Política

La Guàrdia Civil escorcolla CDC i quatre ajuntaments

Buscava documentació del presumpte pagament de comissions de Teyco per obra pública

La constructora i el partit neguen els fets investigats

Rull hi veu voluntat d'“influir” en la campanya

Múltiples registres de la Guàrdia Civil per investigar el presumpte pagament de comissions de la constructora Teyco a CDC per adjudicació d'obra pública. En el marc de la segona fase de l'operació Petrum, i en plena precampanya electoral catalana, van ser escorcollats el local de la fundació CatDem, vinculada al partit d'Artur Mas, i la seu nacional de la formació, al carrer Còrsega. També es va requerir presencialment documentació als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Lloret de Mar, Sant Celoni i Figueres, amb alcaldes convergents, i van entrar al domicili de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar.

Amb l'actuació, dirigida per la fiscalia anticorrupció i el jutjat número 1 del Vendrell, es buscava documentació relacionada amb els suposats pagaments de comissions del 3% de Teyco a la CatDem. CDC va negar “categòricament” els fets investigats i va atribuir els registres a la voluntat d'“influir” en la campanya electoral, tot recordant que alguns mitjans van ser avisats amb anterioritat a l'entrada a la seu de la fundació convergent, a primera hora del matí. També Teyco va negar “taxativament” haver pagat a canvi d'un tracte de favor en la concessió d'obra pública i va subratllar que les aportacions es van fer “de forma legal i transparent”.

357.000 euros aportats

Segons CDC, Teyco va ingressar 150.000 euros a la seva fundació entre el 2007 i el 2009 (l'1,7% del total que va rebre aquests anys). Bluegreen, del mateix grup, els va aportar 207.000 més entre el 2012 i el 2014 (el 2,4%). “Aquesta empresa ha fet aportacions clares, transparents, reconegudes a CDC en unes quantitats que no tenim cap problema per fer públiques”, va declarar el seu coordinador general, Josep Rull, perquè figuren en els comptes fiscalitzats.

El registre de la CatDem va començar passades les deu del matí i es va allargar durant més de set hores. Quan encara no havia acabat, a la una del migdia, la Guàrdia Civil i els fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo es van traslladar a la seu nacional del partit per registrar el despatx de l'administrador de la fundació, Andreu Viloca, en qualitat de gestor de la CatDem, tot i que també ho és de CDC. La comitiva policial i judicial va esperar cinc hores a començar perquè faltava el secretari judicial. L'escorcoll es va acabar cap a les onze de la nit i va acabar amb algunes capses de documentació decomissades. Durant la jornada, a més, s'hi va desplaçar Osàcar per obrir un compte de correu electrònic al qual no tenia accés des del seu domicili, escorcollat durant deu hores. Osàcar va dimitir el 2010 com a responsable de finances de CDC adduint raons personals, després que la fiscalia en demanés la imputació pel cas Millet, en la investigació pel presumpte finançament irregular de CDC a través d'empreses com Ferrovial i el Palau de la Música, quan faltaven quatre mesos per a les eleccions catalanes en què Mas va esdevenir president.

Les capses de la CatDem

Els agents es van endur de la CatDem diverses capses amb material, tot i que, segons van remarcar CDC i l'exdirector de la fundació, Agustí Colomines, al carrer Casp no hi havia la documentació relacionada amb la gestió. Està centralitzada a la seu del partit, on es van traslladar després. “Quan vaig entrar a la CatDem es van delimitar molt bé les funcions de la fundació de les administratives; em sembla molt sospitós”, alertava Colomines, convençut que la coincidència de l'escorcoll amb l'acte de la tarda de Junts pel Sí no era casual. “La carnassa que l'Estat serveix als contraris a la independència és excessiva”, va denunciar en declaracions a aquest diari.

“Si volen els expedients, cap problema; simplement que se'ns demanin.” Josep Rull va comparèixer davant de la premsa poc abans que el centre de l'actuació judicial es traslladés al carrer Còrsega. “Han volgut entrar en campanya”, va denunciar el coordinador general de CDC. Pel partit de Mas, “l'objectiu no és la transparència sinó un espectacle públic i mediàtic”. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va anar més enllà exigint que el responsable de l'exhibició es tragués “la careta”.

Torredembarra, l'inici

L'operació partia de la investigació d'un presumpte cas de corrupció inicialment circumscrit a Torredembarra que es va anar ampliant en peces separades i secretes. Al juliol s'haurien trobat proves indicatives d'irregularitats que, segons l'ACN, haurien donat peu a les actuacions d'ahir a la recerca de proves acreditatives. Fa un mes van ser detinguts Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència, i dos membres més de la seva família; l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i el gestor Marià Júdez.

Expedients de Sant Cugat, Figueres, Lloret i Sant Celoni

M.V. / N.F

Els registres es van replicar durant el matí a quatre consistoris governats per CiU, d'on es van endur documentació relacionada amb obres fetes per Teyco entre el 2008 i el 2009. La Guàrdia Civil es va presentar a l'Ajuntament de Sant Cugat per obtenir l'expedient d'una obra de pisos protegits de la plaça dels Rabassaires, adjudicada en segona instància a Teyco el 2008, quan l'exconseller Lluís Recoder era a l'alcaldia, i s'hi va estar cap a dues hores. Conesa va qualificar d'“exagerada” la presència policial i va indicar que haurien enviat igualment la documentació si no hi hagués anat la Guàrdia Civil. A Figueres, va començar poc a bans de les deu i es va allargar més de tres hores. Tres agents de la Guàrdia Civil i una secretària judicial van sortir de l'edifici consistorial amb tres capses d'un expedient d'una obra de Teyco de construcció d'una piscina descoberta. Les obres es van fer el 2009. “Si no vaig errada, finançades amb el fons del pla Zapatero”, va dir l'alcaldessa. El conseller Santi Vila n'era l'alcalde. Marta Felip es va mostrar “tranquil·la” perquè “tot s'ha fet segons els procediments legals i els informes tècnics corresponents”. I va lamentar: “Malauradament els alcaldes cada vegada més ens hem d'acostumar a tot, i estem exposats a aquestes operacions mediàtiques que després queden en un expedient.”

A Lloret, la Guàrdia Civil s'hi va estar dotze minuts. Segons va explicar l'alcalde, Jaume Dulsat, els agents van demanar l'expedient del 2009 relatiu a les obres d'adequació i millora del parc urbà de Can Xardó, que es van fer a través del pla d'ajudes de Zapatero durant l'època de Xavier Crespo.

De l'ajuntament de Sant Celoni ves van endur l'expedient de construcció de l'edifici Sax Sala, feta el 2009, amb Francesc Deulofeu com a alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona