Política

Sí que es Pot vol revertir en la societat el deute a l'Estat

La candidatura que encapçala Lluís Rabell aposta per deixar de pagar-lo i destinar-lo a un pla de xoc en l'àmbit social

Presenta les primeres cent propostes del programa, que preveu la hisenda pròpia

No només de sobiranisme viu Catalunya, que està en una situació d'emergència social. Catalunya Sí que es Pot presentava ahir un centenar de propostes del seu programa i ho feia posant l'accent en el benestar: educació, sanitat i serveis socials. Per això, la candidatura que encapçala Lluís Rabell proposa un pla de xoc que, entre d'altres coses, aposta per deixar de pagar el deute a l'Estat i que aquests diners reverteixin en la societat. Va ser el candidat Joan Coscubiela (número 3) qui va llançar la promesa programàtica. Segons va dir, s'hauria de derogar la llei d'estabilitat pressupostària que van aprovar el PP i CiU per posar fi a les retallades i engegar un pla de rescat ciutadà que atengui les realitats més urgents de la població. Sí que es Pot considera que la reducció del dèficit s'hauria de supeditar a aspectes com ara la rebaixa de les taxes d'atur i de pobresa i que, a canvi, hi hagi una equiparació progressiva en les despeses de benestar per càpita amb els països de la UE, en dues legislatures, en la mesura que s'incrementi el PIB.

Coscubiela considera que hi ha marge per retallar en despeses supèrflues –va anomenar la publicitat institucional i els sous exagerats dels membres d'empreses públiques– i per millorar els ingressos. A banda del que seria les necessitats a curt termini, la llista parla d'un nou concepte de l'economia, amb dignitat en el treball i l'impuls del bé comú. En aquest sentit, es pretén reforçar el caràcter industrial de l'economia i impulsar sectors com ara l'agroalimentari. També es parla d'una reforma fiscal i una millora dels recursos que percep la Generalitat, a través d'una hisenda pròpia per a Catalunya que recapti tots els impostos i amb ple desenvolupament de l'Agència Tributària catalana. “És imprescindible per avançar en la insuficiència fiscal del país disposar d'una hisenda pròpia per recaptar els impostos. Hisenda pròpia i solidaritat no són fets contradictoris, sinó compatibles. Però que ningú faci trampes amb una Catalunya independent o una Espanya federal o confederal; per tenir suficients recursos per fer polítiques econòmiques i socials cal una ruptura amb el model fiscal del PP, CiU i PSOE”, va dir el primer representant d'ICV a la llista conjunta.

L'economia és una de les quatre potes principals del programa de Catalunya Sí que es Pot. Les altres són els drets socials, la democràcia i la sobirania i, finalment, la ciutadania. Tots aquests aspectes estan resumits en les cent propostes que es van presentar ahir. Per exemple, pel que fa al medi ambient, es proposa una reducció del conjunt d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 30% el 2020 i un 80% el 2050 o una nova llei de prevenció de residus i foment del reciclatge, a banda d'accions més puntuals, com per exemple tancar les nuclears, evitar la corrupció, garantir la suficiència econòmica per a les persones grans i impedir el projecte de Barcelona World.

Gent i idees d'arreu

Tant Rabell com Jéssica Albiach (número 7, de Podem) van insistir que aquest és un “programa de govern que pretén abordar el gruix dels problemes que afecten la societat i sorgeix d'un impuls d'aquesta”. El cap de llista es va mostrar especialment orgullós del fet que la seva és una candidatura que ha elaborat una proposta “a través de lluites socials, marees, lluites veïnals i sectorials”. Per Rabell, el seu programa de govern és una crida a mobilitzar-se. Diumenge es presentaran els 135 candidats de la llista.

LES FRASES

Ho direm en català però ens entendran a Extremadura o a Galícia. Catalunya ha de ser reconeguda
Lluís Rabell
Cap de llista
No entenem la participació com que només es pot escoltar. La gent ha de poder decidir
Jéssica Albiach
número 7 (podem)
Els drets socials són la materialització de la democràcia; se n'ha de revertir la privatització
Albano Dante Fachín
Número 5 (podem)
Fem propostes radicals perquè van a l'arrel i raonables perquè són perfectament factibles
Joan Coscubiela
número 3 (ICV)

El festeig amb el dret a decidir també hi és

Ja ho van dir els representants de Podem a Madrid: Catalunya Sí que es Pot no és una candidatura independentista. Però això no significa que la situació actual a Catalunya passi desapercebuda en el programa, però continua apostant pel diàleg. Una de les altres propostes estel·lars és un pacte per a la democràcia per a la celebració d'un referèndum acordat amb l'Estat sobre el futur polític de Catalunya. Segons el programa, aquest pacte instarà el conjunt de forces polítiques de l'Estat espanyol a la negociació per a la celebració del referèndum d'acord amb les aspiracions de la majoria de la societat catalana. “Impulsarem un acord social pel procés constituent on s'estableixin les bases per al debat i per a la participació social”, s'hi afirma.

Per Rabell, una consulta a la ciutadania catalana és “un objectiu indefugible i pot generar un mandat democràtic i permetre que l'opinió majoritària sigui respectada, coneguda i reconeguda”, tot i que va admetre que per aconseguir-ho “s'hauria de seguir lluitant per arribar a realitzar una consulta”. I és que des de la candidatura s'insisteix que Catalunya ha de ser considerada un subjecte polític i que ha de poder decidir. Però no només aquest tema, sinó que “ho ha de decidir tot”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona