argument de la por
El més important és l'acord, no com hi hem arribat. Perquè en un escenari que a més és hostil això té molt de mèrit
Des del 2010 que he explicat a ICV per què sóc on sóc. Vaig trobar coherent sortir-ne per sumar-me al procés ciutadà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona