Política

Ximo Puig: “Cal trencar la frontera amb Catalunya”

El president valencià manifesta que “el que passa a Catalunya ens preocupa i ens agradaria que es donessin les circumstàncies per continuar treballant i vivint junts”

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha manifestat aquest dimarts que cal trencar una frontera de 20 anys entre Catalunya i el País Valencià “des de la normalitat, el respecte i sabent que nosaltres no coincidim amb el projecte polític en aquests moments de la Generalitat de Catalunya”. En una entrevista al programa 'El Matí' de Catalunya Ràdio, Ximo Puig ha dit que el que passa a Catalunya “no és indiferent” per als valencians “per raons de caire cultural, econòmiques, comercials i afectives”. En aquest sentit, s'ha mostrat preocupat i ha manifestat que li agradaria que es donessin les circumstàncies “per tal de continuar treballant i vivint junts”.

Ximo Puig també ha estat preguntat sobre les declaracions del conseller de Justícia, Germà Gordó, assenyalant que una Catalunya independent no hauria de fer “oblidar la nació completa” i que seria “lògic” contemplar la possibilitat d'estendre la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta de territoris dels Països Catalans. Sobre la qüestió, Puig ha incidit que “no és el camí” i ha afegit que va parlar amb el president Mas sobre les declaracions. “Els valencians hem optat per un camí i cal respectar clarament la definició de cadascú”, ha dit el cap del Consell, que ha afegit que aquestes manifestacions “no ajuden, perquè tenim moltes possibilitats de treballar junts en moltes qüestions des del respecte, jo quan vaig parlar amb el president Mas sap que no penso com ell però hi ha una norma bàsica de respecte”.

En relació amb la carta de l'expresident espanyol Felipe González al diari 'El País' contra el procés sobiranista, Ximo Puig ha dit que “la filosofia de l'article és una cosa i algunes manifestacions concretes una altra”. Puig ha assenyalat que “estem en un moment en què hem d'optar per la major finesa. Dit això, em sembla que Felipe González és un actor que podria tenir un paper important perquè és una persona que ha estat molt valorada a Catalunya”.

Reciprocitat

El president de la Generalitat Valenciana ha reconegut que el pròxim 9 d'octubre, diada dels valencians, “no hi haurà una televisió com tal” perquè “el PP ha deixat un embolic que fa impossible que així sigui”. Puig ha dit que el seu govern “ha buscat un camí perquè no hi hagi problemes de caire legal” i que en els pròxims dies els serveis jurídics de la Generalitat Valenciana oferiran un informe sobre la situació de l'ens. En aquest sentit, Puig ha avançat que els grups que donen suport al govern presentaran la setmana vinent una proposta per aixecar la prohibició de tenir mitjans públics de la Generalitat Valenciana.

Preguntat sobre la reciprocitat d'emissions amb la Corporació Catalana de Mitjans, Puig ha dit que començarà quan s'iniciïn les emissions de la televisió valenciana. Sobre això, ha afegit que ha hagut contactes també amb l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears i ha manifestat que serà important per “augmentar el pes dels mitjans públics”.

El president Ximo Puig ha dit que la millora del finançament del País Valencià és “la mare de totes les batalles”. Puig ha explicat que en 20 anys els valencians han perdut 12 punts de renda per càpita, el 88% de la mitjana espanyola, fruit de l'infrafinançament “i de la mala gestió del PP”. El cap del Consell ha afegit que les balances fiscals del ministeri d'Hisenda assenyalen que els valencians tenint una renda per càpita inferior de la mitjana aporten més de 1.000 milions d'euros. “En tots els indicadors hi ha un problema greu de desigualtat”, ha dit Puig, que ha afegit que el problema “és per als ciutadans, si tens menys recursos per a educació i sanitat tens pitjors serveis públics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA