Política

La incògnita de Biden anima la cursa demòcrata

DUBTE

El vicepresident nord-americà reflexiona i avalua les possibilitats de presentar-se com a candidat presidenciable per al 2016

Obama tindria el dilema de situar-se a favor del seu número dos o bé de l'exsecretària d'Estat

El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, està pensant seriosament presentar-se a la cursa per ser el candidat demòcrata per als comicis del 2016. En l'última setmana, qualsevol acte o reunió del vicepresident s'ha analitzat en clau electoral. La reunió amb la senadora Elizabeth Warren, estrella del progressisme del país, va ser el primer toc d'atenció, i els sopars amb grans donants no han ajudat a rebaixar les expectatives a Washington.

El nom de Biden com a futur president dels EUA no és una novetat. El vicepresident ha jugat sempre amb les ganes de fer el salt final en la seva carrera política, ajudat de la popularitat en el partit, l'excel·lent oratòria i un carisma desbordant. La mort prematura del seu fill Beau, principal valedor de la candidatura del pare, també l'ha marcat, i les converses familiars per analitzar què cal fer s'han multiplicat a casa dels Biden. A més, ara té experiència a la Casa Blanca i les enquestes juguen totalment a favor seu, però té dubtes reals sobre la capacitat de recaptar diners i organitzar una estructura capaç de derrotar Hillary Clinton.

Si fes el pas, el president, Barack Obama, tindria un dilema. Tot i beneir el possible moviment de Biden, el mandatari, que “podria donar suport explícit a algun candidat”, hauria de decidir si donar-lo al seu gran amic i company d'aventures o a la favorita indiscutible i exsecretària d'Estat durant el seu primer mandat.

Des de les trinxeres de Clinton, el sentiment que genera la possible candidatura de Biden és estrany. Una figura tan potent al partit i en l'àmbit nacional com la del vicepresident ben segur que farà ombra a la campanya de l'exsecretària d'Estat, que haurà de fer molts més esforços per continuar amb l'aura de candidata inevitable dels progressistes i més ben situada per retenir el Despatx Oval en mans dels demòcrates, en un moment en què les enquestes cada vegada li són menys favorables. Si bé és cert que continua dominant l'espectre demòcrata (amb un 45% de suport), Biden, sense haver-se presentat encara, ja té gairebé un 20%, i la supera en els enfrontaments directes amb rivals republicans.

Aire fresc

D'altra banda, però, la campanya de Clinton veu en el vicepresident una oportunitat de donar aire fresc a la cursa i la possibilitat de deixar de banda les respostes constants a preguntes sobre l'escàndol dels correus electrònics per passar a debatre sobre polítiques concretes.

A més, ha estat capaç de reclutar les millors ments del partit per a la seva causa, i la relació amb Biden és excel·lent: a l'abril, el vicepresident va dir que era “una gran amiga” i que seria una “magnífica presidenta”.

Els altres candidats, sense possibilitats reals de victòria, també veuen de bon ull la presència de Biden, ja que seria l'oportunitat perfecta perquè els demòcrates recuperessin el focus mediàtic, col·lapsat pel fenomen Trump.

El Partit Demòcrata està en espera, expectant per saber quina serà la decisió. Si es fes realitat, seria la tercera vegada que es presenta: ja ho havia intentat el 1998 i el 2008. La resposta, d'aquí a poc més d'un mes.

LA XIFRA

45
per cent
de suport té Hillary Clinton segons les enquestes en l'espectre demòcrata. Biden voreja el 20%.
2008
El vicepresident
ja havia competit per la candidatura demòcrata en les eleccions de fa set anys i en les del 1998.

Clinton dilueix la ‘Berniemania'

Hillary Clinton ha passat a l'acció i s'ha adonat que per ser l'aspirant demòcrata a la presidència no li serveix només ser la més ben situada des d'abans de la campanya. L'eventual aparició de Biden l'ha obligat a posar-se les piles i el primer que ha fet és rebaixar l'expectació i el furor mediàtic que desperta el senador Bernie Sanders. Ho ha aconseguit amb discursos més contundents i atacant directament els republicans, fet que li assegura minuts de televisió i més atenció. Sanders juga amb desavantatge: la seva ètica de no fer una campanya bruta contra ningú el posa en desavantatge en la guerra dialèctica, el perjudica en presència als mitjans i, per tant, en coneixement i popularitat. Tot i això, la seva base continua fidel al líder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona