Política

L'acte institucional de la Diada es trasllada al dia 9 per no coincidir amb la campanya del 27-S

L'esdeveniment es trasllada a la plaça Sant Jaume i tindrà com la cultura com a “eix vertebrador”

El president de la Generalitat mantindrà el discurs institucional del dia 10 i l'11 només es farà l'ofrena floral a Rafael Casanova

L'acte institucional de la Diada s'avançarà al 9 de setembre per no interferir en la campanya electoral del 27-S, que començarà a la mitjanit del 10 a l'11 de stembre, i es limitarà a un esdeveniment a la Plaça de Sant Jaume. Els actes del dia 11 de setembre es limitaran a les tradicionals ofrenes florals a Rafael Casanova i les jornades de portes obertes al Palau de la Generalitat i al Parlament. El president de la Generalitat, Artur Mas, mantindrà el seu discurs institucional del dia 10 de setembre al vespre, quan encara faltaran unes hores per l'inici de la campanya.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presentat aquest divendres el programa de la commemoració de l'Onze de Setembre durant una roda de premsa al Parlament.

Homs ha explicat que l'acte que es farà el 9 de setembre al vespre a la Plaça de Sant Jaume tindrà com a leitmotiv la cultura com a “eix vertebrador la identitat col·lectiva i de la consciència com país”. En aquest sentit, ha assenyalat que un element com la cultura ha de ser suficient integrador perquè totes les sensibilitats d'un país “divers” com Catalunya es puguin sumar a l'acte.

El director teatral Josep Maria Mestres, l'escriptor Albert Sánchez Piñol i l'artista visual Franc Aleu són els responsables del guió i l'escenificació. Es farà una projecció a la façana de la Generalitat, acompanyada de lectures de textos i interpretacions de peces musicals. La conducció de l'acte anirà a càrrec de l'actor Pep Cruz i tindrà la col·laboració dels ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra i Marina Cidra; les actrius Sílvia Bel, Vicky Penya, Mercè Pons i Rosa Renom; el compositor Salvador Brotons; la cantautora Alba Carmona, i el guitarrista Toti Soler, entre d'altres.

Algunes de les efemèrides que es recordaran seran el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull o els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner, entre d'altres. L'esdeveniment també tindrà un record per la Mancomunitat de Catalunya, que celebra els 100 anys de la seva xarxa de biblioteques.

Homs ha explicat que l'acte es trasllada a la plaça Sant Jaume amb la intenció que sigui “obert a la gent i de caràcter popular”. En el cas que se superi l'aforament de la Plaça de Sant Jaume s'han previst alternatives, tot i que no s'han detallat.

En el marc dels actes de la Diada, el vicepresident segon del Parlament de Catalunya, Lluís Maria Corominas, ha explicat que el dia 9 de setembre també es lliurarà la medalla d'honor del Parlament a les vuit primeres diputades de la cambra, que van començar a treballar en la legislatura iniciada el 1980. El vicepresident ha afegit que es lliurarà el mateix reconeixement a l'Institut Guttmann amb motiu del seu 50è aniversari. Corominas ha demanat “respecte institucional i normalitat democràtica” als grups parlamentaris que l'any passat no es van sumar als actes de la Diada i els ha demanat que enguany participin en l'esdeveniment.

Respecte de l'any passat, no se celebraran ni l'ofrena floral del president Mas al Fossar de les Moreres, ni l'acte institucional a la Llotja de Mar. Homs ho ha justificat perquè la Diada del 2014 va ser “excepcional” perquè es commemoraven els 300 anys de la caiguda de Barcelona a la Guerra de Successió.

Tampoc es recupera l'acte institucional al Parc de la Ciutadella, instaurat pel president Pasqual Maragall, tot i que el conseller ha assegurat que s'hagués fet si l'11-S no hagués coincidit amb la campanya electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona