Política

El PSC es marca com a fita un segon diputat per Lleida

Miquel Iceta augura una millora dels resultats del PSC a la demarcació i situa l'opció federalista com una posició central entre la independència i els que s'hi oposen sense posar-hi alternatives

Els candidats del PSC a la demarcació de Lleida es van fer la foto de la campanya ahir a la Seu Vella de Lleida acompanyats pel cap de llista per Barcelona i presidenciable socialista, Miquel Iceta. El líder del PSC va desitjar sort als seu companys i va explicar als periodistes que l'objectiu del partit a la demarcació és doblar la seva representació actual i aconseguir, per tant, un segon diputat.

Iceta va aprofitar per situar el PSC en una franja central entre els que volen la independència i els que, com els socialistes, no la volen, però que a diferència del PSC no hi aporten solucions, amb referència al PP i Ciutadans. Fora d'aquest esquema va situar a la coalició Catalunya Sí que es Pot, a la qual va acusar de mantenir una posició indefinida i de qui va dir que és una incògnita quin serà el seu paper en aquest àmbit després de les eleccions. Iceta va dir que l'aposta per una reforma federal d'Espanya “no és senzilla, sinó que necessitarà de molt esforç i de temps”, però va criticar l'opció independentista perquè “ni els mateixos que la promouen saben què faran si guanyen les eleccions”.

Iceta va assegurar que “una derrota de Junts pel Sí obrirà un espai per a una solució negociada”. “Però si guanyen –va afegir–, ningú no sap què passarà, ni ells mateixos.”

La consecució d'un segon diputat per Lleida sembla un objectiu modest tenint en compte l'historial de les eleccions al Parlament, però no ho és gens fàcil tenint en compte el que ha passat els darrers anys: el 2010 el PSC va aconseguir tres diputats, però va baixar a només un en les darreres eleccions, el 2012, quan ERC li va prendre la segona posició. Llavors el PSC només va aconseguir enviar al Parlament Àngel Ros, alcalde de Lleida, que encapçalava la llista en aquella ocasió i que aspirava a fer política nacional com a referent catalanista del PSC. Ros va deixar l'escó l'any següent per evitar desobeir l'ordre del llavors líder del partit, Pere Navarro, de votar en contra d'una resolució favorable a la sobirania, i es va centrar a aconseguir la reelecció de l'alcaldia, fita que va aconseguir el passat mes de maig amb un acord polític amb Ciutadans (C's). Ara, l'amenaça del PSC ve pel cantó de Ciutadans, d'una banda, i de Catalunya Sí que es Pot, de l'altra.

El substitut de Ros al Parlament, Òscar Ordeig, regidor de la Seu dUrgell i número dos de la federació del PSC de Lleida i el Pirineu, aspira a la reelecció i és el cap de llista de la candidatura. Al seu costat té com a número dos Rosa Maria Ball, exregidora a la Paeria de Lleida, la qual va queda fora de l'Ajuntament el maig passat. Àngel Ros, president del partit a escala nacional i primer secretari de la federació del PSC a Lleida i el Pirineu, hi col·labora simbòlicament ocupant el darrer lloc de la candidatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona