Política

Puig anuncia una ronda de contactes per arribar a un “gran acord” de finançament

El president de la Generalitat assegura que serà de forma immediata i convidarà els partits extraparlamentaris

Insisteix que el País Valencià està infrafinançat respecte altres autonomies

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns que va a emprendre una ronda de contactes de forma “immediata” amb tots els partits polítics, inclosos els extraparlamentaris, per tractar d'arribar a “un gran acord” i reclamar un finançament “just” per al País Valencià. Puig, en una entrevista a la Cadena Ser recollida per Europa Press, ha assenyalat, que a més de reunir-se amb tots els partits polítics va a reprendre també el contacte amb els agents socials i universitats per a arribar a un gran acord sobre la reforma del model de finançament autonòmic que siga “just” per als valencians.

Sobre aquest tema, ha explicat que aquesta ronda de contactes s'iniciarà de forma immediata, una vegada es quadren les agendes, perquè, ha subratllat, “hem de fer un gran pacte per la Comunitat Valenciana que ha d'iniciar-se necessàriament per un pacte pel finançament”. Així, ha insistit que els valencians “no volem ni més ni menys que ningú” i “això cal portar-lo al que es fonamental: el finançament autonòmic”.

No confrontació

En aquest sentit, ha aclarit que “no es tracta d'enfrontar unes autonomies amb unes altres, no es tracta de parlar només del trosset del pastís que el govern d'Espanya ens vol donar a les comunitats autònomes perquè discutim entre nosaltres” sinó que del que es tracta és de “parlar de tot el pastís i veure exactament què volem fer amb els recursos públics que són els ciutadans els que ens aporten a través dels seus impostos”.

Puig ha recalcat que “s'ha d'arribar a aquest pacte” perquè “passe el que passe” en les pròximes eleccions generals i “governe qui governe” ha de saber que “així no pot continuar la Comunitat Valenciana”. “Nosaltres no tenim cap visió sobiranista ni res que se li semble però anem a exigir el que són els drets dels valencians”, ha subratllat.

D'aquesta manera, ha esgrimit que si volem “prioritzar” la sanitat, l'educació i els serveis socials, que estan traspassat a les autonomies i per tant “han de tindre millor finançament”. No obstant açò, ha remarcat que amb l'actual distribució dels recursos “és evident que si els valencians rebérem el mateix que Navarra cada any rebríem 6.300 milions més d'euros i quasi 10.000 milions si rebérem el mateix que el País Basc”.

Sobre aquest tema ha aclarit que no vol dir que País Basc i Navarra estiguen “suprafinanciades” sinó que “el que és clar és que la Comunitat Valenciana està infrafinançada”. Per això, ha argumentat que quan es plantege el problema de les asimetries per parlar de la reforma de la Constitució cal decidir que “hui Espanya no és un país en el qual els ciutadans són iguals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA