Política

Quan les inversions justegen

Convergència i el PSC reclamen més inversió al Camp i l'Ebre amb esmenes al pressupost de l'Estat

Troben insuficient el mig milió d'euros que ha esgarrapat el diputat del PP per al mercat de Tarragona

El govern espanyol destinarà 500.000 euros a les obres de remodelació del Mercat Central de Tarragona, unes obres que van començar fa nou anys i que han tingut endarreriments, aturades i incompliments de promeses. L'Estat ha acceptat ara una esmena al pressupost general de l'Estat (PGE) presentada pel diputat del PP per Tarragona Alejandro Fernández. Però mig milió d'euros és, de molt, una aportació molt per sota de la que reclamen la resta de forces polítiques de la ciutat.

Convergència (CDC) ha presentat una esmena perquè finalment arribin els 8 milions d'euros per a aquest equipament: “[Alejandro] Fernández no pot dir que és un gran èxit aconseguir 500.000 euros, quan el mercat necessita 8 milions.” Igualment, el diputat socialista Francesc Vallès, que ahir va presentar les esmenes del PSC al pressupost acompanyat del també diputat Joan Ruiz, va subratllar que “mig milió és molt poc respecte al compromís de l'Estat, de 8 milions d'euros”.

L'altre projecte que centra les esmenes d'aquests grups al PGE són els Jocs del Mediterrani, que aquesta setmana han ocupat l'atenció mediàtica per la signatura d'un manifest de suport a càrrec dels alcaldes de totes les ciutats que en seran seu, i per l'anunci que el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, va fer dijous a Tarragona que l'Estat no concretaria la seva aportació econòmica als Jocs fins que no conegués detalladament el projecte de Tarragona 2017. Convergència ha presentat una esmena perquè s'inclogui una partida de 15 milions al pressupost, mentre que el PSC reclama una primera partida de 9 milions d'euros per a la cita esportiva i una segona de 6 milions en el pressupost de l'any que ve. El socialista Joan Ruiz va convidar ahir Alejandro Fernández a votar a favor de l'esmena: “Només amb aquesta votació sortiríem de la situació actual”, va dir.

Tant CDC com el PSC van fer ahir un repàs d'altres esmenes al pressupost relacionades amb les comarques de Tarragona. Convergència reclama 2 milions per a la remodelació de l'estació ferroviària de Tarragona, 1 milió per al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i 2 milions per a les obres a la Tabacalera, a més de 2 milions per al Centre Tecnològic de la Química de Tarragona i el Parc Tecnològic del Vi de la Universitat Rovira i Virgili, entre moltes d'altres. El president local de Convergència a Tarragona, Jordi Sendra, va lamentar la poca inversió prevista per a obres importants per al territori com són l'A-7 i l'A-27, per a les quals també reclama aportacions de l'Estat.

Per la seva banda, el PSC ha presentat un conjunt d'esmenes que superen els 130 milions d'inversió a les comarques de Tarragona: “Creiem que és una quantia realista, assumible, que donaria impuls i satisfacció a les necessitats més urgents de les nostres comarques”, segons Francesc Vallès. Una partida de 10 milions per a la segona fase del pla d'industrialització de les Terres de l'Ebre, 3 milions per al passeig marítim de Cunit, 80.000 euros per a l'observatori de l'Ebre, 1,2 milions per al MNAT, 50.000 euros per a la fira del circ Trapezi de Reus i 1 milió per a la necròpoli paleocristiana de Tarragona són algunes de les partides que reclamen.

Terres de l'Ebre

La falta d'inversions a les Terres de l'Ebre també va ser la premissa que va guiar la roda de premsa feta ahir a Tortosa sobre les esmenes que el grup convergent ha presentat al pressupost de l'Estat. Els encarregats de rebatre el text elaborat per l'executiu estatal van ser el senador i alcalde tortosí, Ferran Bel, i la diputada al Congrés Teresa Gomis.

En l'àmbit territorial, Convergència ha presentat modificacions per un import de 45 milions. Els projectes més rellevants, i que no han estat inclosos en els comptes per a l'any 2016, són els 3 milions d'euros per a la variant de Gandesa, la de Corbera d'Ebre i l'accés des de Móra d'Ebre (1 milió per a cadascun) o els 4 milions per a millores de l'N-340 a l'altura de Sant Carles de la Ràpita, Amposta, l'Aldea i l'Ametlla de Mar. Pel que fa a infraestructures viàries, el grup polític ha presentat una esmena per un import de 2 milions per alliberar els peatges de l'AP-7 entre Ulldecona i l'Hospitalet, en espera que avanci la redacció del projecte per impulsar l'A-7. Pel que fa a la xarxa ferroviària, CDC ha presentat una modificació pressupostària de 15 milions per adaptar la via entre Castelló i Vandellòs a l'ample europeu, una proposta emmarcada en la reivindicació d'accelerar l'aposta pel corredor mediterrani. Respecte a projectes hídrics, les esmenes inclouen 2 milions d'euros per mantenir i conservar el cabal en tota la conca de l'Ebre a Catalunya.

Finalment i en l'àmbit local, Convergència ha exigit la inclusió de dues partides d'1 milió cadascuna per començar els treballs del pla director de muralles de la localitat i per iniciar la restauració de la catedral, que ara resulta visible amb l'enderrocament de les cases que ocultaven la façana.

15
milions
volen CDC i el PSC per als Jocs del Mediterrani, el segon dividits en dues anualitats de 9 i 6 milions.
2
milions d'euros
demana Convergència per a la remodelació de l'estació de trens de Tarragona.
130
milions d'euros
addicionals són els que reclama d'inversió a les comarques de Tarragona el PSC.

Jocs del Mediterrani: o consulta o anul·lació

Mentre es du a terme la tramitació del pressupost estatal que ha d'avalar diversos projectes de les comarques de Tarragona, la polèmica entorn dels Jocs del Mediterrani del 2017 –que, de moment, segueixen fora de la planificació estatal– continua copant l'actualitat.

Els últims a pronunciar-se sobre aquest tema han estat el grup municipal d'ERC-MES-MDC a l'Ajuntament de Tarragona, que sol·liciten a l'equip de govern que abandoni el projecte dels Jocs per falta de finançament o que dugui a terme una consulta ciutadana per tal de decidir el futur d'aquest esdeveniment previst pel 2017.

ERC-MES-MDC considera que la recent visita del president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, evidencia “el desgavell institucional” que hi ha al voltant dels Jocs i “que no existeix cap compromís econòmic de l'Estat”. El portaveu del grup municipal, Pau Ricomà (ERC), manifesta: “A Miguel Cardenal se l'esperava com la gran esperança i l'únic que ha fet és parlar malament de l'alcalde, no prometre res concret i marxar igual que ha vingut.”

El grup defensa que, avui dia, el deute dels Jocs supera els 60 milions d'euros, entre els diners que no arriben de l'Estat espanyol, els patrocinis que falten per aconseguir i la inversió que l'Ajuntament de Tarragona du a terme en el projecte, motiu pel qual demana a l'equip de govern local que consulti als ciutadans la seva opinió sobre els Jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA