Política

Radicals ucraïnesos es revolten al centre de Kíev

Manifestants contra la reforma constitucional causen la mort d'un policia i desenes de ferits a la capital

Poroixenko qualifica els aldarulls d'“atac per darrere” i alerta que afavoreixen els enemics

Almenys un mort i desenes de ferits en aldarulls ahir entre ultranacionalistes ucraïnesos i forces de seguretat és el balanç d'un nou dia sagnant al centre de Kíev quan el Parlament votava en primera lectura els canvis a la Constitució que haurien de descentralitzar el país i donar més autonomia a les regions de l'est d'Ucraïna, escenari del conflicte armat des del maig del 2014 entre els rebels prorussos i les autoritats centrals.

Després d'uns dies de pausa estiuenca, el Parlament ucraïnès, la Rada, va aprovar ahir en primera lectura unes esmenes a la carta magna que donaran més poder als consells locals i als governs regionals i són una de les mesures establertes en els Acords de Pau de Minsk del febrer passat, que van portar un fràgil alto el foc a les regions de Donetsk i de Lugansk. Durant aquest temps les dues parts s'han acusat contínuament de violar els acords de pau i aquest estiu hi ha hagut diverses escalades de violència amb víctimes mortals.

El debat d'ahir a la Rada va ser molt agitat i diputats del Partit Radical van intentar boicotejar la votació amb crits de “vergonya”, ja que consideren que les reformes són una concessió a l'agressor, els insurgents de l'est que tenen el suport de Rússia. Les esmenes tampoc satisfan els rebels prorussos, perquè no concedeixen una autonomia total a la regió. Es preveu que l'estatus final d'aquests territoris quedi definit en una llei posterior quan la zona estigui del tot pacificada.

Mentre els diputats es barallaven a la cambra, una manifestació a les portes del Parlament de simpatitzants del partit ultranacionalista Svoboda (‘llibertat') i altres forces patriòtiques que protestaven contra les reformes a la Constitució va desembocar en aldarulls quan els manifestants van començar a llançar ampolles, bombes de fum i una granada de foc contra els policies. El resultat va ser un policia mort i 69 ferits, alguns de greus, segons dades de la Guàrdia Nacional. Segons dades del Ministeri de l'Interior ucraïnès, però, el nombre de ferits ascendiria a 122, entre els quals hi ha un periodista francès i el seu càmera ucraïnès.

En un missatge a la nació transmès per televisió, el president ucraïnès, Petró Poroixenko, va qualificar els aldarulls d'“acció antiucraïnesa” i d'“atac per darrere” protagonitzat pels “pseudopatriotes”. A més, el president ucraïnès, en una clara al·lusió a Rússia, va donar a entendre que aquests fets “per fer propaganda d'algun partit” en realitat afavoreixen els enemics de l'estabilitat a Ucraïna. Poroixenko va explicar que era molt important que els diputats votessin a favor de la reforma constitucional perquè en cas contrari “creixeria l'amenaça de destrucció de la coalició internacional proucraïnesa i desapareixeria de l'ordre del dia la qüestió d'allargar les sancions [a Rússia] que tant afecten l'agressor”.

Ultranacionalistes

El ministre de l'Interior ucraïnès, Arsen Avakov, va responsabilitzar directament dels aldarulls el partit Svoboda. Avakov va denunciar que els incidents “són un crim i no una posició política”. A mitja tarda, el ministre va anunciar que s'havien detingut unes trenta persones, entre les quals el manifestant que hauria llançat la granada, Ígor Gumeniuk, que ha lluitat a l'est d'Ucraïna com a membre del batalló de voluntaris Sitx del partit Svoboda.

LA XIFRA

6.800
persones
com a mínim han mort en el conflicte a l'est d'Ucraïna dels últims 16 mesos.
Les claus

Els aldarulls alimenten la propaganda prorussa

N.B

Els incidents d'ahir a Kíev evidencien la fragilitat del poder ucraïnès, que en certa manera és ostatge de les faccions més radicals que van tenir un paper molt actiu durant la fase més violenta de la guerra a l'est d'Ucraïna i que no estan disposades a fer cap mena de concessió a les regions controlades pels rebels prorussos.

Desafiament

Aquest estiu ja hi ha hagut altres incidents protagonitzats per altres ultranacionalistes, els batallons de voluntaris del sector de dretes, que van arribar a desafiar l'autoritat de Poroixenko i van fer una crida a una nova revolució. Aleshores ja es va veure que els batallons de voluntaris armats lligats a partits radicals representen una forta amenaça al poder i a l'estabilitat d'Ucraïna.

Moscou

A més, els aldarulls d'ahir serveixen perfectament per alimentar un dels punts més importants de la propaganda de l'altre bàndol que des de Donetsk, Lugansk i Moscou fa un any i mig que ha demonitzat l'ultranacionalisme ucraïnès i n'ha exagerat l'amenaça. Ahir algunes autoritats russes ja es van afanyar a recordar que Moscou sempre ha alertat del perill del feixisme ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona