Política

Primers arrestos a Hongria

La policia deté quatre persones per la tragèdia del camió frigorífic d'Àustria

Les víctimes mortals eren 71 refugiats sirians

L'ONU demana més fermesa contra els traficants

Els forenses austríacs confirmaven ahir els pitjors auguris: ni 20, ni 50. 71 persones són les que van morir en un camió frigorífic, aturat durant hores al voral de l'autopista A4 austríaca, prop de la frontera amb Hongria. Són 59 homes, 8 dones i 4 nens. La més petita, una nena de 2 anys d'edat. Encara no se sap amb certesa les causes de la mort, però tot els indicis apunten que les víctimes haurien mort asfixiades perquè estaven tancades hermèticament en un espai de poc més de sis metres quadrats i sense finestres.

Les autoritats austríaques suposen que eren refugiats sirians perquè al vehicle s'han trobat documents d'identitat d'aquesta nacionalitat. Segurament, aquestes famílies seguien la ruta que aquest estiu s'ha anomenat dels Balcans i que consisteix a travessar Turquia, arribar a Grècia, Macedònia i Sèrbia per anar fins a Hongria, on els refugiats s'acumulen als parcs públics de Budapest, esperant que una xarxa de traficants els pugui traslladar a Alemanya, el destí somiat per la majoria de refugiats.

Àustria, encara commocionada per la tragèdia, va anunciar, ahir, la detenció de quatre suposats traficants relacionats amb la tragèdia. El director de la policia de Burgenland, Hans Peter Doskozil, va confirmar que dos búlgars –un d'ells d'origen libanès–, un afganès i un hongarès havien estat detinguts, ahir, a Hongria. Es tractaria del nivell més baix de l'organització criminal –els conductors i el propietari del camió–, que estaria formada per ciutadans hongaresos i búlgars. En un principi, es van detenir set persones, totes de l'entorn del propietari del camió, encara que quatre van ser posades en llibertat.

La ruta del camió

Doskozil va assegurar que la ruta del camió ha estat “verificada” per les autoritats. El vehicle va sortir, dimecres al matí, del sud de Budapest, a Hongria, i, dijous, va ser trobat a la zona de Parndorf, on segurament va estar-se més de 24 hores. La construcció d'una tanca entre Sèrbia i Hongria ha augmentat l'arribada de refugiats, que fugen de la guerra de Síria. Es calcula que més del 60% de les persones que aquests dies intenten arribar a Europa provenen d'aquest país, destruït per un conflicte que fa més de quatre anys que dura.

La ministra austríaca de l'Interior, Johanna Mikl-Leitner, va assegurar, en la mateixa roda de premsa, que dijous va ser un “dia de dol” i que va mostrar que “els traficants són criminals i no simples ajudants dels refugiats”. La ministra va assegurar que aquesta tragèdia ha de servir per “trobar ràpidament solucions europees per pal·liar la crisi dels refugiats”. La policia augmentarà, els propers dies, el nombre d'efectius a la zona fronterera amb Hongria per registrar i donar els primers auxilis als refugiats que hi arriben. Àustria és, juntament amb Alemanya, un dels països que exigeix amb més vehemència una acció concertada per gestionar aquesta onada migratòria a Europa, incloent-hi un repartiment just dels immigrants abans d'entrar als països de la Unió Europea.

La ministra austríaca va exigir “vies legals des de les zones de crisi” i lluitar “sense tolerància i amb plena duresa” contra les xarxes de tràfic de persones, el que exigeix una cooperació internacional. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) va assenyalar, divendres, que espera que la tragèdia d'Àustria serveixi perquè Europa uneixi forces contra el tràfic de persones i a favor de la protecció de les víctimes. “Aquesta tragèdia demostra la crueltat dels traficants de persones, que han expandit el seu negoci des del Mediterrani a les carreteres d'Europa”, va assenyalar la portaveu de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), Melissa Fleming.

LES FRASES

Aquest dia de dol [per dijous] ens ha de servir per trobar solucions a la crisi dels refugiats
Johanna Mikl-Leitner
ministra d'interior austríaca
La tragèdia demostra la crueltat dels traficants de persones
Melissa Fleming
portaveu de l'acnur (agència de nacions unides per als refugiats)

Líbia recupera 90 cadàvers

Més de 200 immigrants continuen desapareguts després de naufragar dos vaixells que intentaven arribar a Itàlia des de les costes de Líbia. Una de las embarcacions que es va enfonsar ho va fer a tan sols set milles de la ciutat de Zuwara, a pocs quilòmetres de la frontera amb Tunísia i base des d'on operen els traficants de persones. La Creu Roja, que continua treballant a la zona, ha col·laborat en la recuperació de 90 cadàvers. Els supervivents d'aquest naufragi, l'enèsim els darrers mesos, són al voltant de 200. La segona de les embarcacions que va naufragar a la mateixa zona portava al voltant d'un centenar de persones i encara no hi ha xifres de supervivents. Aquesta operació no la lideren els guardacostes italians, sinó que se n'han fet càrrec les autoritats líbies. L'Acnur calcula que entre les dues embarcacions hi podrien anar unes 500 persones, de què creu que 200 podrien haver mort en els naufragis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia