Política

QUIM TORRA

PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL I EDITOR

“Si el procés s'encalla, quedarem atrapats per l'Estat”

“Ara cal omplir la Meridiana”

L'advocat i editor Quim Torra és des de fa unes setmanes president d'Òmnium Cultural. Aquest estiu també ha deixat la direcció d'El Born CC i ha estat nomenat director de la Revista de Catalunya.

Quin és el missatge d'Òmnium en aquesta campanya?
Des que el 2012 ens vam definir com una entitat independentista, la nostra posició és acompanyar i donar suport a les candidatures independentistes d'aquesta campanya, aportant arguments i mobilitzant la gent.
Òmnium està en la gènesi d'una de les candidatures, Junts pel Sí. Com es conjumina amb la neutralitat respecte a les llistes independentistes?
Sempre ens hem imposat el lema d'unitat, urnes i independència. Sota aquest triangle hem intentat actuar intentant complir dues premisses. Una, trobar el màxim consens possible entre els que tenen l'anhel d'independència com a prioritat i, dues, que sempre donarem suport a totes les candidatures independentistes. Volem que guanyi la independència.
La transcendència de la campanya pot portar a fer crides al vot útil independentista per part d'alguns sectors.
Des dels partits segur que es voldrà plantejar així, com també ho faran els partits unionistes per la seva banda. El que ens toca a nosaltres ara mateix és mobilitzar la gent per omplir la Meridiana, això és fonamental.
La Via Lliure coincideix amb el primer dia de campanya electoral i això podria ser polèmic si no fos que, de fet, ja fa dies que estem en campanya, i encara més si veiem l'estratègia unionista.
La campanya de la por hi ha estat sempre, i segur que s'intensificarà. Però a mi el que em fa por realment és el pressupost de l'Estat de cada any, contra això aportem esperança. Per tant, tota la resta de la pressió ja la tenim descomptada.
Des de la talaia d'El Born, com ha vist l'evolució del procés?
El missatge d'El Born ha servit per plantejar dubtes a certs discursos i fer conèixer la nostra realitat als visitants estrangers. Quan d'aquí a cinquanta anys algú vulgui saber què ens va passar en aquest període, podrem dir, també, que molta gent va poder descobrir un passat que no havia estat prou explicat.
Des de l'unionisme es vol fer creure que el discurs de la por ara el fa l'independentisme.
En tot cas, el Born és un exemple que, en el nostre cas, la por és justificada. La reculada que hi pot haver si no guanya el sí és perfectament deduïble vistos els precedents. El procés està sent un conjunt d'etapes encadenades que estem superant. El dia que ens quedem encallats en una etapa, quedarem atrapats per l'Estat.
Com convenceria un indecís per votar per la independència?
Li diria que pensés en el futur dels seus fills. Que pensi si per l'educació, la sanitat i el progrés econòmic dels seus fills li convé continuar a Espanya.
Com convenceria un votant unionista per votar per la independència?
Li diria que, passi el que passi el 27-S, continuarem fent el país junts. Continuarem vivint plegats i haurem d'iniciar un procés constituent on haurem de ser-hi tots.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona