Política

França construirà un nou camp de refugiats a Calais

París rebrà cinc milions d'euros de la UE per tirar endavant el recinte humanitari

Brussel·les admet que l'arribada massiva d'immigrants és una crisi global que requereix resposta europea

El primer ministre francès, Manuel Valls, va anunciar ahir que un nou campament de refugiats veurà la llum a Calais, lloc emblemàtic de la crisi migratòria que sacseja Europa, a principis del 2016. La nova infraestructura, amb capacitat per allotjar prop de 1.500 persones, es compondrà d'unes 120 tendes i s'ubicarà on actualment hi ha el camp de barraques anomenat la jungla, construït pels prop de 3.000 refugiats que malviuen en aquesta localitat fronterera del nord de França, en espera d'una oportunitat per travessar l'estret i arribar al Regne Unit.

Valls va efectuar l'anunci durant una visita simbòlica a Calais en què va tornar a evidenciar el canvi d'estratègia francès. El to del govern de François Hollande, tebi durant el gran esclat de la crisi migratòria, a finals de juliol, s'ha anat apujant en favor d'una política més decidida a escala europea per tractar la que avui s'ha convertit en la principal preocupació de la UE.

En són una bona prova les crítiques franceses a la tanca de 175 quilòmetres que Hongria ha bastit a la frontera amb Sèrbia per evitar l'accés d'immigrants sirians, però també altres declaracions recents, sense anar més lluny, del mateix Valls. Diumenge, en l'última jornada de la universitat d'estiu del partit socialista francès, el primer ministre va qualificar la situació d'hecatombe, i ahir, des de Calais, on també va visitar l'Eurotúnel que travessa el Pas-de-Calais i el mur construït pel govern britànic per bloquejar-hi l'accés, va demanar “humanitat per donar un tracte digne als immigrants i responsabilitat perquè tots els països s'hi impliquin”.

En la visita, Valls va estar acompanyat pel ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve; pel comissari europeu de Justícia i Interior, Dimitris Avramópulos, i pel vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans. El representant de l'executiu comunitari va reconèixer que la situació que afronta la UE, amb 340.000 immigrants arribats de manera irregular des de l'inici d'any, és “una crisi mundial” que requereix una resposta europea. “La UE mai deixarà de banda els immigrants que necessiten protecció”, va assegurar Timmermans.

En aquest sentit, el vicepresident de la CE va tornar a posar damunt la taula la idea d'establir quotes equitatives entre els estats membres, una proposta de la Comissió que va topar amb el refús inicial de la majoria d'estats, però que països com França ja preveuen. “Ningú es pot amagar”, va assenyalar, apuntant implícitament el Regne Unit, l'Estat espanyol i Hongria. Timmermans va instar a fer un esforç coordinat i ràpid, ja que la magnitud del problema, va explicar, fa que no existeixin “solucions nacionals” i que el perill de la “xenofòbia i el populisme” augmenti.

El vicepresident comunitari també va fer seves algunes de les propostes que en l'última setmana s'han estat cavil·lant des de París i Berlín per adequar-se a la nova situació, com per exemple la creació d'una llista de “països segurs” que restringeixi o directament prohibeixi el dret d'asil en països de l'espai Schengen als nacionals dels estats integrants d'aquesta llista, o l'elaboració d'una política europea comuna, estudiada ara per l'eix francoalemany, però demanada des de fa mesos des de Roma.

En aquest sentit, la Unió Europea ha convocat una reunió extraordinària dels ministres de Justícia i de l'Interior dels 28 socis comunitaris el 14 de setembre, després de la insistència francesa, alemanya i britànica en els últims dies. L'objectiu serà examinar l'eficàcia de les actuals polítiques d'expulsió d'immigrants sense dret d'asil i l'enfortiment de la lluita contra el tràfic d'éssers humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona