Política

Mas: “La nit del 27-S es comptaran diputats a favor del Sí i a favor del No”

El president de la Generalitat compareix el parlament per explicar la convocatòria d'eleccions

També respon a les preguntes dels grups sobre els escorcolls a les seus de la fundació CatDem i CDC

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareix aquest dimecres a la tarda a petició pròpia davant la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions sobre la convocatòria d'eleccions avançades al Parlament per al 27 de setembre. Unes eleccions que, segons ha dit, tindran un caràcter “excepcional” i plebiscitari: “La nit del 27-S es comptaran els Sis i els Nos”. A petició dels grups, la sessió s'ha ampliat perquè Mas respongui també les preguntes dels diputats sobre els escorcolls de divendres passat a les seus de la fundació i CatDem, en el marc de l'operació Petrum sobre suposades comissions il·legals.

Mas ha defensat que la decisió de convocar els comicis un any abans del termini de la legislatura no ha estat “improvisada”. En aquest sentit, ha recordat que el 2013 ja va dir al Parlament que si la negociació amb l'Estat no era possible ell estava “disposat a utilitzar tots instruments democràtics i legals” al seu abast, “inclosa la convocatòria d'eleccions”.

I, segons ell, ara “estem en l'escenari de l'últim recurs; no n'hi ha cap altre”. “No estem en circumstàncies normals i no són unes eleccions més. Són unes eleccions que tenen un caràcter certament excepcional”, ha subratllat.

El líder de CDC ha asseverat que abans d'arribar a aquest punt s'ha “intentat tot” i ha destacat que altres governs també ho han intentat.

“Si fem servir aquest últim recurs perquè el poble català es pugui pronunciar és perquè tots els intents s'han estavellat contra el mur granític de la incomprensió del govern espanyol i determinades institucions de l'Estat”, ha defensat.

“L'Estat espanyol no va acceptar ni un procés de participació per expressar la lliure opinió de la gent”, ha lamentat.

De fet, ha acusat l'Estat d'haver “actuat com un bulldozer” davant les diferents iniciatives perquè el poble català s'expressés sobre el futur polític del país.

“Si l'Estat hagués deixat algun tipus de marge ara no hi hauria eleccions el 27-S”, ha admès.

Davant aquesta situació, Mas ha explicat que només hi havia dues opcions: “O abaixàvem el cap o érem conseqüents i coherents escoltàvem la veu del poble expressada de tantes maneres”. “Jo vaig triar tirar endavant i per això tenim eleccions el 27-S”, ha conclòs.

Finalment, el líder de CDC ha demanat respecte per la diversitat de la candidatura Junts pel Sí, que agrupa el seu partit, ERC i i les entitats sobiranistes i ha apel·lat al “valor positiu de la unitat”. “Demano, encara que no tothom ho entengui, que tinguin respecte”, ha dit.

Mas ha remarcat que una candidatura com junts pel Sí “reforça el caràcter plebiscitari” dels comicis. I és que, “encara que a alguns no els agradi”, la nit del 27-S “Es comptaran diputats a favor del Sí i diputats a favor del No”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona