Política

Puig insisteix que el finançament no ha de servir per a enfrontar territoris

El president de la Generalitat Valenciana subratlla que l'actual sistema provoca desigualtats i assegura que no abaixarà el cap davant Madrid

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que, com a president dels valencians, no “abaixarà el cap”, ja que durant “massa temps s'ha estat” fent així al País Valencià, i ha defés que no vol “enfronta-se amb ningú” pel finançament autonòmic.

Puig ha manifestat en roda de premsa sobre les reaccions a la seua proposta d'incloure el País Basc i Navarra en la negociació del nou model de finançament autonòmic que no cal fer una “polèmica absurda” d'una qüestió “bastant elemental” i és que en democràcia “es pot parlar de tot”. “A mi no em preocupa si el País Basc està suprafinançat. El que jo he plantejat és que amb els recursos, amb els mateixos paràmetres que es financen aquestes dues comunitats, nosaltres tindríem de 6.500 a 10.000 milions d'euros més a l'any”. A més ha afegit: “Del que parle és d'igualtat”.

El president ha insistit que el plantejament del finançament autonòmic “no pot ser una confrontació entre territoris”. També ha subratllat que cal parlar “de tot el pastís”, la qual cosa significa que l'Administració de l'Estat “també ha d'estar ací” i “prioritzar la despesa social”. Així, ha considerat que cal donar prioritat a la despesa en pensions, que gestiona l'Estat, i a la sanitat, l'educació i els serveis socials. És per això que les autonomies han de tindre “el suport econòmic per a fer real el que diu la Lofca, que és la suficiència financera”.

“En aquests moments a Espanya hi ha un problema de desigualtat efectiva entre els ciutadans, es posen com es posen”, ha ressaltat Puig, qui ha afirmat que li sembla “magnífic” que existisca el concert basc i el sistema navarrés de finançament.

Puig ha manifestat que és necessari plantejar “un gran acord” en finançament, en el qual “seria raonable que es parlara de tot”, i ha insistit que no pot continuar la “desigualtat manifesta” entre ciutadans de comunitats autònomes “i que a més semble normal”.

D'altra banda, sobre l'advertiment del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a les autonomies que no complisquen l'objectiu del dèficit, Puig ha recordat al ministre que “sap perfectament” que, quan el nou executiu autonòmic va assumir el càrrec, l'objectiu de dèficit del País Valencià “estava ja superat” i pot “demanar-li explicacions” a l'actual delegat del Govern. “Nosaltres volem complir el dèficit, clar que sí”, però per a això s'ha de “tindre el finançament adequat”, ha finalitzat Puig



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia